14:23 uur 28-12-2023

‘Nature Research Journal’ toont de prestaties van UAEREP op het gebied van cloud-seeding

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– De baanbrekende onderzoeks- en technologische prestaties van het UAE Research Program for Rain Enhancement Science (UAEREP) zijn te zien in een peer-reviewed artikel gepubliceerd door het Nature Research-tijdschrift npj Climate and Atmospheric Science.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20231227785255/nl/

UAE Research Program for Rain Enhancement Science (Photo: AETOSWire)

UAE Research Program for Rain Enhancement Science (Photo: AETOSWire)

Het artikel, getiteld “Rethinking water security in a warming climate: rainfall enhancement as an innovative augmentation technique“, toont de huidige vooruitgang en toekomstige richtingen voor toepassingen voor regenvalverbetering op basis van het operationele cloud-seedingprogramma van het National Center of Meteorology (NCM) van de VAE en het op subsidies gebaseerde internationale onderzoeks- en ontwikkelingsecosysteem van de VAE onder UAEREP.

Het artikel is gebaseerd op input van vooraanstaande bijdragers, waaronder Dr. Abdulla Al Mandous, directeur-generaal van NCM en president van WMO, Omar Al Yazeedi, adjunct-directeur-generaal van NCM, en Alya Al Mazrouei, UAEREP-directeur, Dr. Steve Griffiths, svp van R&D aan de Khalifa University, is de overeenkomstige auteur van het artikel en Dr. Youssef Wehbe, UAEREP-teamlid, de hoofdauteur van het artikel.

Al Mandous zei: “Dit artikel onderstreept het belang van het onderzoekswerk van NCM ter ondersteuning van de inspanningen van de VAE om waterzekerheid te bereiken en bij te dragen aan het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering voor droge en semi-aride regio’s. Door middel van dergelijke inspanningen streven we ernaar om innovatieve oplossingen te bevorderen en internationale samenwerking te bevorderen om wereldwijde uitdagingen op het gebied van waterschaarste aan te pakken.”

Het artikel verwijst naar gemiddelde seizoensgebonden neerslagstijgingen van 5-25% door verschillende internationale cloud-seedinginspanningen op basis van het WMO-peerreviewrapport over wereldwijde neerslagverbeteringsactiviteiten. Met behulp van dit benchmarkbereik, bevestigd door lokale op radar gebaseerde studies over de VAE, wordt geschat dat de inspanningen van de VAE voor het zaaien van wolken jaarlijks 168-838 miljoen kubieke meter extra regen zullen opleveren. Gecorrigeerd voor verdamping en bodemretentie, varieert het oogstbare volume water uit gezaaide regenval van 84-419 miljoen kubieke meter. Dit vertegenwoordigt een fractie van de ongeveer 6,7 miljard kubieke meter regen die de VAE jaarlijks ontvangt.

Het artikel onthulde ook dat cloud-seeding-missies beheerd door NCM tot US$ 8.000 per vluchtuur kunnen kosten. In 2020 werden in totaal 390 vluchten uitgevoerd, elk met een gemiddelde duur van een uur. Gezien het bereik van oogstbare regenvalvolumes dat haalbaar is door zaaien, kunnen de eenheidskosten van oogstbare gezaaide regenval worden geschat op tussen US$ 0,01 en US$ 0,04 per kubieke meter, in vergelijking met de gerapporteerde geschatte productiekosten voor ontzilt water van US$ 0,31 per kubieke meter in de VAE, wat een overtuigend kostenvoordeel oplevert ten opzichte van ontzilting.

*Bron: AETOSWire

Contacts

Osama Dagamseh

oaldagamseh@apcoworldwide.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr