20:36 uur 18-06-2019

Norsk Titanium bereikt mijlpaal in productie met additieven

Met additieven geproduceerde rotor met geïntegreerde bladen gaat tweede testfase in

PARIJS–(BUSINESS WIRE)– Officiële vertegenwoordigers van het University of Notre Dame Turbomachinery Laboratory (NDTL), Norsk Titanium (Norsk), Pratt & Whitney en TURBOCAM International kondigen de voortzetting aan van testen van een met additieven geproduceerde rotor met geïntegreerde bladen (integrally bladed rotor, IBR). In deze volgende testfase, in navolging op de eerste test die in 2018 werd voltooid, worden de dynamische eigenschappen van de IBR onderzocht. De IBR werd geproduceerd met Norsks revolutionaire Rapid Plasma Deposition™ (RPD™)-proces en is geïnspecteerd met dezelfde kwaliteitsspecificaties als de huidige turbomachinecomponenten van Pratt & Whitney.

De testen worden uitgevoerd in NDTL’s toonaangevende testfaciliteit voor turbomachines in South Bend, Indiana. Na afronding van de eerste test, waarin de IBR 100% scoorde op alle testpunten voor design, snelheid en drukratio, is het huidige testprogramma gericht op de vermoeidheidskenmerken van de IBR bij hoge en lage cyclus. De testen bevatten meerdere acceleratie-/deceleratiecycli en onderzoeken synchroon vibratie-effecten op de met additieven geproduceerde bladen.

De testen werden voorafgegaan door een kwaliteitsevaluatie van de productie, uitgevoerd door TURBOCAM. In de evaluatie werd geen bewijs gevonden van alpha case of resterende spanningsconcentraties die verstoringen zouden veroorzaken die normaal optreden bij additieven. Daarnaast bevestigde TURBOCAM dat Norsks RPD™-materiaal zeer geschikt is voor traditionele freesoperaties en Ti6-4-smeedwerk.

Het ultieme doel van deze inspanning is het ontwikkelen van de benodigde productiespecificaties voor het leveren van de complexe, zwaar beladen componenten voor turbomachinetoepassingen en tegelijkertijd het bieden van de kosten- en planningsbesparingen die bij Ti 6-4-airframecomponenten bewezen zijn.

“Een succesvolle afronding van deze testen zal aantonen dat additieve materialen in turbomachinetoepassingen kunnen worden gebruikt; dit baant het pad voor een volledige kwalificatiepoging”, zei Chet Fuller, Norsks Chief Commercial Officer.

De gehele inspanning voor productie en testen wordt geleid door Pratt & Whitney en geëvalueerd voor de toepassing voor toekomstige motorcomponenten.

“Pratt & Whitney is verheugd met het begin van deze volgende testfase. Het gebruik van productietechnieken met additieven, zoals Norsks Rapid Plasma Deposition-proces, stelt ons in staat het productie- en ontwikkelingsschema voor onze cruciale turbomachinecomponenten in te korten”, zei Chris Kmetz, vice president voor Engineering, Module Centers, Pratt & Whitney.

Bezoek www.norsktitanium.com voor meer informatie over Norsk. Norsk toont ook zijn RPD™-technologie en de eerste met additieven geproduceerde IBR tijdens de internationale Paris Air Show van 17-20 juni.

Over Norsk Titanium AS

Norsk Titanium AS is ‘s werelds toonaangevende leverancier van luchtvaartwaardige, met additieven geproduceerde, structurele titaniumcomponenten. Het bedrijf is vooraanstaand in de luchtvaartindustrie door zijn gepatenteerde Rapid Plasma Deposition™ (RPD™)-proces dat titaniumdraad omzet in complexe componenten die geschikt zijn voor structurele en veiligheidskritieke toepassingen. Norsk Titanium is een preferente leverancier van Boeing en heeft zich toegewijd tot het verlagen van de kosten van vliegtuigonderdelen en straalmotoren voor ’s werelds eersteklas luchtvaartfabrikanten. RPD™ is het eerste FAA-goedgekeurde, 3D-geprinte, structurele titanium van de wereld, die een substantiële besparing op de doorlooptijd en kosten voor de luchtvaart, defensie, en commerciële klanten oplevert.

Over het Notre Dame Turbomachinery Laboratory

Het Notre Dame Turbomachinery Laboratory (NDTL) is een faciliteit voor onderzoek en ontwikkeling van gasturbines, dat de grote fabrikanten ondersteunt in de industrieën voor luchtvaartvoortstuwing en stroomvoorziening. NDTL werkt aan toonaangevende methoden voor aerodynamica van componenten, structurele dynamica, instrumentaria en berekeningsmethoden. Het NDTL-team ondersteunt de transitie van geavanceerde technologieën die nodig zijn voor de volgende generatie gasturbines via vroegtijdig onderzoek onder producten van zijn klanten. Ga voor meer informatie naar turbo.nd.edu.

Over Pratt & Whitney

Pratt & Whitney is een wereldleider in design, productie en onderhoud van vliegtuig- en helikoptermotoren en ondersteunende vermogenseenheden. United Technologies Corp., gevestigd in Farmington, Connecticut, levert hoogtechnologische systemen en diensten voor de bouw- en luchtvaartindustrie. Bezoek voor meer informatie over UTC de website op www.utc.com of volg het bedrijf op Twitter: @UTC. Meld u hier aan om rechtstreeks persberichten en ander nieuws te ontvangen.

Over TURBOCAM International

TURBOCAM is een erkende leider in turbomachinerie, met meer dan 150 vijfassige freesmachines die prototype- en productieonderdelen produceren in 4 landen. We zetten onze kennis in voor het maken van onderdelen voor rotoren met geïntegreerde bladen tot 1100 mm met vijfassige frees- en elektrochemische machines, zoals solide gesmede schoepenraderen van luchtvaartmotoren, axiale en radiale waaiers, turbines, compressoren, turboladers en bladen en schoepen. TURBOCAMs vermogen voor het produceren van software droeg ertoe bij dat het vervaardigen van prototypes is uitgegroeid tot een belangrijk speerpunt van het bedrijf. We hebben duizenden unieke onderdeeldesigns geproduceerd en vestigden onze naam op verschillende gebieden voor geavanceerde ontwikkeling en productie van onderdelen voor vliegtuigmotoren onder het AS9100D-certificering. We bezitten ook Nadcap®-certificering voor luchtvaartcoatings.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Lauren Quesada, Griffin Communications Group
Lauren@griffincg.com; +1 281-744-7938

Check out our twitter: @NewsNovumpr