22:33 uur 19-03-2024

Vale SA en Nederlandse dochteronderneming van Samarco vernoemd in een Nederlandse rechtszaak van £3 miljard, geleid door Pogust Goodhead voor de damdoorbraak van de Marianadam: bedrijven bevriezen aandelen in de Nederlandse dochteronderneming van…

Advocaten van Pogust Goodhead en Lemstra Van der Korst dienen in Nederland een klacht in tegen ‘s werelds tweede grootste mijnbouwbedrijf na de ergste milieuramp van Brazilië

AMSTERDAM & LONDEN–(BUSINESS WIRE)–  

Vale SA en Nederlandse dochteronderneming van Samarco vernoemd in een Nederlandse rechtszaak van £3 miljard, geleid door Pogust Goodhead voor de damdoorbraak van de Marianadam: bedrijven bevriezen aandelen in de Nederlandse dochteronderneming van Vale

Vale SA (VALE3:SAO), (VALE3:BZ), (VALE:NYSE), (0LBF:LSE), ’s werelds tweede grootste mijnbouwbedrijf, is in een nieuwe rechtszaak verwikkeld voor haar rol in de damdoorbraak van de Marianadam, de ergste milieuramp van Brazilië.

Het proces van £3 miljard wordt gevoerd voor rekening van eisers waaronder zeven Braziliaanse gemeenten (van de staten Bahia, Espirito Santo en Minas Gerais), om en bij 1.000 bedrijven en verenigingen, en meer dan 77.000 mensen.

De zaak werd in Nederland ingeleid tegen Vale SA en Samarco Iron Ore Europe BV, de Nederlandse dochteronderneming van Samarco, nadat advocaten beslag legden op de aandelen van Vale in Vale Holdings BV, haar Nederlandse dochteronderneming.

De beslaglegging op activa werd uitgevoerd als een middel om te verzekeren dat de activa afgeschermd zijn in geval van een positief resultaat van de aanklacht.

De Marianadam werd uitgebaat door Samarco, een joint venture tussen de mijnbouwreuzen Vale van Brazilië en de Anglo-Australische BHP.

De vordering van de mensen en de bedrijven die het slachtoffer waren van de damdoorbraak, wordt aangevoerd door de Stichting Ações do Rio Doce, een vereniging zonder winstoogmerk in Nederland. De stichting heeft het toonaangevende internationale advocatenkantoor Pogust Goodhead als juridisch adviseur aangesteld, samen met Lemstra Van der Korst, een vooraanstaand advocatenkantoor gespecialiseerd in rechtszaken in Nederland.

Het internationale advocatenkantoor Pogust Goodhead vertegenwoordigt al bijna 700.000 slachtoffers van de Mariana-ramp in een aparte vordering ten overstaan van het mijnbouwbedrijf BHP aan de Engelse gerechtshoven. De eisers die het nieuwe proces in Nederland aanspannen, maken geen deel uit van het Engelse proces.

Het nieuws over het nieuwe proces in Nederland tegen Vale en Samarco Iron Ore Europe BV komt er nu Vale het hoofd moet bieden aan een crisis in Brazilië, nadat een onafhankelijke directeur zich uit de raad van bestuur terugtrok, waardoor er bezorgdheid over het bedrijfsbestuur ontstond en een vermeende “snode politieke invloed” rond de aanstelling van de nieuwe CEO van Vale.

Tom Goodhead, CEO en Global Managing Partner van Pogust Goodhead, verklaart: “Meer dan acht jaar na de ergste milieuramp in de geschiedenis van Brazilië, is het ontstellend dat vele slachtoffers nog altijd geen passende vergoeding mochten ontvangen voor de schade die hen werd aangedaan.

“De vorderingen die in Nederland tegen Vale en Samarco Iron Ore Europe BV worden ingediend voor hun rol in de ramp, tonen aan dat rechtvaardigheid uitstellen en voorstellen met een lage waarde doen de slachtoffers in Brazilië niet zal tegenhouden om rechtvaardigheid te eisen. We zijn tevreden dat we opdracht kregen om Vale en de dochteronderneming van Samarco om rekenschap te vragen voor hun rol in de ramp.

