15:05 uur 26-05-2021

Moody’s ESG-oplossingen: meer dan een derde van de bedrijven heeft te maken met verlies van leefgebied

LONDEN– (BUSINESS WIRE) – Gebaseerd op een steekproef van 5.300 grote, beursgenoteerde wereldwijde bedrijven, hebben meer dan 2.000 (38%) ten minste één faciliteit die verband houdt met verlies van leefgebied, volgens een vandaag gepubliceerd rapport van Moody’s ESG Solutions. Door gebruik te maken van teledetectiegegevens met hoge resolutie en een database van wereldwijde bedrijfsfaciliteiten, identificeert het rapport welke faciliteiten worden geassocieerd met waargenomen habitatverlies als gevolg van veranderingen in landgebruik, de belangrijkste oorzaak van verlies aan biodiversiteit.

Biodiversiteitsverlies is naar voren gekomen als een zorg voor verantwoordelijke investeerders, financiële toezichthouders en bedrijven wier activiteiten een impact hebben en afhankelijk zijn van natuurlijk kapitaal, waarbij wetenschappers waarschuwen dat de wereld midden in een zesde massale uitsterving zit, aangezien de natuur in ongekende mate achteruitgaat. Het rapport schetst het raamwerk van Moody’s ESG Solutions voor het beoordelen van het biodiversiteitsrisico, dat een basis kan bieden voor het begrijpen van de biodiversiteitsrisico’s van bedrijven in beleggings- en kredietportefeuilles.

Moody’s ESG Solutions: Over One Third of Companies Are Associated With Habitat Loss

LONDON–(BUSINESS WIRE)– Based on a sample of 5,300 large, publicly traded global companies, over 2,000 (38%) have at least one facility associated with habitat loss, according to a report by Moody’s ESG Solutions published today. Leveraging high resolution remote sensing data and a database of global corporate facilities, the report identifies which facilities are associated with observed habitat loss due to land use changes, which is the main driver of biodiversity loss.

Biodiversity loss has emerged as a concern for responsible investors, financial regulators and companies whose activities have an impact and depend on natural capital, with scientists warning that the world is in the midst of a sixth mass extinction as nature is declining at unprecedented rates. The report outlines Moody’s ESG Solutions’ framework for assessing biodiversity risk, which can provide a foundation for understanding the biodiversity risks of companies in investment and lending portfolios.

“Impacts, dependencies and governance are critical elements to consider when assessing companies’ biodiversity-related risks,” said Emilie Mazzacurati, Global Head of Moody’s Climate Solutions. “Our analytics aim to provide transparency for the market on how businesses’ operations may affect biodiversity, their dependency on natural systems, and to what extent companies are taking steps to mitigate these impacts across their value chains.”

In its study, Moody’s finds a disconnect between most companies’ commitments and tangible measures to reduce their impact on biodiversity. For example, 61% of assessed companies in the heavy construction sector disclose commitments to address biodiversity, yet less than 10% of the sector receives a ‘robust’ or ‘advanced’ score for implementation.

The full report titled ‘Integrating biodiversity into a risk assessment framework’ is available here.

ABOUT MOODY’S ESG SOLUTIONS

Moody’s ESG Solutions Group is a business unit of Moody’s Corporation serving the growing global demand for ESG and climate insights. The group leverages Moody’s data and expertise across ESG, climate risk, and sustainable finance, and aligns with Moody’s Investors Service (MIS) and Moody’s Analytics (MA) to deliver a comprehensive, integrated suite of ESG and climate risk solutions including ESG scores, analytics, Sustainability Ratings and Sustainable Finance Reviewer/certifier services. For more information, visit Moody’s ESG & Climate Risk hub at www.moodys.com/esg.

Contacts

Moody’s ESG Solutions:

Emilie Mazzacurati

Global Head of Moody’s Climate Solutions

Moody’s ESG Solutions

+1.415.420.0074 tel

emilie.mazzacurati@moodys.com

Media inquiries:

Julian Knapp

VP, Communications

+44 (207) 772-1967

Julian.Knapp@moodys.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr