07:00 uur 24-01-2024

Nieuwe enquête werpt licht op de Europese aanvaarding van de zogenaamde “trofeejacht”

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– Een enquête gevoerd door YouGov1 in opdracht van FACE (de Europese Federatie voor Jacht en Natuurbehoud) en partnerorganisaties, onthulde een aanzienlijke aanvaarding van internationale jacht, vaak verkeerd gelabeld als “trofeejacht”.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20240123706469/nl/

Infographic on Public Opinion on So-Called "Trophy" Hunting in Europe

Infographic on Public Opinion on So-Called “Trophy” Hunting in Europe

De onafhankelijke steekproefenquête van YouGov2 bij meer dan 7000 Europeanen uit vijf verschillende landen toont aan dat een meerderheid van de Europese burgers de jacht aanvaardt. Slechts 23% is niet akkoord met het bijhouden van delen van de dieren, een praktijk waarnaar vaak wordt verwezen als “trofeejacht”, terwijl 77% dit ofwel goedkeurt, of er neutraal tegenover staat.

Dit staat in sterk contrast met de bewering van Humane Society International dat 85% van de Europeanen tegenstander is van “trofeejacht”3. Hun verkeerde aanwijzing heeft ertoe geleid dat verschillende nationale parlementen stappen begonnen te zetten om de import van “trofeeën” te verbieden.

De enquête, die in november 2023 werd gehouden, was erop gericht om de onbevooroordeelde openbare mening na te gaan inzake de sociale aanvaarding van binnenlandse en buitenlandse jachtpraktijken. Er werd onder andere aandacht besteed aan het bijhouden van delen van de dieren (bijv. hoorns, geweien, enz.), maar ook op de aanvaarding van legale jacht ter bevordering van natuurbehoud.

Deze bevindingen staan loodrecht op de kortzichtige perceptie van jacht als enkel gericht op “trofeeën” van charismatische diersoorten, zoals vaak door dierenrechtenorganisaties wordt uitgedragen.

Daarom wordt het verbieden of beperken van het overbrengen van legaal verkregen “trofeeën” niet door de maatschappij ondersteund, en heeft dit een negatieve impact op de plaatselijke gemeenschappen, economieën en biodiversiteit.

De briefing paper van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) 4 verklaart dat “trofeejacht…kritisch noodzakelijke stimulansen en inkomsten kan genereren voor de regering, privélandeigenaars en gemeenschappelijke landeigenaars om de fauna als landgebruik in stand te houden en te herstellen alsook om acties voor natuurbehoud uit te voeren”

Voor het volledige rapport betreffende de openbare houding ten overstaan van “trofeejacht” klikt u hier.

Over ons : FACE – de Europese Federatie voor Jacht en Natuurbehoud vertegenwoordigt 7 miljoen Europese jagers uit 37 Europese landen.

_________________________________

1 Alle gegevens werden verstrekt door respondenten van de YouGov PLC. 7.188 die hebben deelgenomen aan deze enquête, die plaatsvond tussen 3 oktober en 21 november 2023 in Duitsland, Italië, Spanje, Denemarken en Polen. De resultaten werden afgewogen en zijn representatief voor de bevolking (ouder dan 18 jaar) in het respectievelijke land.

2 De enquête werd gevoerd door het onafhankelijke enquêtebureau YouGov op verzoek van organisaties voor duurzaam gebruik: CIC – International Council for Game and Wildlife Conservation, Safari Club International, Dallas Safari Club, Wild Sheep Foundation, Conservation Force en de International Professional Hunters Association.

3 https://www.hsi.org/wp-content/uploads/2021/05/eu-trophy-hunting-poll.pdf
4 https://portals.iucn.org/library/efiles/documents/Rep-2012-007.pdf

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal, engels. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediacontact:

Tristan Breijer – Beleidsadviseur van FACE

+44-781-408-7423

tristan.breijer@face.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr