09:30 uur 15-12-2023

TRT World Forum 2023 geeft een impuls aan de Wereldagenda

TRT World Forum 2023, met als thema ‘Samen bloeien: verantwoordelijkheden, acties en oplossingen’, markeerde zijn zevende editie op 8 en 9 december in Istanbul. Er werden meer dan 1.000 deelnemers uit bijna 100 landen verwelkomd en er waren meer dan 150 sprekers aanwezig die discussies voerden over dringende mondiale kwesties.

Het evenement, dat aanzienlijke internationale media-aandacht trok, bracht beleidsmakers, journalisten, academici en experts uit verschillende sectoren samen. Tien openbare sessies en acht rondetafelbijeenkomsten gingen dieper in op uiteenlopende onderwerpen, zoals mondiale samenwerking, leiderschap, vredesdiplomatie, voedselzekerheid, energiecrises, klimaatverandering, migratie, islamofobie, en media en digitalisering.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20231212490746/nl/

President of Turkey Recep Tayyip Erdogan with children at the TRT World Forum 2023 (Photo: Business Wire)

President of Turkey Recep Tayyip Erdogan with children at the TRT World Forum 2023 (Photo: Business Wire)

İstanbul–(BUSINESS WIRE)– Op de openingsdag waren er toespraken van president van Türkiye Recep Tayyip Erdoğan, directeur communicatie Fahrettin Altun, en TRT-directeur-generaal Mehmet Zahid Sobacı. Een aangrijpend moment deed zich voor bij de vertoning van een korte film met kinderen uit door oorlog getroffen gebieden, die de zoektocht naar wereldvrede symboliseerde. De kinderen overhandigden president Erdoğan een symbolische ‘sleutel tot vrede’, waarmee de toewijding van Türkiye aan de wereldvrede werd gedemonstreerd. Bovendien werd een schilderij met het ‘100e Jaar’-logo aan president Erdoğan gepresenteerd door TRT-directeur-generaal Mehmet Zahid Sobacı.

Tijdens de eerste sessie van het forum, ‘Visie van de eeuw van Türkiye’, werden de waarden en ambities van Türkiye in het honderdjarig bestaan benadrukt. De onderwerpen van de openbare sessie waren onder meer: “Visie van de eeuw van Türkiye: Türkiye als systeemopbouwende actor”, “Israëls oorlog in Gaza”, “De terugkeer van de geopolitiek”, “Publieke omroep in het digitale tijdperk”, “Een nieuwe vorm van de wereldeconomie” , “Alwetende AI”, “Dis/Verenigde Naties”, “De mensheid empoweren” en “De cruciale samenhang van voedsel-, water- en energiezekerheid”.

Onder de vooraanstaande sprekers op het forum waren onder meer voormalig premier van het Hasjemitische koninkrijk Jordanië Awn Al-Khasawneh, voormalig eerste minister van Schotland Alex Salmond, voormalig staatssecretaris voor Europa in Portugal Dr. Bruno Maçães, voormalig minister van Communicatie en Informatietechnologie van Qatar Dr. Hessa bint Sultan Al Jaber, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Mexico Jorge Castañeda, directeur van CeSPI Observatory on Türkiye Valeria Giannotta, permanent waarnemer van de staat Palestina bij de VN Dr. Riyadh H. Mansour, algemeen directeur van het World Economic Forum Mirek Onder meer Dušek en directeur en landvertegenwoordiger van het Wereldvoedselprogramma Türkiye van de Verenigde Naties, Stephen Cahill.

TRT World Forum 2023 bood een platform voor robuuste discussies, voorstellen voor oplossingen en het bevorderen van begrip van cruciale mondiale uitdagingen. Met diverse en invloedrijke deelnemers verstevigde het forum zijn positie als een vitale internationale bijeenkomst die de pols van de wereldagenda bespreekt.

Contacts

Sezin Soylu

sezin.soylu@trt.net.tr

Check out our twitter: @NewsNovumpr