17:19 uur 24-06-2024

Airway Therapeutics wint 2024 ATS Whitsett Award voor een abstract met positieve Fase 1b-resultaten van zelpultide alfa in prematuur geborenen met risico op bronchopulmonale dysplasie

Het bedrijf start een multinationaal hoofdonderzoek naar zelpultide alfa (rhSP-D) in het vierde kwartaal van 2024. Voor de studie die in Europa start, zullen meer dan 300 neonaten worden onderzocht die zijn geboren tussen 23 weken en 27 weken en 6 dagen

ATLANTA–(BUSINESS WIRE)– Airway Therapeutics, Inc., een biofarmaceutisch bedrijf dat een nieuwe klasse biologische geneesmiddelen ontwikkelt om de cyclus van verwondingen en ontstekingen te doorbreken voor patiënten met ademhalings- en ontstekingsziekten, kondigde vandaag aan dat het de Whitsett Award voor best scorende abstracts heeft ontvangen van het Neonatal and Developing Lung Executive Committee tijdens de American Thoracic Society (ATS) 2024 International Conference.

De samenvatting is getiteld “Randomized Blinded Phase 1b Study Demonstrates Safety and Tolerability of Zelpultide Alfa (rhSP-D) in Preterm Neonates at High Risk for the Development of Bronchopulmonary Dysplasia (BPD)”. Aan het onderzoek in de VS en Europa namen 37 zuigelingen deel, geboren tussen 23 weken en 28 weken en 6 dagen. Er werden geen dosisbeperkende toxiciteiten gevonden, terwijl er indicatoren voor werkzaamheid werden waargenomen.

Wereldwijd riskeren maar liefst 2,5 miljoen zeer vroeggeboren baby’s BPD te ontwikkelen door longschade veroorzaakt door mechanische beademing en zuurstofondersteuning. Baby’s met BPD kunnen levenslange complicaties krijgen zoals astma en longontsteking, evenals groei- en ontwikkelingsproblemen.

De Whitsett Award is vernoemd naar Jeffrey A. Whitsett, M.D., directeur van de afdeling Neonatologie, Perinatale en Longbiologie in het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. Raquel Arroyo, Ph.D., PharmD, directeur klinische wetenschappen van Airway, nam de prijs in ontvangst als hoofdauteur van het abstract.

“We zijn de ouders van deze fragiele patiënten dankbaar voor hun deelname aan de eerste klinische studie met zelpultide alfa bij zeer vroeggeborenen, en bedanken ook de onderzoekers en hun studieteams voor hun deelname,” zei Marc Salzberg, M.D, CEO en Chief Medical Officer bij Airway. “Dr. Arroyo ontving trots de Whitsett award namens de onderzoekers en als erkenning voor haar onschatbare bijdrage aan de ontwikkeling van zelpultide alfa. Na de geslaagde afronding van de Fase 1b-studie zijn we van plan om in het vierde kwartaal van 2024 een hoofdonderzoek op internationaal niveau starten. Aan deze studie nemen meer dan 300 neonaten geboren tussen 23 weken en 27 weken en 6 dagen deel.”

De hoofdstudie, die zal starten in Spanje en Italië, is een multicenter gerandomiseerd dubbelblind onderzoek met parallelle groepen om de werkzaamheid van zelpultide alfa (intratracheaal toegediend) in het voorkomen van BPD te evalueren in vergelijking met standaardzorg plus air-sham (intratracheale toediening van kamerlucht).

Zelpultide alfa is een recombinante versie van het endogene menselijke SP-D, een eiwit dat essentieel is voor de afweer van de longen bij het verminderen van ontstekingen en infecties en tegelijkertijd de immuunrespons moduleert. Het biologische middel wordt intratracheaal toegediend tijdens mechanische beademing. De Amerikaanse FDA en het Europees Geneesmiddelenbureau hebben de status van weesgeneesmiddel toegekend aan zelpultide alfa.

Over Airway Therapeutics

Airway Therapeutics is een biofarmaceutisch bedrijf dat een nieuwe klasse biologische geneesmiddelen ontwikkelt om de cyclus van verwondingen en ontstekingen te doorbreken voor patiënten met ademhalings- en ontstekingsziekten, te beginnen met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Het bedrijf ontwikkelt zelpultide alfa, een nieuw recombinant humaan eiwit hSP-D dat ontstekingen en infecties in het lichaam vermindert en tegelijkertijd de immuunrespons moduleert. Zelpultide alfa is de eerste kandidaat van Airway in ontwikkeling voor de preventie van BPD bij zeer premature baby’s en voor de behandeling van COVID/CAP bij ernstig zieke beademde patiënten.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediacontact:

Meghan Riley

riley@airwaytherapeutics.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr