11:29 uur 29-10-2021

Fujirebio Europe ontvangt translationele onderzoeksfinanciering van de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation voor de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde plasma pTau181-test

GENT, België & TOKYO–(BUSINESS WIRE)– H.U. Group Holdings Inc. en haar volledige dochteronderneming Fujirebio hebben vandaag een overeenkomst aangekondigd met het Diagnostics Accelerator-initiatief van de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF) om de ontwikkeling van een plasma-pTau181-detectietest op het volledig geautomatiseerde LUMIPULSE® G-immunoassayplatform te versnellen. pTau wordt erkend als een belangrijke vloeibare biomarker die verband houdt met de diagnose van de ziekte van Alzheimer (AD). Het ADDF Diagnostics Accelerator-initiatief maakt deel uit van een samenwerking met Gates Ventures en andere filantropische partners.

Op bloed gebaseerd testen zouden het potentieel kunnen hebben om een eenvoudige, toegankelijke en schaalbare benadering te worden om de diagnose van AD te helpen ondersteunen. Van alle AD-bloedbiomarkers die worden onderzocht, is pTau een bijzonder beloftevolle1. Dankzij toegang tot een volledig geautomatiseerde Lumipulse® G plasma pTau181-assay kunnen clinici en klinisch onderzoeksprofessionals plasma-pTau181-concentraties met een hoge mate van precisie en efficiëntie meten. De test kan ook helpen bij het vereenvoudigen van de rekrutering voor klinische proeven met AD-medicijnen van in aanmerking komende cohorten.

“We zijn verheugd om deze samenwerking met de ADDF aan te gaan, waardoor de actieve betrokkenheid van Fujirebio wordt versterkt om nieuwe mijlpalen in AD-tests te bereiken,” stelde Christiaan De Wilde, CEO van Fujirebio Europe. “Fujirebio heeft een ongeëvenaard erfgoed als pionier op het gebied van AD-onderzoek, en de wens om deze en andere neurodegeneratieve ziekten aan te pakken zit diepgeworteld in onze teams. De mogelijkheid van laagdrempelige bloedtests voor de volledig geautomatiseerde laboratoriumdiagnostiek van AD is een doorbraak waar de wereld reikhalzend naar uitkijkt.”

Fujirebio was het eerste bedrijf dat meer dan 25 jaar geleden testen voor biomarkers in cerebrospinaal vocht (CSF) ontwikkelde en op de markt bracht onder de naam Innogenetics. Tegenwoordig zijn deze producten een essentieel onderdeel van routinematige AD-testen in vele delen van de wereld. Fujirebio blijft het enige bedrijf met zo’n uitgebreide reeks volledig geautomatiseerde AD-assays en werkt consequent samen met organisaties en klinische experts over de hele wereld om nieuwe trajecten te ontwikkelen voor eerdere, eenvoudigere en completere neurodegeneratieve diagnostische hulpmiddelen. Meer informatie is te vinden op www.fujirebio.com/alzheimer.

Over Fujirebio

Fujirebio is een wereldleider op het gebied van in vitro diagnostische (IVD) tests met meer dan 50 jaar ervaring in de conceptie, ontwikkeling, productie en wereldwijde commercialisering van robuuste IVD-producten. Deze gaan van gespecialiseerde tests tot volledig geautomatiseerde routinematige klinische laboratoriumtesten voor een verscheidenheid aan aandoeningen.

Over de Diagnostics Accelerator

De Diagnostics Accelerator van de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF) is een gezamenlijk onderzoeksinitiatief dat wordt gefinancierd door vooraanstaande filantropen, waaronder onder meer de medeoprichter van ADDF, Leonard A. Lauder, Bill Gates, Jeff Bezos, MacKenzie Scott, de Dolby-familie, de Charles and Helen Schwab Foundation en The Association for Frontotemporal Degeneration om de ontwikkeling van betaalbare en toegankelijke diagnostische hulpmiddelen en biomarkers voor de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te versnellen.

Referenties

1. Zetterberg & Blennow, Mol Neurodegener 2021; 16 :10.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor media:

Christiaan De Wilde

CEO Fujirebio Europe

+32-9329-1703

Public Relations Section, Public Relations/Sustainability Dept.

+81-3-6279-0884 

pr@hugp.com

Voor beleggers en analisten:

IR/SR Dept.

+81-3-5909-3337 

ir@hugp.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr