12:19 uur 08-08-2023

TSMC, Bosch, Infineon en NXP richten joint venture op om geavanceerde semiconductorproductie naar Europa te halen

HSINCHU, Taiwan & STUTTGART, Germany & MÜNCHEN & EINDHOVEN, Netherlands–(BUSINESS WIRE)– TSMC (TWSE: 2330, NYSE: TSM), Robert Bosch GmbH, Infineon Technologies AG en NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI) hebben vandaag een plan aangekondigd om gezamenlijk te gaan investeren in de European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) GmbH in Dresden (Duitsland) voor de productie van geavanceerde semiconductors. ESMC is een belangrijke stap naar de bouw van een 300 mm-fabriek en speelt in op de toekomstige capaciteitsbehoeften van de snelgroeiende automobiel- en industriële sectoren. De definitieve investeringsbeslissing volgt na bevestiging van de omvang van de publieke financiering voor dit project. Het project beoogt onder het raamwerk van de Europese Chips Act te vallen.

De geplande fabriek zal naar verwachting een maandelijkse productiecapaciteit hebben van 40.000 300mm (12-inch) wafers op TSMC’s 28/22 nanometer planar CMOS en 16/12 nanometer FinFET-procestechnologie, waardoor het Europese semiconductorproductie-ecosysteem met geavanceerde FinFET-transistortechnologie verder wordt versterkt. Met het project worden ongeveer 2.000 directe hightech banen gecreëerd. ESMC streeft ernaar om in de tweede helft van 2024 met de bouw van de fabriek te starten; start van de productie wordt beoogd voor eind 2027.

De geplande joint venture zal voor 70% in eigendom zijn van TSMC, waarbij Bosch, Infineon en NXP elk een aandelenbelang van 10% hebben, behoudens goedkeuring van de betrokken overheden en andere voorwaarden. De totale investeringen zullen naar verwachting meer dan 10 miljard euro bedragen, bestaande uit kapitaalinjecties, leningen en sterke steun van de Europese Unie en de Duitse overheid. TSMC zal de fabriek gaan aansturen.

“Deze investering in Dresden toont de betrokkenheid van TSMC om onze klanten te voorzien in hun strategische capaciteits- en technologische behoeften, en we zijn verheugd over deze kans om onze langdurige samenwerking met Bosch, Infineon en NXP te verdiepen”, aldus Dr. CC Wei, Chief Executive Officer van TSMC. “Europa is een veelbelovende plaats voor semiconductor innovatie, in het bijzonder op het gebied van automotive en industriële toepassingen. We kijken ernaar uit om die innovaties te realiseren met behulp van onze geavanceerde siliciumtechnologie en samen met het talent in Europa.”

Dr. Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch: “Semiconductors zijn niet alleen een cruciale succesfactor voor Bosch. Hun betrouwbare beschikbaarheid is ook van groot belang voor het succes van de wereldwijde auto-industrie. Naast het continu uitbreiden van onze eigen productiecapaciteit, versterken we onze toeleveringsketens als leverancier van de auto-industrie verder door nauwe samenwerking met onze partners. We zijn blij dat we met TSMC een innovatieve wereldspeler aantrekken om het semiconductor-ecosysteem in de directe omgeving van onze semiconductorfabriek in Dresden te versterken.”

“Onze gezamenlijke investering is van strategisch belang om het Europese semiconductor-ecosysteem te versterken. Dresden ligt op koers om één van de grootste semiconductorhubs ter wereld te worden, en is ook al de thuisbasis van de grootste front-end fabriek van Infineon”, aldus Jochen Hanebeck, CEO van Infineon Technologies. “Infineon zal de nieuwe productiecapaciteit gebruiken om te voldoen aan de groeiende vraag vanuit haar Europese klanten, met name uit de automotive en IoT sectoren. De geavanceerde capaciteiten zullen een solide basis bieden voor het ontwikkelen van innovatieve technologieën, producten en hun toepassingen om de wereldwijde uitdagingen op het gebied van decarbonisatie en digitalisering te adresseren.”

“NXP is zeer toegewijd om de innovatie- en veerkracht van de toeleveringsketen in Europa te versterken”, zegt Kurt Sievers, President en CEO van NXP Semiconductors. “We danken de Europese Unie, Duitsland en de deelstaat Saksen voor hun erkenning van de cruciale rol van de semiconductorindustrie en voor hun inzet om het Europese chipecosysteem te stimuleren. De bouw van deze nieuwe en belangrijke semiconductor fabriek in Dresden zal de broodnodige innovatie en capaciteit toevoegen aan het assortiment van silicium (producten) dat nodig is om de sterk toenemende digitalisering en elektrificatie van de auto- en industriële-sectoren mogelijk te maken.”

Over Bosch

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Het heeft circa 421.000 medewerkers wereldwijd in dienst (per 31 december 2022). Het bedrijf behaalde een omzet van 88,2 miljard euro in 2022. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobiliteit, Industriële Technologie, Consumentengoederen en Energie- en Gebouwentechnologie. Als toonaangevende aanbieder van Internet of Things (IoT) biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme huizen, Industry 4.0 en connected mobility. Bosch streeft naar een visie van mobiliteit die duurzaam, veilig en enerverend is. Het maakt gebruik van zijn expertise in sensortechnologie, software en diensten, evenals zijn eigen IoT-cloud, om zijn klanten verbonden, grensoverschrijdende oplossingen te bieden uit één enkele bron. Het strategische doel van de Bosch Groep is om verbonden leven te vergemakkelijken met producten en oplossingen die kunstmatige intelligentie (AI) bevatten of met behulp daarvan zijn ontwikkeld of vervaardigd. Bosch verbetert wereldwijd de kwaliteit van leven met innovatieve producten en diensten die enthousiasme opwekken. Kort gezegd, Bosch creëert technologie die “Invented for life” zijn.

De Bosch Groep omvat Robert Bosch GmbH en ongeveer 470 dochter- en regionale bedrijven in meer dan 60 landen. Samen met verkoop- en servicepartners beslaat Bosch’s wereldwijde productie-, engineering- en verkoopnetwerk bijna elk land ter wereld. Met meer dan 400 locaties wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 klimaatneutraal. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatieve kracht. Op 136 locaties over de hele wereld heeft Bosch ongeveer 85.500 medewerkers in dienst voor onderzoek en ontwikkeling, waarvan bijna 44.000 software-engineers zijn.

Meer informatie is beschikbaar op www.bosch.com, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

Over Infineon

Infineon Technologies AG is een wereldwijd toonaangevende semiconductorfabrikant in ‘power systems’ en ‘IoT’. Met zijn produkten en oplossingen leidt Infineon de decarbonisatie en digitalisering. Het bedrijf heeft ongeveer 56.200 medewerkers wereldwijd en behaalde een omzet van circa €14,2 miljard in het boekjaar 2022 (eindigend op 30 september). Infineon staat genoteerd aan de Frankfurt Stock Exchange (ticker symbool: IFX) en in de VS aan de OTCQX International over-the-counter markt (ticker symbool: IFNNY).

Voor meer informatie zie: www.infineon.com

Volg ons op: TwitterFacebookLinkedIn

Over NXP Semiconductors

NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI) brengt slimme mensen bijeen om baanbrekende technologieën te creëren die de verbonden wereld beter, veiliger en meer ‘secure’ te maken. Als wereldleider in veilige connectiviteitsoplossingen voor embedded toepassingen, verlegt NXP grenzen in de automotive, industriële en IoT, mobiele en communicatie-infrastructuurmarkten, terwijl het oplossingen biedt die een duurzamere toekomst bevorderen. Met meer dan 60 jaar gecombineerde ervaring en expertise, heeft het bedrijf ongeveer 34.500 medewerkers in meer dan 30 landen en behaalde een omzet van $13,21 miljard in 2022.

Ontdek meer op www.nxp.com.

Over TSMC

TSMC pionierde met het pure-play foundry bedrijfsmodel toen het werd opgericht in 1987, en is sindsdien ‘s werelds toonaangevende toegewijde semiconductor foundry. Het bedrijf ondersteunt een bloeiend ecosysteem van wereldwijde klanten en partners met toonaangevende procestechnologieën en een portfolio van ontwerpoplossingen om innovatie te bevorderen voor de wereldwijde semiconductorindustrie. Met wereldwijde activiteiten in Azië, Europa en Noord-Amerika, dient TSMC als een toegewijde maatschappelijk verantwoorde onderneming over de hele wereld.

In 2022 heeft TSMC 288 verschillende procestechnologieën ingezet en 12.698 producten vervaardigd voor 532 klanten door het leveren van een breed scala aan geavanceerde, gespecialiseerde en geavanceerde verpakkingstechnologie diensten. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Hsinchu, Taiwan. Voor meer informatie kijk op: https://www.tsmc.com.

De Engelse brontaal waarin de originele tekst is gepubliceerd, is de officiële en geautoriseerde versie. Vertalingen zullen worden opgenomen voor een beter begrip. Alleen de oorspronkelijk gepubliceerde taalversie is rechtsgeldig. Vergelijk daarom vertalingen met de originele taalversie van de publicatie.

Contacts

Robert Bosch GmbH
Athanassios Kaliudis

Spokesperson connected mobility, software and automotive electronics

Tel: +49 152 08651292

athanassios.kaliudis@de.bosch.com

Infineon Technologies AG
Andre Tauber

Head of Corporate Media Relations

Tel: +49 89 234-36705

Andre.Tauber@infineon.com

NXP Semiconductors
Mike Silverman

Sr. Director of Global Public Relations

Mobile: +1 979-350-9210

Mike.Silverman@nxp.com

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Ltd.
Nina Kao

Head of Public Relations

Tel: +886-3-563-6688 ext.7125036

Mobile: +886-988-239-163

E-Mail: nina_kao@tsmc.com

Ulric Kelly

Public Relations

Tel: +886-3-563-6688 ext.7126541

Mobile: +886-978-111-503

E-Mail: ukelly@tsmc.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr