15:53 uur 11-11-2021

Temenos: Cloud-adoptie in het bankwezen versnelt naarmate banken digitale diensten opvoeren, meldt Economist Intelligence Unit

72% zegt dat de overstap naar de cloud hun organisatie zal helpen haar zakelijke prioriteiten te bereiken

GENVE–(BUSINESS WIRE)– In een nieuw onderzoek onder IT-managers in de banksector, uitgevoerd door The Economist Intelligence Unit en ondersteund door Temenos (SIX: TEMN), melden meer dan zeven op de tien (72%) dat de integratie van de cloud in de producten en diensten van hun organisatie zullen hen helpen om hun zakelijke prioriteiten te realiseren. Iets minder dan de helft (47%) zegt dat “in grote mate” te doen.

Kosten zijn de grootste drijfveer achter cloudadoptie (43%), gevolgd door de adoptie van AI (34%) en het verbeteren van de klantervaring (21%). Zakelijke wendbaarheid, elasticiteit en schaalbaarheid worden samen door 40% van de respondenten genoemd als belangrijkste drijfveren.

Het rapport ‘Capturing value in the cloud’ stelt vast dat banken over het algemeen langzamer overgaan op cloud computing dan andere sectoren. Maar de acceptatie van software als een service (SaaS) en cloudinfrastructuur is versneld sinds het begin van de pandemie, aangezien banken de kans grijpen om kosten te besparen en hun digitale transformatieprojecten op te voeren, waarbij 82% van de IT-managers van het bankwezen zegt dat ze nu een duidelijke strategie voor de adoptie van de cloud. Dit komt wanneer gevestigde banken erachter komen hoe ze hun gevestigde positie kunnen gebruiken om fintechs en challenger-banken af ​​te weren, terwijl de nieuwere toetreders de cloud gebruiken om snel nieuwe marktkansen te benutten.

Temenos: Cloud Adoption in Banking Accelerates as Banks Ramp up Digital Services, Reports Economist Intelligence Unit

72% say moving to the cloud will help their organization achieve its business priorities

GENEVA–(BUSINESS WIRE)– In a new survey of IT executives in the banking sector, conducted by The Economist Intelligence Unit and supported by Temenos (SIX: TEMN), more than seven in ten (72%) report that incorporating the cloud into their organization’s products and services will help them to achieve their business priorities. Just under half (47%) say that it will do so “to a great extent”.

Cost is the biggest driver of cloud adoption (43%), followed by the adoption of AI (34%) and improving customer experience (21%). Business agility, elasticity and scalability are together cited by 40% of respondents as top drivers.

The report ‘Capturing value in the cloud’ finds banks have generally been slower to take to cloud computing than other sectors. But the adoption of software as a service (SaaS) and cloud infrastructure has accelerated since the start of the pandemic, as banks seize an opportunity to cut costs and ramp up their digital transformation projects, with 82% of banking IT executives saying they now have a clear strategy for adopting cloud. This comes as established banks figure out how to use incumbency to fend off fintechs and challenger banks, while the newer entrants use the cloud to advance quickly into new market opportunities.

According to the report, banks are tapping into the cloud to speed up their ability to gain insights from data, and in turn to be able to innovate faster. Yet barriers stand in the way of a wholehearted embrace of the cloud—including security, privacy, compliance and governance concerns. These challenges are leading firms to invest in both technology and talent.

Andrew Reeves, Head of Cloud, Temenos, said: “The pandemic has clearly lit a fuse under cloud adoption with banks having to deliver and scale digital services rapidly. However, cloud is also a prerequisite for success in the world of open banking and Banking as a Service. These are megatrends, powered and enabled by the cloud, that are shaping the future of banking.”

You can read the ‘Capturing value in the cloud’ report here.

– Ends –

About Temenos

Temenos AG (SIX: TEMN) is the world’s leader in banking software. Over 3,000 banks across the globe, including 41 of the top 50 banks, rely on Temenos to process both the daily transactions and client interactions of more than 1.2 billion banking customers. Temenos offers cloud-native, cloud-agnostic and AI-driven front office, core banking, payments and fund administration software enabling banks to deliver frictionless, omnichannel customer experiences and gain operational excellence.

Temenos software is proven to enable its top-performing clients to achieve cost-income ratios of 26.8% half the industry average and returns on equity of 29%, three times the industry average. These clients also invest 51% of their IT budget on growth and innovation versus maintenance, which is double the industry average, proving the banks’ IT investment is adding tangible value to their business.

For more information, please visit www.temenos.com.

Contacts

Jessica Wolfe & Scott Rowe
Temenos Global Public Relations

Tel: +1 610 232 2793 & +44 20 7423 3857

Email: press@temenos.com

Alistair Kellie & Andrew Adie
Newgate Communications on behalf of Temenos

Tel: +44 20 7680 6550

Email: allnewgatetemenos@newgatecomms.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr