01:32 uur 21-02-2024

Startups worden uitgedaagd om technologie voor koolstofafvang te helpen ontwikkelen om mondiale industrie impuls te geven op weg naar Net Zero

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– Er is een baanbrekend internationaal programma gelanceerd dat tech-startups en toonaangevende fabrikanten samenbrengt in het streven naar Net Zero.

Innovandi Open Challenge 2024 wordt gerund door de Global Cement and Concrete Association (GCCA), het toonaangevende internationale orgaan van de sector dat zich richt op het helpen van de mondiale cementindustrie om zijn uitstoot te verminderen en uiteindelijk een Net Zero-beton te bereiken.

Er worden aanmeldingen aangemoedigd van startups van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in het werken aan de ontwikkeling van het gebruik en de opslag van koolstofafvang voor cement en beton met een laag koolstofgehalte. Er wordt gezocht naar innovatieve technologieën die procesgeïntegreerde en end-of-pipe CO2-afvang en -gebruik omvatten en die helpen voorkomen dat de koolstof in de atmosfeer wordt uitgestoten.

Dit wordt de derde Innovandi Open Challenge die voortbouwt op het succes van de voorgaande jaren. De eerste uitdaging, in 2022, was ook gericht op de ontwikkeling van technologie voor koolstofafvang, en twee startups zijn al in de testfase terechtgekomen. De vijftien startups die vorig jaar op de shortlist stonden van de tweede Innovandi Challenge, om te werken aan de ontwikkeling van koolstofarm beton, zijn momenteel in gesprek met fabrikanten over het vormen van partnerschappen.

Claude Loréa, Director Cement, Innovation & ESG van de GCCA, verklaarde: “Onze industrie zet zich in voor het bereiken van een netto nuluitstoot en de ontwikkeling van technologie voor het afvangen van koolstof is een belangrijk onderdeel van dat werk. Ons wereldwijd toonaangevende Innovandi Open Challenge-programma heeft in slechts twee jaar tijd al opmerkelijke vooruitgang geboekt, waarbij startups en onze aangesloten bedrijven samenwerken. We kijken ernaar uit om te zien wat de kandidaten van dit jaar kunnen inbrengen, om voort te bouwen op het uitgebreide werk dat al over de hele wereld gaande is.”

Alle GCCA-leden die 80% van de mondiale cementproductiecapaciteit buiten China voor hun rekening nemen, en een aantal toonaangevende Chinese fabrikanten, hebben zich ertoe verbonden om tot 2050 Net Zero te bereiken, via de Concrete Future 2050 Net Zero Roadmap van de GCCA – de eerste wereldwijde industrie die een dergelijk gedetailleerd plan heeft opgesteld. De GCCA heeft onlangs ook een baanbrekende overeenkomst getekend om samen te werken aan het koolstofvrij maken van de economie met de China Cement Association (CCA).

De ontwikkeling van nieuwe technologieën is een belangrijk onderdeel van het stappenplan van de industrie naar een netto nuluitstoot, en de technologie voor koolstofafvang en -opslag zal naar verwachting tot 2050 verantwoordelijk zijn voor ongeveer 36% van de totale emissiereductie.

De eerste cementfabriek op industriële schaal in de sector, uitgerust met CO2-afvangtechnologie, zal naar verwachting eind 2024 mechanisch worden voltooid op de locatie van Heidelberg Materials in Brevik, Noorwegen, en tot 2030 zullen er naar verwachting nog een aantal fabrieken worden geopend.

Thomas Guillot, Chief Executive van de GCCA, stelde: “We weten al dat CCUS-technologie werkt, met proeven en projecten die over de hele wereld lopen, maar het is van cruciaal belang om te zien welke andere innovaties er bestaan buiten onze sector die kunnen helpen onze Net Zero-missie te versnellen.

“We moedigen aanmeldingen van startups over de hele wereld aan om zich bij ons aan te sluiten in de dringende strijd om de opwarming van de aarde te beperken. Als je een startup bent, van Oostenrijk tot Australië, van Brazilië tot Bangladesh, met een innovatief idee of technologie om CCUS verder te ontwikkelen, dan moet je je aanmelden.”

Jonathan Cool, CEO van Ultra High Materials, een startup die vorig jaar aan de Open Challenge deelnam, moedigde anderen aan om zich aan te melden: “De ondersteuning, de begeleiding, het bekend raken met het GCCA-lidmaatschap en het faciliteren van samenwerkingsmogelijkheden met GCCA-leden zijn effectief en efficiënt geweest, en dit heeft een gunstige invloed gehad op ons allemaal. Als we de mogelijkheid hadden om het allemaal opnieuw te doen, zouden we dat zeker doen.”

Startups die zich willen aanmelden voor de derde Innovandi Open Challenge, kunnen hier klikken voor meer informatie. De uiterste datum voor aanmelding is 15 april.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Neem voor meer details of aanvragen voor interviews contact op met:
Simon Thomson, hoofd Media, GCCA simon.thomson@gccassociation.org / +44 7380 972282

Check out our twitter: @NewsNovumpr