EU-goedkeuring geeft toestemming om gefermenteerde koolzaadkoek in levensmiddelen te gebruiken
FERM FOOD ApS, de Deense producent van gefermenteerde ingrediënten, heeft van de EU goedkeuring verkregen voor haar Novel Food-toepassing. Voortaan kan het bedrijf haar gefermenteerde koolzaadkoek als ingrediënt voor levensmiddelen op de markt brengen.
BÆKKE, Denemarken–(BUSINESS WIRE)– De meeste mensen kennen heel goed de gele, geurige koolzaadvelden die in de lente het landschap opfleuren. Maar weinig mensen weten dat koolzaadkoek tot vandaag als food grade was verbannen.
Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20250428263928/nl/

Today is a special day for Danish FERM FOOD ApS, which has received the EU Commission’s authorisation to use fermented rapeseed cake as a food ingredient (Left: Founder and CEO Jens Legarth, right: Head of Development Søren Lange).
Koolzaad was verbannen – tot vandaag
Koolzaad, ook aangeduid als Canola, wordt in hoofdzaak geteeld voor de zaden die rijk zijn aan olie. Deze zaden worden geperst om olie te winnen om mee te koken. Terwijl je koolzaadolie in de keuken kunt gebruiken, is de resterende, eiwitrijke perskoek in de EU tot vandaag strikt verboden voor menselijke consumptie.
Daarom wordt koolzaadkoek in hoofdzaak voor diervoeders en biogas gebruikt.
De EU-regel die koolzaad voor consumptie verbiedt, wordt ‘Novel Food’ genoemd en betekent dat alleen levensmiddelen die door mensen vóór 15 mei 1997 werden geconsumeerd, op de markt mogen worden gebracht.
Om toestemming van de EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, te krijgen, moet de aanvrager klinische proeven uitvoeren en documentatie voorbereiden, iets wat behoorlijk duur uitvalt en vele jaren tijd in beslag neemt.
Een Finse aanvrager had hun verwerkte versie van koolzaadkoek goedgekeurd gekregen, maar de specificaties waren strikt en niet voor de typische Deense of Europese koolzaadkoek van toepassing.
Maar nu is alles anders.
Gefermenteerde koolzaadkoek is de nieuwe bron van eiwitten voor levensmiddelen
FERM FOOD ApS, die gespecialiseerd is in het produceren van gefermenteerde ingrediënten voor producenten van levensmiddelen, heeft een aanvraag ingediend voor een uitbreiding van de toegestane specificaties voor koolzaadkoek van de EU. En vandaag, dinsdag 29 april, wordt de goedkeuring van nieuwe specificaties van kracht.
Dit betekent dat FERM FOOD ApS voortaan gefermenteerde koolzaadkoek voor de voedingssector kan produceren.
Koolzaadkoek bevat 28-30% eiwitten en vormt een meer lokaal antwoord voor de behoefte aan een bron van eiwitten voor levensmiddelen. En er is heel wat voorhanden – voldoende om producenten van levensmiddelen en consumenten op grote schaal mee te bevoorraden voor een betaalbare prijs.
DAKOFO, de Deense sectorvereniging voor granen en voeders, is bijzonder opgetogen over de nieuwe EU-goedkeuring:
“We zijn wereldkampioenen in het produceren van koolzaad in de EU. Daarom is de uitbreiding van de bestaande goedkeuring van de EU een geweldig voordeel voor de productie van koolzaad in de EU en de Europese plantaardige eiwitten voor levensmiddelen. Dank aan het Novel Food-team van de Deense Food Administration, die met waardevolle begeleiding in dit proces heeft bijgedragen,” verklaart directeur Emil Dalsgaard Hansen van DAKOFO.
Een bitter nadeel van koolzaad is opgelost
Koolzaadkoek heeft één nadeel.
In onbewerkte vorm bevat koolzaadkoek glucosinolaten, een stof die de plant beschermt tegen plagen, bacteriën en schimmels. Glucosinolaten geven het zaad zijn bittere smaak, waardoor koolzaadkoek moeilijk in levensmiddelen kan worden toegepast.
Maar deze uitdaging werd door het geoctrooieerde proces van FERM FOOD opgelost, door gebruik te maken van miljoenen heilzame melkzuurbacteriën en solid state fermentatie.
Wanneer koolzaadkoek met melkzuurbacteriën wordt gefermenteerd, start een biologisch proces waarin nieuwe heilzame afbraakstoffen worden geproduceerd en ongewenste stoffen, waaronder de bittere smaak, worden afgebroken.
Daarom kan de gefermenteerde koolzaadkoek van FERM FOOD in heel wat levensmiddelen worden toegepast, zoals brood, koekjes, paté, worstjes en levensmiddelen op plantaardige basis.
Geen additieven met gefermenteerde koolzaadkoek
Daarbovenop wint koolzaad aan conserverend vermogen na fermentatie.
Dit betekent dat gefermenteerde koolzaadkoek gebruiken om brood klaar te maken de houdbaarheid van levensmiddelen op natuurlijke wijze kan verlengen, zonder gebruik van conserveermiddelen.
“Levensmiddelen met een clean label genieten grote voorkeur onder consumenten. Daarom is gefermenteerde koolzaadkoek een voor de hand liggende oplossing om zowel werkzame additieven als conserveermiddelen in voeding te vervangen, zodat het eindproduct natuurlijker wordt,” aldus Jens Legarth, oprichter en CEO van FERM FOOD.
Gefermenteerde koolzaadkoek in brood
De voedingssector toont grote interesse voor gefermenteerde koolzaadkoek.
In de Deense bakkerij Vadehavsbageriet in het zuiden van Denemarken heeft de eigenaar Jytte Kruse gefermenteerde koolzaadkoek al in verschillende soorten broden gebruikt, die als afbakproduct in retail en voor voedingsservice worden verkocht.
“Met gefermenteerde koolzaadkoek in brood kunnen we het eiwitgehalte verhogen, het aminozuurprofiel verbeteren en tegelijk de houdbaarheid van het brood op volledig natuurlijke wijze verlengen. We passen deze fantastische grondstof nu ook voor nog andere producten toe in onze ontwikkelingsafdeling,” verklaart Jytte Kruse.
Het brood kan worden gekocht via de Deense online retailshop nemlig.com en via de voedingsserviceleverancier Dansk Cater, en binnenkort wordt dit brood in openbare kantines in het zuiden van Denemarken aangeboden.
Volgens Søren Lange, Hoofd Ontwikkeling van FERM FOOD ApS, wordt 2025 het jaar waarin koolzaadkoek in nog andere levensmiddelen zal worden toegepast:
“Klanten hebben op de EU-goedkeuring gewacht om hun ontwikkeling van nieuwe, eiwitrijke clean label producten te starten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat consumenten tegen eind 2025 nog meer levensmiddelen met gefermenteerde koolzaadkoek zullen kunnen kopen.”
FEITENBOX
Feiten over koolzaadkoek
Koolzaad is een van de meest voorkomend en eiwitrijke gewassen in de EU.
Koolzaadkoek bevat 28-30% eiwitten, het is rijk aan essentiële aminozuren die het lichaam niet kan produceren, en zit boordevol mineralen en vitamines.
In 2022 werd in Denemarken alleen al 894.000 ton koolzaad verbouwd (Statistieken van Denemarken), wat overeenkomt met ongeveer 447.000 ton koolzaadkoek of 75 kilo koolzaadkoek per Deen per jaar (Statistieken van Denemarken).
De EU produceert jaarlijks 19,8 miljoen ton koolzaad (AgriData, 2023). Koolzaad is het tweede grootste eiwitgewas ter wereld, na soja. Dit betekent dat het gele gewas voor de EU van cruciaal belang kan zijn om meer zelfstandigheid te verwerven voor de voorziening in eiwitten, robuustere waardeketens en minder import van soja.
Feiten over Novel Food:
De Novel Food-verordening van de Europese Commissie bepaalt voorschriften die stellen dat levensmiddelen die in de EU in belangrijke mate niet voor consumptie werden gebruikt vóór 15 mei 1997, zonder goedkeuring van de EU niet op de markt mogen worden gebracht.
De Novel Food-voorschriften betekenen dat koolzaadkoek niet in voedingsmiddelen mag worden gebruikt, tenzij het hiervoor wordt goedgekeurd en alleen in welbepaalde hoeveelheden, afhankelijk van de betreffende categorie voedingsmiddelen.
De EFSA (European Food Safety Authority) beheert Novel Food-toepassingen.
De goedkeuring van nieuwe specificaties voor koolzaadkoek voor levensmiddelen van de EU kunt u hier lezen: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202500682
Over FERM FOOD
FERM FOOD ApS is een Deense producent van gefermenteerde ingrediënten voor levensmiddelen. Het bedrijf gebruikt haar geoctrooieerde SSF-technologie (solid state fermentation) op planten, granen en groenten om voedzame en werkzame plantaardige ingrediënten op goedkope en duurzame wijze te creëren voor de hele waardeketen: van de boerderij tot op het bord.
Voor meer info gaat u naar ferm-food.com.
Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.
Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20250428263928/nl/
Contacts
Voor meer informatie neemt u contact op met:
Jens Legarth, CEO en oprichter van FERM FOOD ApS, jens@ferm-food.com, +45 23 34 93 34