“Voor multinationale conglomeraten is de tijd aangebroken om aansprakelijk te worden gehouden voor hun daden, waar ze ook actief zijn of hun winst opstrijken. De Nederlandse dochterondernemingen speelden een belangrijke rol in de globale extractie van winst uit de mijn van Samarco, waarbij Samarco Iron Ore Europe BV een belangrijk middel was voor het beheer, de marketing en de distributie van Samarco’s ijzererts geproduceerd bij de Marianadam die het begaf, waardoor het leven van vele mensen werd vernield.

“Vale en Samarco hebben niet alleen geen recht aan de slachtoffers gedaan, maar ze hebben hun investeerders ook blootgesteld aan gigantische risico’s ten overstaan van de ongehoorde compensatierekening die het bedrijf nu wordt voorgeschoteld.

“De slachtoffers van de ramp van de Marianadam hebben veel te lang moeten toezien hoe Vale en BHP verder over hun winsten en aandeelhoudersdividenden bleven opscheppen, terwijl de slachtoffers nog steeds schadevergoeding moeten krijgen voor hun verliezen, omdat zij nog altijd leven met de vernieling die de bedrijven acht jaar geleden hebben veroorzaakt.”

Deze nieuwe vorderingen worden ingediend nadat onderhandelingen over een regeling tussen de eigenaars van de Marianadam, Samarco, Vale en BHP, en de federale regering in december 2023 in Brazilië zijn afgesprongen. Deze breakdown werd gevolg door een bevel van een Braziliaans federaal gerechtshof aan Vale en BHP om US$9,7 miljard (47,69 miljard reais) aan schadevergoedingen te betalen voor de ramp van de dam die dodelijk mijnafval tegenhield.

De Marianadam bezweek in november 2015. Daarbij kwam een kolkende stroom giftige modder in het rivierbekken stroomafwaarts terecht en werden in twee Braziliaanse staten hele steden en dorpen vernield voordat de stroom de Atlantische Oceaan bereikte.

Deze ramp wordt omschreven als de ergste milieuramp in de geschiedenis van Brazilië en de gevolgen zijn tot op vandaag nog altijd voelbaar.

BHP moet in oktober 2024 voor het Hooggerechtshof van Londen verschijnen voor een proces over haar aansprakelijkheid. BHP diende onlangs een inbrengvordering tegen Vale in voor dat proces, en vraagt aan Vale om haar inbreng in geval BHP aansprakelijk wordt gehouden.

De gemeente Gonzaga gaf volgend commentaar: “Deze vordering is uiterst belangrijk omdat het beoogt om de schade te herstellen die de gemeente heeft geleden, We willen de gevraagde financiële middelen aanwenden om een openbaar beleid te ontwikkelen waaraan de gemeente nood heeft op het vlak van onderwijs, gezondheid en milieu.”

Over Pogust Goodhead

Pogust Goodhead werd in 2018 opgericht door Tom Goodhead en Harris Pogust. Het is een internationaal advocatenkantoor met hoofdzetel in Londen, in Engeland. Het groeiende internationale partnerschap bestaat uit meer dan 100 advocaten en meer dan 500 personeelsleden, die allemaal werken om mensen, groepen en bedrijven te helpen toegang tot eerlijke en concrete rechtvaardigheid te krijgen.

Het bedrijf wordt omschreven als “de eerste juridische eenhoorn” na een traject dat meer weg heeft van een Fintech-start-up in plaats van een traditioneel advocatenkantoor. Pogust Goodhead vertegenwoordigt 1,9 miljoen klanten in rechtszaken over de hele wereld, waarbij aanspraak wordt gemaakt op miljarden dollars aan schadevergoedingen.

Sinds haar oprichting werd Pogust Goodhead een wereldleider op gebied van milieurechtszaken. In 2022 verzekerde het kantoor een opmerkelijke, unanieme uitspraak van het Hof van Beroep dat slachtoffers van de ramp van de Marianadam toelaat om schadeloosstelling te eisen van BHP en nu van Vale, bij de gerechtshoven van Engeland en Wales. De rechtszaken van het kantoor tegen de bedrijfsreuzen TÜV SÜD, Norsk Hydro en Braskem zijn allemaal gecentreerd rond het verschaffen van schadeloosstelling voor eisers die schade leden wegens een volledige veronachtzaming van de omgeving waarin zij wonen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media:

Pogust Goodhead

Lauren Veevers

lveevers@pogustgoodhead.com

Simon Alcock

salcock@pogustgoodhead.com

Priscilla Mendes

pmendes@pogustgoodhead.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr