19:44 uur 24-06-2021

Hoofdprijswinnaar bekendgemaakt in IBM Watson AI XPRIZE-competitie van USD 5 miljoen

De winnende technologie van Zzapp Malaria zal aantonen hoe mensen met AI kunnen werken om wereldwijde uitdagingen aan te gaan

LOS ANGELES–(BUSINESS WIRE)– XPRIZE‘s werelds leider in het ontwerpen en uitvoeren van incentive-wedstrijden om de grote uitdagingen van de mensheid op te lossen, en IBM Watson, IBM’s AI-technologie voor bedrijven, heeft vandaag de hoofdprijswinnaar bekendgemaakt in de USD 5 M IBM Watson AI XPRIZE Challenge. De vijfjarige wereldwijde competitie, die voor het eerst werd gelanceerd in 2016, had tot doel de acceptatie van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën te versnellen en creatieve, innovatieve en gedurfde demonstraties van de technologie op gang te brengen die schaalbaar zijn om grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen.

De hoofdprijs ging naar Zzapp Malaria, tweede werd Aifred Health, gevolgd door Marinus Analytics. Deze finalisten werden geselecteerd uit een pool van 10 halve finalisten na het presenteren van hun oplossingen aan een jury tijdens een evenement dat vorig jaar op het TED-hoofdkantoor in New York City gehouden werd. De teams van de drie finalisten krijgen respectievelijk USD 3 miljoen, USD 1 miljoen en USD 500.000. In totaal deden meer dan 150 teams over de hele wereld aan de wedstrijd mee.

“Na vijf jaar hard werken en toewijding is XPRIZE verheugd om bekend te maken dat Zzapp Malaria de hoofdprijswinnaar van IBM Watson AI XPRIZE is”, aldus Anousheh Ansari, CEO van XPRIZE. “Zzapp Malaria, Aifred Health en Marinus Analytics lopen voorop in de vooruitgang van AI en we kijken ernaar uit om uit de eerste hand de positieve impact te zien die ze op onze toekomst zullen hebben.”

“Alle drie de finalisten van de IBM Watson AI XPRIZE laten hebben de mogelijkheden laten zien wanneer de kracht van AI wordt gebruikt om enkele van ‘s werelds moeilijkste uitdagingen aan te gaan”, zegt Daniel Hernandez, General Manager, IBM Data en AI. “Het is inspirerend om te zien hoe de bij IBM ontwikkelde AI-technologieën deze organisaties helpen goede technische oplossingen te realiseren en op te schalen om positieve maatschappelijke veranderingen te stimuleren.”

Zzapp Malaria, gevestigd in Tel Aviv, Israël, zet zich in voor het uitroeien van malaria. De AI-technologie van het team is gericht op het aanpakken van de belangrijkste uitdagingen waarmee campagnes voor het uitroeien van malaria worden geconfronteerd door aangepaste modellen te maken, gebouwd met tools zoals IBM Watson Studio for Cloud Pak for Data, om het aantal kleine waterlichamen te voorspellen dat door het weer wordt veroorzaakt, waardoor het de timing voor de lancering van larvicide operaties kan optimaliseren.

  • Marinus Analytics (gevestigd in Pittsburgh, PA): Een bedrijf in handen van een vrouw, opgericht in 2014 uit Carnegie Mellon Robotics dat gedreven wordt door één sociale missie: Het bestrijden van mensenhandel. De oplossing van het bedrijf, Traffic Jam, is een reeks analysetools die uren en soms dagen aan onderzoekstijd bespaart om mensenhandelaars te vinden en slachtoffers te redden door big data snel om te zetten in bruikbare informatie. Marinus Analytics heeft IBM Watson Discovery en IBM Watson Assistant gebruikt om hun Traffic Jam-toepassing uit te breiden, wat helpt bij het onderzoek naar financiële fraude en de illegale geldstroom naar internationale criminelen.
  • Aifred Health (gevestigd in Montreal, Canada): Een digitaal gezondheidsbedrijf dat zich richt op klinische beslissingsondersteuning in de geestelijke gezondheidszorg, te beginnen met depressie. De oplossing van het team maakt gebruik van AI om informatie over duizenden patiënten te verzamelen om de behandeling op maat te maken, waardoor de tijd die een patiënt nodig heeft om te herstellen wordt verkort. IBM Watson Health voorziet Aifred Health van miljoenen gegevens over observationele depressies om hun ML-modellen te verbeteren.

Om de winnaar te bepalen, stelde XPRIZE AI een internationaal team van juryleden van over de hele wereld samen. De jury evalueerde elk team op basis van prestaties in de volgende vier dimensies: bereikte technische impact, bewezen reële-wereld impact, schaalbaarheid van reële-wereld impact en ethiek en veiligheid.

De winnende teams zijn vandaag bekendgemaakt in samenwerking met WIRED tijdens de AI For Good-fireside chat van IBM Watson AI XPRIZE met Anousheh Ansari, CEO van XPRIZE, en Seth Dobrin, IBM’s Chief AI Officer. De twee bespraken de uitdaging en het belang van AI voor de toekomst van de mensheid. Als onderdeel van hun samenwerking met WIRED opende XPRIZE een openbare stemming voor het meest inspirerende team, waaruit Zzapp Malaria als winnaar werd gekozen. U kunt hier het volledige tweegesprek en extra informatie bekijken via de hub van WIRED.

Over XPRIZE

XPRIZE, een 501(c)(3)-non-profitorganisatie, is de wereldleider in het ontwerpen en implementeren van innovatieve competitiemodellen om de grootste uitdagingen ter wereld op te lossen. Actieve wedstrijden zijn onder meer de USD 100 miljoen XPRIZE Carbon Removal, USD 15 miljoen XPRIZE Feed the Next Billion, USD 10 miljoen XPRIZE Rainforest, USD 10 miljoen ANA Avatar XPRIZE en USD 5 miljoen XPRIZE Rapid Reskilling. Bezoek voor meer informatie xprize.org.

Over IBM Watson

Watson is de AI-technologie van IBM voor bedrijven en helpt organisaties om toekomstige resultaten beter te voorspellen en vorm te geven, complexe processen te automatiseren en de tijd van werknemers te optimaliseren. Watson is geëvolueerd van een IBM Research-project naar experimenten, naar een geschaalde, open reeks producten die overal kunnen worden uitgevoerd. Met meer dan 40.000 klantcontacten wordt Watson door toonaangevende wereldmerken in verschillende sectoren toegepast om de manier waarop mensen werken te transformeren. Kijk voor meer informatie op https://www.ibm.com/watson.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersonen voor de media:
Sunshine Sachs

xprize@sunshinesachs.com

Katerina Stamatiou, XPRIZE

prcontact@xprize.org

IBM Watson

Zachery Bishop

zachery.bishop@ibm.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr