09:00 uur 08-12-2021

Onfido 2022 Rapport over identiteitsfraude: Toename van geraffineerde fraude in Nederland wijst op toename van georganiseerde misdaadbendes

Geavanceerde fraude in Nederland met 72% toegenomen ten opzichte van vorig jaar

Professionele dienstverlening wordt het meest getroffen door ID-fraude

INTERPOL draagt bij aan benchmarkrapport; legt verband tussen ID-fraude en “georganiseerde misdaad, witwassen van geld en terrorisme”

AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Onfido, de wereldwijde aanbieder van identiteitsverificatie en authenticatie, heeft vandaag zijn 2022 Identity Fraud Report gepubliceerd, waaruit blijkt dat er een nieuwe golf van georganiseerde fraude activiteit de markt opkomt.

In de afgelopen 12 maanden werd 50% van alle fraude met identiteitsdocumenten in Nederland geclassificeerd als ‘medium’ geraffineerde fraude, wat een stijging is van 72% ten opzichte van het voorgaande jaar. Minder opvallende fouten, zoals zichtbaar onjuiste lettertypes, nagemaakte veiligheidskenmerken of de verkeerde foto printtechniek, wijzen op een toename van het aantal fraude bendes. Deze georganiseerde groepen zullen proberen om met valse documenten “geverifieerde” accounts aan te maken en deze vervolgens door te verkopen. De opbrengst van dit soort aanvallen is groter dan die van andere soorten, zoals het profiteren van inschrijvings bonussen.

ID-fraude bereikt pre-pandemisch niveau in Nederland

Nu consumenten zich steeds veiliger voelen bij online transacties, lijken fraudeurs te blijven vertrouwen op online activiteiten, want wereldwijd is de fraude met identiteitsdocumenten nog niet terug op het niveau van voor de pandemie. In 2020 was er een stijging van 41 procent in ID-fraude, waarbij het gemiddelde ID-fraudecijfer 5,8 procent bedroeg. In de afgelopen 12 maanden was het gemiddelde fraudepercentage 5,9 procent, ook al zijn sommige fysieke beperkingen opgeheven. De fraude activiteit is dus nog steeds niet terug op het niveau van voor de pandemie.

In Nederland is het gemiddelde fraudecijfer volgens het Identity Fraud Report 2022 echter gedaald tot het niveau van voor de pandemie, namelijk 3,3 procent. Dit zou kunnen betekenen dat amateurs die zich tijdens de lockdowns en de economisch zware tijden als fraudeurs in de ruimte hebben begeven, weer aan het werk gaan. Fraudeurs gaan nog steeds achter industrieën met een hoge inzet aan, want de meest aangevallen industrieën in Nederland zijn, in volgorde, professionele dienstverlening, kansspelen en transport.

“Grootschalige operaties die vaak door criminele fraude bendes worden ondernomen, beschikken over de middelen om gesofisticeerde fraude te plegen, zoals deepfakes, 2D- en 3D-maskers. Zij kunnen ook hun toevlucht nemen tot technieken zoals het uitoefenen van dwang. Bedrijven zullen minder van dit soort aanvallen te zien krijgen, maar het zijn wel de aanvallen die in de kortste tijd de meeste schade kunnen aanrichten”, aldus Michael Van Gestel, Head of Global Document Fraud bij Onfido. “Door biometrische authenticatie en andere geavanceerde identiteitsverificatie methoden te integreren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat, hoe fraudeurs ook proberen in te spelen op de veranderende situatie, zij het frauderisico voor hun organisatie en klanten aanzienlijk kunnen verlagen.”

Uit de derde editie van Onfido’s jaarlijkse Identity Fraud Report blijkt ook het volgende

  • Paspoorten werden de meest aangevallen ID: In het afgelopen jaar hebben paspoorten de Nationale Identiteitskaarten ingehaald als de meest aangevallen vorm van identificatie. Dit wijst op een verschuiving in de methoden van fraudeurs: zij kiezen voor de eenzijdige paspoort pagina in plaats van de tweezijdige identiteitskaart en richten zich op het meest betrouwbare document in de hoop dat de reputatie van een paspoort de vervalsing onopgemerkt zal laten.
  • Fraudeurs hebben de 9-tot-5-uren achter zich gelaten: fraudeurs hebben officieel de standaard werkweek achter zich gelaten, aangezien weekend aanvallen sinds 2019 met meer dan 50% zijn toegenomen, waardoor fraude veel moeilijker te voorspellen is. Het kan zijn omdat amateurs zich als parttime fraudeurs hebben gevestigd, of dat ze profiteren van de downtime van bedrijven wanneer er minder werknemers zijn om verdachte activiteiten op te pikken.
  • Biometrie is een doeltreffend afschrikmiddel: Veel minder fraudeurs probeerden een biometrische controle te omzeilen dan een documentcontrole. Het gemiddelde fraudepercentage met documenten voor 2021 was 5,9%, vergeleken met 1,53% voor selfies en 0,17% voor video’s.

“Biometrische verificatie biedt meer bescherming tegen fraude dan document verificatie alleen -en een video selfie check biedt superieure bescherming boven een foto selfie check,” zegt Sarah Munro, directeur van Biometrics. “De video-ervaring van de gebruiker op zich werkt al als een natuurlijke afschrikking tegen fraude, omdat het een zeer gerandomiseerde actieve ervaring is. Gezien het feit dat video spoofs een fractie uitmaakten van al onze Video checks, maakt dit het een uitstekende beveiligingsmaatregel voor bedrijven die fraudepreventie tot een prioriteit willen maken.”

Methodologie

Het Onfido team van documentfraude specialisten verwerkt jaarlijks miljoenen identiteitsdocumenten en helpt meer dan 800 klanten bij het opsporen van fraude met 2.500 documenttypes uit 195 landen. Het 2022 Identity Fraud Report deelt de inzichten die zijn opgedaan over de staat van identiteitsfraude op afstand in het afgelopen jaar, gebaseerd op analyse van gegevens die zijn verzameld van 1 oktober 2020 tot 1 oktober 2021 en genormaliseerd naar distributie van klanten en industrie.

Vraag een demo aan van Onfido’s bekroonde identiteitsverificatie technologie.

Over Onfido

Onfido zet de nieuwe standaard voor digitale toegang. Het bedrijf bewijst digitaal de echte identiteit van een gebruiker met behulp van AI, door een foto-ID te verifiëren en deze te vergelijken met de gezichts biometrie van de persoon. Dit betekent dat bedrijven geen compromissen meer hoeven te sluiten op het gebied van klantervaring, conversie, privacy of veiligheid. Zo geeft Onfido bedrijven de zekerheid die ze nodig hebben om klanten op afstand en veilig te onboarden.

Onfido wordt erkend als een wereldwijde leider in AI voor identiteitsverificatie en authenticatie en wordt ondersteund door TPG Growth, Idinvest Partners, Crane Venture Partners, Salesforce Ventures, M12 – het venture fonds van Microsoft, en anderen. Onfido heeft 200 miljoen dollar aan financiering opgehaald en maakt met meer dan 550 teamleden in acht landen digitale toegang mogelijk voor enkele van de grootste bedrijven ter wereld.

www.onfido.com
www.linkedin.com/company/onfido/
www.twitter.com/onfido

Contacts

Laura Noye, Onfido

press@onfido.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr