22:53 uur 20-07-2023

Cerebras en G42 onthullen ‘s werelds grootste supercomputer voor AI-training met 4 exaFLOP’s om een nieuw tijdperk van innovatie aan te wakkeren

Het Condor Galaxy-systeem, dat vandaag wordt gelanceerd met zijn eerste van negen onderling verbonden AI-supercomputers, zal een gecombineerde AI-trainingscapaciteit van 36 exaFLOP’s bereiken

SUNNYVALE, Calif.–(BUSINESS WIRE)– Cerebras Systems, de pionier in het versnellen van generatieve AI, en G42, de in de VAE gevestigde technologieholding, hebben vandaag Condor Galaxy aangekondigd, een netwerk van negen onderling verbonden supercomputers. Het biedt een nieuwe benadering ten aanzien van AI-computergebruik die belooft de trainingstijd voor AI-modellen aanzienlijk te verkorten. De eerste AI-supercomputer op dit netwerk, Condor Galaxy 1 (CG-1), beschikt over 4 exaFLOP’s en 54 miljoen kernen. Cerebras en G42 zijn van plan om begin 2024 nog twee van dergelijke supercomputers, CG-2 en CG-3, in de VS in te zetten. Met een geplande capaciteit van in totaal 36 exaFLOP’s gaat dit ongekende supercomputernetwerk een revolutie teweegbrengen in de vooruitgang van AI wereldwijd.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20230720314351/nl/

Rendering of the complete Condor Galaxy 1 AI Supercomputer, which features an impressive 54 million cores across 64 CS-2 nodes, supported by over 72 thousand AMD EPYC™ cores for a total of 4 exaFLOPs of AI compute at FP-16. (Photo: Rebecca Lewington/ Cerebras Systems)

Rendering of the complete Condor Galaxy 1 AI Supercomputer, which features an impressive 54 million cores across 64 CS-2 nodes, supported by over 72 thousand AMD EPYC™ cores for a total of 4 exaFLOPs of AI compute at FP-16. (Photo: Rebecca Lewington/ Cerebras Systems)

“De samenwerking met Cerebras om snel ‘s werelds snelste AI-trainingssupercomputer te leveren en de basis te leggen voor het onderling verbinden van een constellatie van deze supercomputers over de hele wereld, is enorm boeiend. Dit partnerschap brengt de buitengewone computermogelijkheden van Cerebras samen met de multi-industriële AI-expertise van G42. De gedeelde visie van G42 en Cerebras is dat Condor Galaxy gebruikt gaat worden om de meest urgente uitdagingen van de samenleving op het gebied van gezondheidszorg, energie, klimaatactie en meer aan te pakken,” aldus Talal Alkaissi, CEO van G42 Cloud, een dochteronderneming van G42.

CG-1, gevestigd in Santa Clara, Californië, verbindt 64 Cerebras CS-2-systemen tot één gebruiksvriendelijke AI-supercomputer, met een AI-trainingscapaciteit van 4 exaFLOP’s. Cerebras en G42 bieden CG-1 aan als een cloudservice, waardoor klanten kunnen profiteren van de prestaties van een AI-supercomputer zonder dat ze modellen over fysieke systemen hoeven te beheren of te distribueren.

CG-1 is de eerste keer dat Cerebras een partnerschap is aangegaan, niet alleen om een speciale AI-supercomputer te bouwen, maar ook om deze te beheren en te besturen. CG-1 is ontworpen om G42 en zijn cloudklanten in staat te stellen grote, baanbrekende modellen snel en gemakkelijk te trainen, waardoor innovatie wordt versneld. Het strategische partnerschap tussen Cerebras en G42 heeft al geavanceerde AI-modellen opgeleverd in Arabische tweetalige chat-, gezondheidszorg- en klimaatstudies.

“Door 4 exaFLOP’s aan AI-rekenkracht te leveren op FP 16, verkort CG-1 de AI-trainingstijdlijnen drastisch en elimineert het de moeilijkheid van gedistribueerde systemen,” stelde Andrew Feldman, CEO van Cerebras Systems. “Veel cloudbedrijven hebben enorme GPU-clusters aangekondigd die miljarden dollars kosten om te bouwen, maar die extreem moeilijk te gebruiken zijn. Het distribueren van een enkel model verspreid over duizenden kleine GPU’s kost maandenlang tijd van tientallen mensen met zeldzame expertise. CG-1 elimineert deze uitdaging. Het opzetten van een generatief AI-model kost minuten, geen maanden, en kan door één persoon worden gedaan. CG-1 is de eerste van drie AI-supercomputers van 4 exaFLOP’s die in de VS worden ingezet. In het komende jaar zijn we van plan om samen met G42 deze implementatie uit te breiden en maar liefst 36 exaFLOP’s aan efficiënte, speciaal gebouwde AI-rekenkracht op te zetten.”

G42, een toonaangevend bedrijf op het gebied van AI en cloud computing gevestigd in de VAE, stimuleert wereldwijd grootschalige digitale transformatie-initiatieven. De VAE was het eerste land dat een minister voor AI aanstelde in hun federale regering, gevolgd door enorme investeringen, waaronder de oprichting van de G42-onderzoekspartner, Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI), de eerste postdoctorale universiteit ter wereld die zich volledig op AI richtte.

Het trainen van grote modellen vereist enorme hoeveelheden rekenkracht, uitgebreide datasets en gespecialiseerde AI-expertise. De samenwerking tussen G42 en Cerebras levert alle drie deze elementen op. Met het Condor Galaxy-supercomputernetwerk democratiseren de twee bedrijven AI, waardoor eenvoudige en gemakkelijke toegang tot toonaangevende AI-computerkracht in de branche mogelijk wordt. Het werk van G42 met verschillende datasets in gezondheidszorg-, energie- en klimaatstudies stelt gebruikers van de systemen in staat om nieuwe geavanceerde basismodellen te trainen. Deze modellen en afgeleide toepassingen zijn een sterke kracht ten goede. Ten slotte brengen Cerebras en G42 een team van hardwaretechnici, data-engineers, AI-wetenschappers en branchespecialisten samen om een full-service AI-aanbod te leveren om de problemen van klanten op te lossen. Deze combinatie zal baanbrekende resultaten opleveren en honderden AI-projecten wereldwijd een impuls geven.

Over Condor Galaxy 1 (CG-1)

Geoptimaliseerd voor grote taalmodellen en generatieve AI, levert CG-1 4 exaFLOP’s van 16-bits AI-computerkracht, met standaardondersteuning voor maximaal 600 miljard parametermodellen en uitbreidbare configuraties die maximaal 100 biljoen parametermodellen ondersteunen. Met 54 miljoen AI-geoptimaliseerde computerkernen, 388 terabits per seconde fabric-bandbreedte en gevoed door 72.704 AMD EPYC-processorkernen, levert CG-1, in tegenstelling tot alle bekende GPU-clusters, een bijna lineaire prestatieschaal van 1 tot 64 CS-2-systemen met behulp van eenvoudig gegevensparallelisme.

“AMD zet zich in voor het versnellen van AI met geavanceerde hoogwaardige computerprocessors en adaptieve computerproducten, evenals door samenwerkingen met innovatieve bedrijven zoals Cerebras die onze visie van alomtegenwoordige AI delen,” verklaarde Forrest Norrod, Executive Vice President en General Manager, Data Center Solutions Business Group, AMD. “Aangedreven door meer dan 70.000 AMD EPYC-processorkernen, zal de Condor Galaxy 1 van Cerebras enorme rekenhulpbronnen toegankelijk maken voor onderzoekers en ondernemingen terwijl ze AI vooruithelpen.”

CG-1 biedt native ondersteuning voor training met lange sequentielengtes, tot 50.000 tokens out-of-the-box, zonder speciale softwarebibliotheken. Het programmeren van CG-1 gebeurt volledig zonder ingewikkelde gedistribueerde programmeertalen, wat betekent dat zelfs de grootste modellen kunnen worden uitgevoerd zonder weken of maanden te besteden aan het verdelen van werk over duizenden GPU’s.

CG-1 is gevestigd in Colovore, een hoogwaardige colocatiefaciliteit in Santa Clara, Californië, en wordt beheerd door Cerebras onder de Amerikaanse wetten, waarbij het bedrijf ervoor zorgt dat de ultarmoderne AI-systemen niet worden gebruikt door staten die er vijandig tegenover staan. Elk Cerebras CS-2-systeem wordt ontworpen, verpakt, vervaardigd, getest en geïntegreerd in de VS; Cerebras is het enige AI-hardwarebedrijf dat processors verpakt en AI-systemen produceert in de VS.

CG-1 is de eerste van drie AI-supercomputers (CG-1, CG-2 en CG-3) van 4 exaFLOP’s, gebouwd en gevestigd in de VS via het samenwerkingsverband van Cerebras en G42. Deze drie AI-supercomputers zullen onderling worden verbonden in een gedistribueerde AI-supercomputer van 12 exaFLOP’s en 162 miljoen kernen, bestaande uit 192 Cerebras CS-2’s en gevoed door meer dan 218.000 krachtige AMD EPYC CPU-kernen. G42 en Cerebras zijn van plan om in 2024 zes extra Condor Galaxy-supercomputers online te brengen, waardoor het totale rekenvermogen op 36 exaFLOP’s komt.

Toegang tot CG-1 is nu beschikbaar. Ga voor meer informatie naar www.condorgalaxy.ai.

Inspiratie voor het merk Condor Galaxy

De Condor Galaxy, ook wel bekend als NGC 6872, strekt zich 522.000 lichtjaar uit van punt tot punt, wat ongeveer 5 keer zo groot is als de Melkweg. Het sterrenstelsel is zichtbaar aan de zuidelijke hemel als onderdeel van het sterrenbeeld Pavo en bevindt zich op een afstand van 212 miljoen lichtjaar van de aarde.

Over Cerebras Systems

Cerebras Systems is een team van baanbrekende computerarchitecten, computerwetenschappers, deep learning-onderzoekers en allerlei soorten ingenieurs. We zijn samengekomen om een nieuwe klasse computersystemen te bouwen, ontworpen met als enig doel het versnellen van generatief AI-werk. Ons paradepaardje, het CS-2-systeem, aangedreven door ‘s werelds grootste en snelste AI-processor, maakt het trainen van grote modellen eenvoudig en gemakkelijk, door de complexiteit van gedistribueerd computergebruik te vermijden. Cerebras-oplossingen zijn beschikbaar in de cloud, via de Cerebras AI Model Studio of op locatie. Ga voor meer informatie naar https://www.cerebras.net.

Over G42

G42 is een wereldleider in het creëren van visionaire mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie voor een betere toekomst. G42 is ontstaan in Abu Dhabi en actief over de hele wereld, en is een voorstander van AI als een sterke kracht ten goede. De mensen van G42 bedenken voortdurend opnieuw wat technologie kan doen door geavanceerd denken en innovatie toe te passen om de vooruitgang te versnellen en de meest urgente problemen van de samenleving aan te pakken. G42 bundelt zijn krachten met landen, bedrijven en personen om de infrastructuur voor de wereld van morgen te creëren. Van moleculaire biologie tot verkenning van de ruimte en alles daartussenin, G42 realiseert de exponentiële mogelijkheden van dit moment. Ga voor meer informatie www.g42.ai.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon voor de media:
Kim Ziesemer

E-mail: pr@zmcommunications.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr