01:15 uur 01-07-2022

H2SITE haalt 12,5 miljoen euro op om baanbrekende technologie voor membraanreactoren op te schalen

BILBAO, Spanje–(BUSINESS WIRE)– H2SITE, een deep-tech pionier op het gebied van de productie van waterstof (H2) op locatie, heeft vandaag aangekondigd dat het € 12,5 miljoen heeft opgehaald in een Serie A-financieringsronde onder leiding van Breakthrough Energy Ventures (BEV), met deelname van Equinor Ventures, ENGIE New Ventures, TECNALIA en institutionele investeerders uit Baskenland (Capital Riesgo País Vasco (EZTEN FCR) en Seed Capital Bizkaia (SCB)).

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20220629005765/nl/

Membrane bundle for ammonia cracking reactor (Photo: H2SITE)

Membrane bundle for ammonia cracking reactor (Photo: H2SITE)

De financiering zal de opschaling van de geïntegreerde membraanreactor- en membraanscheidingstechnologieën van H2SITE versnellen om zuivere waterstof voor brandstofcellen te verkrijgen uit het kraken van ammoniak of methanol, of om waterstoftransport in bestaande aardgasinfrastructuur mogelijk te maken. H2SITE zal ook zijn membraanproductiecapaciteit vergroten door een wereldwijd unieke membraanfabriek in het noorden van Spanje te exploiteren.

“Hoewel veel aandacht wordt besteed aan het verlagen van de kosten van waterstofopwekking, wordt er minder aandacht besteed aan het verlagen van de transportkosten van waterstof. Het transporteren van waterstof is een complexe taak, omdat het een klein molecuul is dat moeilijk te beheersen is. De huidige oplossingen voor compressie, opslag, decompressie en transport zijn zowel economisch als ecologisch inefficiënt,” ”, aldus Andrés Galnares, CEO van H2SITE.

TECNALIA, het grootste particuliere onderzoekscentrum van Spanje, en de Technische Universiteit Eindhoven realiseerden zich dat 13 jaar geleden en ontwikkelden de geavanceerde membraanreactoren. Ze combineren speciale membranen met één-processtap-reactoren om goedkope hernieuwbare waterstof op locatie te produceren. De R&D-entiteit CRIGEN van ENGIE werkte mee aan de ontwikkeling van de commerciële versie van de reactor. Intellectueel eigendom werd overgebracht naar het nieuw opgerichte H2SITE om de technologie te commercialiseren.

H2SITE heeft sindsdien deze eenheden voor de generatie van waterstof op locatie ontwikkeld. Dubbelwandige anorganische membranen met een lange levensduur, geïntegreerd in proceseenheden, kunnen zowel waterstofdragers kraken als de waterstof scheiden van mengsels in aardgasinfrastructuur of deze zuiveren in speciale waterstofinfrastructuur.

Waterstof is een veelbelovende manier om veel delen van de economie koolstofarm te maken, maar het transport ervan blijft een van de grootste uitdagingen. H2SITE heeft een oplossing ontwikkeld die het transportprobleem oplost. Hiermee wordt het proces veranderd voor hoe snel waterstof kan worden ingezet in reeds bestaande pijpleidingen, wat op zijn beurt miljarden dollars aan infrastructuurkosten kan besparen,” stelde Carmichael Roberts van Breakthrough Energy Ventures.

H2SITE ondervond in 2022 een sterke commerciële tractie en heeft onlangs projecten toegewezen gekregen om ammoniak om te zetten in H2 voor de busvloot in Birmingham, Engeland, biogas in H2 voor waterstoftankstations in Spanje en Frankrijk, evenals verschillende scheidingsprojecten van H2/aardgas-mengsels in de gastransportinfrastructuur die in aanbouw zijn.

“Als vroege investeerder vanaf het allereerste begin van het traject van H2SITE, heeft ENGIE New Ventures zijn toewijding getoond aan de ontwikkeling van een veelbelovende en veelzijdige technologie om duurzame en efficiënte oplossingen voor de industrie en mobiliteitsbehoeften op te schalen. Deze steun kwam ook tot stand doordat ENGIE enkele commerciële projecten ontwikkelde in H2-tankstations met behulp van H2SITE-technologie,” verklaarde Johann Boukhors, Managing Director van ENGIE New Ventures.

Volgens de New Energy Outlook 2021 van BNEF zal het ‘groene scenario’ 1300 miljoen ton H2 vereisen om netto-nul te bereiken. Als slechts 10% wordt gescheiden of vervoerd met H2-dragers tegen een gemiddelde kostprijs van 0,5 USD/kg, zal de marktomvang in 2050 meer dan 50 miljard USD/jaar bedragen. H2SITE maakt het mogelijk om vanaf vandaag toegang te hebben tot deze schedingskosten en zal deze in de toekomst verder verlagen.

“Equinor heeft hoge ambities voor schone waterstof en Equinor Ventures investeert in technologieën die de ontwikkeling van nieuwe waterstofwaardeketens ondersteunen,” merkte Gareth Burns, hoofd van Equinor Ventures, op. “H2Site heeft innovatieve technologieën ontwikkeld die het gebruik van bestaande aardgasinfrastructuur mogelijk maken om schone waterstof naar eindgebruikers te brengen. Deze oplossingen hebben potentieel voor directe toepassing binnen de toekomstige waterstofprojecten van Equinor en ik kijk uit naar de verdere ontwikkeling en implementatie van de technologie,” voegde hij eraan toe.

“H2SITE is een unieke combinatie van: uitmuntend onderzoek, grotendeels gefinancierd door kaderprogramma’s van de Europese Commissie, resulterend in ultramoderne membraanreactortechnologie ontwikkeld door Tecnalia en TUe; een doelgericht ondernemend ‘A-team’; een deel van het beste slimme kapitaal op het gebied van decarbonisatie ter wereld, aangevuld met sterke overheidssteun door de deelname van de staatsfondsen van de Baskische regio, EZTEN FCR, en de regio Biskaje, SCB, in de financieringsronde; resulterend in een supersnel bedrijf dat massaal toptalent opneemt en een regionale toeleveringsketen verankert. Dit is het soort inspanning op het gebied van deep-tech ondernemingsopbouw die door Tecnalia Ventures bevorderd wordt en die gericht is op het ontplooien van het potentieel dat Europa heeft om het hoofd te bieden aan de wereldwijde decarbonisatie-uitdaging,” gaf Asier Rufino, CEO van Tecnalia Ventures en voorzitter van H2SITE, te kennen.

Deze investering van BEV-E is hard nodig. De waterstofeconomie moet van de grond komen en ik denk dat investeringen zoals de huidige inderdaad een van de activerende factoren kunnen zijn waar we op zaten te wachten,” aldus Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken. “Het faciliteren van waterstoftransport zal belangrijk zijn om op te schalen. Hieruit blijkt dat publieke middelen succesvol kunnen worden gecombineerd met particuliere middelen, zoals bij BEV-E is gebeurd. Investeringen in de energietransitie moeten echter nog sneller gaan als we willen slagen in onze klimaatambitie.

Breakthrough Energy Ventures Europe (BEV-E) is opgericht door de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en Breakthrough Energy Ventures om te investeren in innovatieve Europese bedrijven en radicaal nieuwe technologieën voor schone energie op de markt te brengen. Het werd opgericht om de beste ondernemers op het gebied van schone energie van Europa te ondersteunen wiens oplossingen een aanzienlijke en blijvende vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kunnen opleveren – H2SITE en deze investering in het bedrijf is daar een voorbeeld van.

Ricardo Mourinho Félix, Vice-President van de Europese Investeringsbank (EIB), merkte op: “Om de wereldwijde klimaat- en energie-uitdagingen het hoofd te bieden, moeten we investeringen voor schone energietechnologieën opschalen. Samen met onze partners bij de Europese Commissie ondersteunen we Breakthrough Energy Ventures Europe, dat investeert in Europese bedrijven zoals H2SITE om innovatieve oplossingen te vinden die de wereld op weg zullen helpen naar een netto-nul-uitstoot. Het transporteren van groene waterstof vanuit regio’s met sterke hernieuwbare energiebronnen naar vraagcentra is een belangrijk onderdeel van de EU-strategie voor waterstof en decarbonisatie. Bij de EIB zullen we blijven samenwerken met onze partners en projectontwikkelaars om de transitie naar schone energie in Europa en de rest van de wereld te ondersteunen.”

H2SITE werft momenteel personeel in de regio Bilbao. Volg H2SITE op LinkedIn voor meer informatie.

Over H2SITE

H2SITE is een deep-tech opstartbedrijf dat geavanceerde membraanreactortechnologie gebruikt om het waterstoftransportprobleem op te lossen door waterstofdragers met bekende toeleveringsketens om te zetten en waterstofgasmengsels te scheiden in zuivere waterstof voor brandstofcellen.

Over Breakthrough Energy Ventures

BEV, opgericht door Bill Gates en gesteund door veel van ‘s werelds beste bedrijfsleiders, heeft meer dan $ 2 miljard aan toegezegd kapitaal opgehaald om geavanceerde bedrijven te ondersteunen die de wereld leiden naar een netto-nul-uitstoot. BEV is een speciaal gebouwde beleggingsonderneming die ernaar streeft om te investeren in wereldwijde bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen in de hele economie zo snel mogelijk zullen elimineren, en deze te lanceren en op te schalen. BEV zoekt naar echte doorbraken en zet zich in om deze ondernemers en bedrijven te ondersteunen door een unieke combinatie van technische, operationele, markt- en beleidsexpertise tot stand te brengen.

BEV maakt deel uit van Breakthrough Energy, een netwerk van investeringsvehikels, filantropische programma’s, beleidsadvocatuur en andere activiteiten die toegewijd zijn aan het opschalen van de technologieën die we nodig hebben om tot 2050 een netto-nul-uitstoot te bereiken. Ga naar www.breakthroughenergy.org voor meer informatie.

Over EQUINOR Ventures

Equinor Ventures is de corporate capital venture-tak van Equinor die zich toelegt op investeringen in aantrekkelijke en ambitieuze vroegefase- en groeibedrijven. Wij zijn van mening dat de innovatie, creativiteit en wendbaarheid van startups verandering en transitie naar een koolstofarme toekomst kunnen stimuleren.

Over ENGIE New Ventures

ENGIE New Ventures (ENV) is het investeringsfonds van ENGIE, Research & Innovation-divisie, gericht op innovatieve startups op het gebied van klimaattechnologie en de corporate venture capital-tak van ENGIE, de wereldwijde energie- en dienstenleverancier. ENGIE zet zich in om de energierevolutie te leiden naar een meer koolstofarme, gedecentraliseerde en gedigitaliseerde wereld. ENV doet minderheidsinvesteringen in innovatieve startups die strategische waarde toevoegen aan de Groep, met een focus op zowel het huidige ecosysteem als op toekomstige baanbrekende technologieën. Sinds 2014 is er geïnvesteerd in meer dan 45 oplossingen in de cleantech-sector. Investeringsscriptie is nu met name gericht op hernieuwbare energiebronnen, oplossingen voor energie-efficiëntie en flexibiliteit, groene gassen, inclusief waterstof. De kantoren van ENV zijn vertegenwoordigd in Parijs, San Francisco, Singapore, Santiago en Tel Aviv.

Over TECNALIA

TECNALIA is het grootste centrum voor toegepast onderzoek en technologische ontwikkeling in Spanje, een Europese benchmark en lid van de Baskische Alliantie voor Onderzoek en Technologie. We werken samen met bedrijven en instellingen om hun concurrentievermogen en de levenskwaliteit van mensen te vergroten en duurzame groei te realiseren. De belangrijkste actiegebieden zijn digitale transformatie, slimme productie, energietransitie, duurzame mobiliteit, stedelijk ecosysteem, circulaire economie en gepersonaliseerde gezondheid. (www.tecnalia.com)

Via TECNALIA Ventures, de bouwer van deep-tech ondernemingen, werkt het centrum samen aan de identificatie en implementatie van zakelijke deep-tech kansen met commercialiseringspotentieel, door de ontwikkeling van zijn incubatieversnellingsprogramma voor technologische activa. (www.tecnaliaventures.com)

Over EZTEN FCR

EZTEN FCR is een durfkapitaalfonds dat wordt beheerd door Gestión de Capital Riesgo del País Vasco, een bedrijf dat behoort tot de SPRI Group-Basque Agency for Business Development.

EZTEN FCR investeert in innovatieve Baskische bedrijven, vooral op het gebied van biowetenschappen, geavanceerde productie en schone energie, om hun ontwikkeling te bevorderen.

Over Seed Capital Bizkaia

Overheidsbedrijf verbonden aan de afdeling Economische Bevordering van de Provinciale Raad van Biskaje, bestemd voor de administratie en het beheer van verschillende financieringsinstrumenten. Seed Capital Bizkaia, opgericht in 1989, heeft zich gedurende meer dan 30 jaar werk altijd sterk ingezet voor het bevorderen van innovatie, sociale impact en de promotie en regeneratie van het bedrijfsleven in Biskaje.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon voor de media – Andrés Galnares; andres.galnares@h2site.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr