20:10 uur 17-01-2022

Maker van Wireshark sluit zich aan bij Sysdig om het open source-project voor cloudbeveiliging uit te breiden

SAN FRANCISCO–(BUSINESS WIRE)– Sysdig, Inc., de leider op het gebied van uniforme container- en cloudbeveiliging, heeft vandaag aangekondigd dat Gerald Combs, de bedenker en projectleider van Wireshark, zich bij het bedrijf heeft gevoegd. Wireshark, een open source-tool, is ‘s werelds belangrijkste en meest gebruikte verkeersprotocolanalysator met meer dan 60 miljoen downloads in de afgelopen 5 jaar, gemiddeld een miljoen per maand. Loris Degioanni, CTO en oprichter van Sysdig, werkte meer dan 15 jaar geleden samen met Gerald om Wireshark te lanceren. Gerald voegt zich bij het open source-team van Sysdig, dat een belangrijke bijdrage levert aan veel open source-projecten, waaronder Falco, eBPF, Sysdig open source, Sysdig Inspect en andere tools en bibliotheken. Met de toetreding van Gerald neemt Sysdig de verantwoordelijkheid op zich voor het sponsoren en beheren van de Wireshark-gemeenschap en het uitbreiden van de gebruiksscenario’s van Wireshark naar het cloud-ecosysteem.

Wireshark is een open source GUI-tool voor het vastleggen van netwerkpakketten waarmee teams netwerkverkeer kunnen volgen, protocollen en basisprincipes van pakketten kunnen leren en netwerkproblemen kunnen oplossen. Voor netwerkbeheerders is Wireshark de de facto standaard voor het controleren van gezondheid en beveiliging op microscopisch niveau. Wireshark neemt pakketopnames en bewaart ze om ze later te kunnen bekijken. Teams kunnen door dat verkeer filteren om bewijs van een incident te vinden. Met meer dan 1.900 bijdragers blijft het aantal integraties groeien. De acceptatie is breed, aangezien Wireshark consistent kan worden gebruikt in bijna elke omgeving, waaronder Windows, Linux en macOS.

​​Creator of Wireshark Joins Sysdig to Extend the Open Source Project for Cloud Security

SAN FRANCISCO–(BUSINESS WIRE)– Sysdig, Inc., the unified container and cloud security leader, today announced that Gerald Combs, the Wireshark creator and project leader, has joined the company. Wireshark, an open source tool, is the world’s foremost and widely-used traffic protocol analyzer with more than 60 million downloads in the last 5 years, an average of one million per month. Loris Degioanni, CTO and Founder of Sysdig, partnered with Gerald to launch Wireshark more than 15 years ago. Gerald joins Sysdig’s open source team, which is a significant contributor to many open source projects, including Falco, eBPF, Sysdig open source, Sysdig Inspect, and other tools and libraries. With Gerald joining, Sysdig assumes responsibility for sponsoring and managing the Wireshark community and extending Wireshark’s use cases to the cloud ecosystem.

Wireshark is an open source GUI network package capturing tool that enables teams to monitor network traffic, learn protocols and packet basics, and troubleshoot network problems. For network admins, Wireshark is the de facto standard for checking health and security at a microscopic level. Wireshark takes packet captures and saves them for later viewing. Teams can filter through that traffic to find evidence from an incident. With more than 1,900 contributors, the number of integrations continues to expand. Adoption is broad as Wireshark can be used consistently across nearly any environment, including Windows, Linux, and macOS, among others.

“It’s amazing to see the lasting heritage of Wireshark, led by Gerald. You can guarantee most of the Fortune 2000 are actively using Wireshark,” said Loris Degioanni, CTO and Founder, Sysdig. “I am excited to be reunited with Gerald and to advance the project in the same way Sysdig supports Falco and the Sysdig open source project. This move ensures Wireshark will continue to innovate. Our goal at Sysdig is to empower Wireshark.”

The Importance of Healthy Open Source Projects

The Log4j and OpenSSL vulnerabilities have shown that large and small organizations rely on open source projects and major issues arise when critical vulnerabilities are found in these tools. Log4j spotlighted the importance of maintaining open source projects. Continuing to maintain the project’s health is of the utmost importance considering the widespread adoption of Wireshark.

The Wireshark Story

While studying network analyzers and creating a popular open source tool while working on his PhD in Italy, Loris was invited to the United States to do research on packets, which is where he met Gerald. Gerald joined Loris at CACE Technologies in the early 2000’s, where they collaborated and grew Wireshark. CACE Technologies was later acquired and since that time, Gerald has focused on growing the tool and ensuring Wireshark and its community have the resources needed to thrive.

“I am excited to be reunited with Loris and explore the opportunity we have to expand Wireshark to the cloud,” said Gerald Combs, Director of Open Source Projects, Sysdig. “My move to Sysdig and the subsequent move for Wireshark will give Wireshark the corporate sponsor it needs to continue moving forward. This is a significant milestone for Wireshark and with Sysdig’s backing, we will have the assistance we need to continue to evolve use cases for Wireshark.”

The Wireshark Future

Sysdig will ensure the community has the backing it needs, including supporting Gerald as the leader of the community, ensuring Wireshark has the resources needed to operate, and sponsoring SharkFest. Sysdig has an open source team that will contribute to Wireshark. Reunited, Gerald and Loris will investigate new innovative ways to address challenges with securing the cloud.

Sysdig’s Commitment to Open Source

Sysdig was founded as an open source company and the Sysdig platform was built on an open source foundation to address the security challenges of modern cloud applications. Open source Sysdig and Falco are projects that were created by Sysdig to leverage deep visibility as a foundation for security, and they have become standards for container and cloud threat detection and incident response. Falco, which was contributed to the CNCF in 2018, is now an incubation-level hosted project with more than 40 million downloads.

Resources

About Sysdig

Sysdig is driving the standard for securing the cloud, empowering organizations to confidently secure containers, Kubernetes, and cloud services. The Sysdig platform enables teams to secure the build, detect and respond to runtime threats, and continuously manage cloud configurations, permissions and compliance. Sysdig is a SaaS platform built on an open source stack that includes Falco and Sysdig open source, the open standards for runtime threat detection and response. The largest and most security conscious companies rely on Sysdig for container and cloud security. sysdig.com.

Contacts

Media Contacts
Amanda McKinney Smith

(703) 473-4051

amanda.smith@sysdig.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr