17:00 uur 22-07-2020

Taiwan doneert wereldwijd meer dan 51 miljoen gezichtsmaskers

TAIPEI, Taiwan–(BUSINESS WIRE)– Terwijl de COVID-19-pandemie in alle delen van de wereld woedt, ontvangt Taiwan lof voor het doneren van meer dan 51 miljoen maskers aan meer dan 80 landen, om hun mensen en met name het medisch personeel in de frontlinie tegen het virus te beschermen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20200722005640/nl/

Vice Foreign Minister Miguel Li-jey Tsao (right) shook hands with Robert Seraki Matsebe, head of South Africa’s liaison office in Taipei on May 26, when 50,000 surgical masks were donated to the African republic. The masks would be distributed to doctors and nurses treating patients infected with the COVID-19 virus. (Photo: CNA Photo, courtesy of the Ministry of Foreign Affairs)

Vice Foreign Minister Miguel Li-jey Tsao (right) shook hands with Robert Seraki Matsebe, head of South Africa’s liaison office in Taipei on May 26, when 50,000 surgical masks were donated to the African republic. The masks would be distributed to doctors and nurses treating patients infected with the COVID-19 virus. (Photo: CNA Photo, courtesy of the Ministry of Foreign Affairs)

Eind juni hadden onder meer de Verenigde Staten, Japan, de diplomatieke bondgenoten van Taiwan, de leden van de Europese Unie, andere landen in Europa en landen in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika een zending ontvangen.

De donaties vonden plaats in vier rondes en begonnen in april, toen tien miljoen maskers geschonken werden aan medisch personeel in de Verenigde Staten en elf landen in Europa. In de derde ronde in mei toen er ruim zeven miljoen maskers werden geschonken, gingen er 600.000 naar Afrika en het Midden-Oosten, onder meer naar hulpverleners die voor Syrische vluchtelingen zorgen.

Taiwan is in staat om andere landen helpen omdat de regering in samenwerking met haar burgers de verspreiding van het virus heeft weten in te dammen, ondanks de nabijheid van China, waar de eerste gevallen van COVID-19 werden gemeld. Op juli 21 had Taiwan 455 gevallen van besmetting bevestigd, waaronder 364 geïmporteerde gevallen. Slechts in zeven gevallen heeft de besmetting tot de dood geleid.

De eilandnatie verhoogde zijn dagelijkse productie maskers van 1,8 miljoen in januari naar 20 miljoen eind mei door het opzetten van een ‘nationaal team’ van fabrikanten van werktuigmachines en maskerproducenten.

Tijdens een bezoek aan een bedrijf dat deel uitmaakt van het team zei president Tsai Ing-wen dat het bereiken van het doel van 20 miljoen maskers per dag zou helpen het moreel van het land te verhogen en te bewijzen dat Taiwan de grenzen van wat mogelijk is steeds weer kan verleggen.

Volgens Joanne Ou, een woordvoerster van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken (MOFA), zijn er geen voorwaarden verbonden aan de internationale hulp.

“Wat Taiwan heeft gedaan is slechts het helpen van anderen, nu het land in staat is om voor zichzelf te zorgen,” vertelde Ou verslaggevers op 30 juni. “Het is niet meer dan onze plicht als land tegenover de internationale gemeenschap en we verwachten daarvoor geen beloning of publieke dankbetuigingen”

Desondanks zijn er vanuit de hele wereld dankboodschappen binnengekomen. Toen Taiwan op 1 april de eerste donatieronde aankondigde, sprak directeur William Brent Christensen van het American Institute in Taiwan, de de facto Amerikaanse ambassadeur, zijn waardering uit en noemde Taiwan “een echte vriend.”

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Central News Agency

Name: 陳正杰 Jay Chen

Email: jenjey.chen@cna.com.tw
Phone: +886-2-25051180 ext. 100

Check out our twitter: @NewsNovumpr