17:05 uur 27-11-2023

African Development Bank en African Guarantee Fund starten Affirmative Finance Action for Women in Africa (AFAWA) Finance Series in Kenia om financiering vrij te maken voor door vrouwen geleide ondernemingen

NAIROBI, Kenia–(BUSINESS WIRE)– De African Development Bank (www.AfDB.org) heeft via haar initiatief Affirmative Finance Action for Women in Africa (AFAWA), in samenwerking met het African Guarantee Fund (AGF) en samen met het Bureau van de Adviseur inzake vrouwenrechten van de President, de 6e editie van de AFAWA Finance Series ingehuldigd in Nairobi, Kenia. Dit driedaagse evenement met als thema ‘Enhancing Financial Inclusion for Women’, dat loopt van 21 t/m 23 november 2023, is een cruciaal initiatief dat tot doel heeft het financiële landschap radicaal te veranderen en een gunstig klimaat voor vrouwelijke ondernemers te bevorderen, zodat hun groei en bijdrage aan de economische ontwikkeling van het continent worden vergemakkelijkt.

Het AFAWA-initiatief streeft ernaar de toegang van vrouwen tot financiering op het continent te vergroten door de financieringskloof van $ 42 miljard voor door vrouwen geleide en in handen van vrouwen zijnde kleine en middelgrote ondernemingen te overbruggen. Sinds de start iets meer dan twee jaar geleden heeft het AFAWA-initiatief al $ 1,2 miljard dollar aan financiering goedgekeurd voor bedrijven onder leiding van vrouwen in 32 landen in Afrika, met als doel om tot 2026 $ 5 miljard dollar aan financiering te mobiliseren voor door vrouwen geleide Afrikaanse bedrijven.

“Financiële producten moeten vanaf het begin worden afgestemd op de unieke ervaringen, behoeften en ambities van vrouwen, en niet later wanneer ze al enige schaal hebben bereikt,” aldus Hare Excellentie Gouverneur Ann Waiguru, voorzitter van de Raad van Bestuur in Kenia en hoofdspreker tijdens de Finance Series Kenya-openingsceremonie.

“Financiële instellingen staan voor een grote uitdaging bij het begrijpen van en reageren op de unieke behoeften van vrouwelijke ondernemers. We hebben innovatieve benaderingen nodig om de kredietwaardigheid van vrouwen te verbeteren, aangezien traditionele onderpandvereisten de genderongelijkheid alleen maar versterken,” voegde ze eraan toe.

De AFAWA Finance Series zal de tastbare voordelen van genderfinanciering benadrukken voor door vrouwen geleide kleine en middelgrote ondernemingen, financiële instellingen, de Keniaanse regering en beleidsmakers. De openingsconferentie zal worden gevolgd door een tweedaagse training om kredietinstellingen bewust te maken van gender-slim beleggen.

“Keniaanse vrouwen staan bekend om hun veerkracht en vasthoudendheid,” vertelde Harriette Chiggai, Adviseur vrouwenrechten van het Bureau van de President van de Republiek Kenia, aan verslaggevers, toen ze details gaf over tafelbankieren, subsidies en andere overheidsprogramma’s die gericht zijn op vrouwelijke ondernemers.

“De AFAWA Finance Series is een erkenning van onze toewijding aan het creëren van een omgeving waarin Keniaanse vrouwen toegang hebben tot essentiële financiële instrumenten voor ondernemerschap en ontwikkeling,” verklaarde Chiggai.

De serie onderzoekt manieren om de regelgevingskaders te verbeteren die de toegang tot financiering voor door vrouwen geleide kleine en middelgrote ondernemingen kunnen vergroten. Het evenement zal ook het begrip vergroten van het Guarantee for Growth (G4G)-mechanisme van AFAWA, zoals geïmplementeerd door de AGF.

“Te veel vrouwelijke ondernemers op het continent worden de kansen ontzegd om hun bedrijf te laten groeien. We zijn hier vandaag om veelvoorkomende misvattingen aan de kaak te stellen en te benadrukken dat er zaken kunnen worden gedaan door het aanbieden van financiële diensten aan door vrouwen geleide ondernemingen. AFAWA begrijpt de uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd en het initiatief pakt deze direct aan,” aldus Marie-Laure Akin-Olugbade, Vice President for Regional Development, Integration and Business Delivery bij African Development Bank Group.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter zijn in het terugbetalen van leningen dan mannen, en doorgaans tot 90% van hun inkomen herinvesteren in het onderwijs, de gezondheidszorg en de voeding van hun families en gemeenschappen.

“De vraag waar we ons mee bezighouden is hoe we vrouwen kunnen ondersteunen en hun productiviteit kunnen verhogen om volledig te kunnen participeren in het BBP van de Afrikaanse economie,” stelde Jules Ngankam, CEO van de AGF Group. “Via het AFAWA G4G-programma verminderen we de risico’s van financiële instellingen die doorlenen aan door vrouwen geleide KMO’s, waardoor hun belangstelling voor deze doelmarkt toeneemt,” vervolgde hij.

Eerdere AFAWA Finance Series zijn gehouden in Tanzania, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Angola en Nigeria.

De donorlanden van AFAWA bij de lancering in Kenia werden vertegenwoordigd door Zijne Excellentie Z.E. Roberto Natali, ambassadeur van Italië in Kenia en Hare Excellentie Caroline Vicini, ambassadeur van Zweden in Kenia.

Gedistribueerd door APO Group namens de African Development Bank Group (AfDB).

Afbeelding downloaden: https://apo-opa.co/47G1vKB

Audio downloaden: https://apo-opa.co/3QV4uHw

Document (1) downloaden: https://apo-opa.co/3MWydip

Document (2) downloaden: https://apo-opa.co/3STbzep

Link naar Video1: https://www.youtube.com/embed/GI4qAZ3St54?si=iSv64dHHXH9U-VgN

Link naar Video 2: https://www.youtube.com/embed/-WwH2b-hOO0?si=U7MGOubjH6GpRQLb

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Alphonso Van Marsh

Principal Digital Content & Events Officer

African Development Bank

E-mail: media@afdb.org
www.AfDB.org/en

Diana Aluga

Group Communications & Public Relations Officer

African Guarantee Fund

Mob.: +254 732 148 000,

E-mail: info.communications@agf.africa
https://AfricanGuaranteeFund.com/

Emily Njagi

Scarlet Digital Limited

Mob.: +254 722 615524

E-mail: emily@scarletdigital.co.ke

Hilda Mwangi

Scarlet Digital Limited

Mob.: +254 718 611543

E-mail: hilda.mwangi@scarletdigital.co.ke

Check out our twitter: @NewsNovumpr