12:13 uur 04-05-2023

Europa’s geavanceerde nieuwe weersatelliet onthult de aarde in haar (bewolkte) schoonheid

DARMSTADT, Duitsland–(BUSINESS WIRE)– Het eerste beeld van Europa’s nieuwste weersatelliet, dat vandaag is vrijgegeven, onthult de omstandigheden boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan buitengewoon gedetailleerd.

EUMETSAT, het Europese agentschap voor meteorologische satellieten, en het Europees Ruimteagentschap (ESA) hebben samen het beeld vrijgegeven dat de eerste satelliet van de nieuwe generatie Europese weersatellieten, Meteosat Third Generation – Imager 1 (MTG-I1) heeft gemaakt. MTG-I1 werd gelanceerd op 13 december 2022.

Het beeld, dat op 18 maart 2023 om 11:50 UTC door de beeldvormer van de satelliet is vastgelegd, toont bewolking boven een groot deel van Noord- en West-Europa en Scandinavië en een relatief heldere luchten boven Italië en de westelijke Balkan.

Details, zoals de wolkenlucht boven de Canarische eilanden, sneeuwbedekking op de Alpen en sediment in het water langs de kust van Italië, zijn niet zo duidelijk of helemaal niet zichtbaar in beelden van de instrumenten van de huidige Meteosat-satellieten van de tweede generatie.

Cruciaal voor de noordelijke landen is dat het beeld een grotere mate van detail laat zien van wolkenstructuren op hoge breedtegraden. Hierdoor zullen weersvoorspellers de ontwikkeling van snel ontwikkelend noodweer in die regio nauwkeuriger kunnen volgen.

“Dit opmerkelijke beeld geeft ons veel vertrouwen in onze verwachting dat het nieuwe MTG-systeem een nieuw tijdperk zal inluiden in het voorspellen van extreem weer”, aldus EUMETSAT-directeur-generaal Phil Evans.

“Het klinkt misschien vreemd om zo enthousiast te zijn over een bewolkte dag in het grootste deel van Europa. Maar het detailniveau van de wolken op dit beeld is buitengewoon belangrijk voor weersvoorspellers. Dat extra detail van de beelden met een hogere resolutie, in combinatie met het feit dat de beelden in een hogere frequentie worden geproduceerd, betekent dat de weervoorspellers gebeurtenissen met extreem weer nauwkeuriger en sneller zullen kunnen opsporen en voorspellen.”

Simonetta Cheli, directeur aardobservatie bij het Europees Ruimteagentschap (ESA), zei dat het zien van het eerste beeld van MTG-I1 een moment van grote trots was voor de organisatie en voor iedereen die aan het Meteosat Third Generation-programma heeft meegewerkt.

“Dit beeld is een prachtig voorbeeld van wat we met een Europese samenwerking in de ruimte kunnen bereiken,” zei Cheli. “Het detailniveau van het beeld van MTG-I1, dat tot nu toe onhaalbaar was vanuit een geostationaire baan boven Europa en Afrika, zal ons een beter inzicht geven in onze planeet en de weersystemen die haar vormen.”

“Dit beeld geeft niet alleen weer wat met Europese expertise kan worden bereikt, maar ook onze vastberadenheid om ervoor te zorgen dat de voordelen van nieuwe technologie voelbaar zijn voor gemeenschappen in Europa en daarbuiten.”

De instrumenten van de derde generatie Meteosat-meteorologische satellieten produceren vaker beelden met een veel hogere resolutie dan de instrumenten van de tweede generatie.

Thales Alenia Space, hoofdaannemer van MTG, heeft het beeldvormingsinstrument, de Flexible Combined Imager, gebouwd en in de MTG-I1-satelliet geïntegreerd.

De satelliet ondergaat momenteel een 12 maanden durende inbedrijfstellingsfase, waarin de instrumenten worden geactiveerd en de gegevens die zij produceren worden gekalibreerd. De gegevens van MTG-I1 zullen vanaf eind 2023 worden verspreid onder meteorologische diensten in Europa en daarbuiten voor operationeel gebruik in weersvoorspellingen.

De infrastructuur op de grond die nodig is om de beelden routinematig te verwerken, werd gebruikt om het eerste beeld te produceren, als voorproefje van wat er eind dit jaar gaat komen. Wanneer het systeem operationeel is, zullen elke 10 minuten volledige beelden van de aarde worden geproduceerd.

MTG-I1 wordt beheerd door EUMETSAT vanuit zijn hoofdkwartier in Darmstadt, Duitsland. De satelliet is aangekocht door ESA en voldoet aan de eisen die EUMETSAT in overleg met de meteorologische diensten in haar lidstaten heeft opgesteld.

Meer informatie over het eerste beeld van de MTG-I1 is beschikbaar in de online mediakit, waaronder:

  • Het eerste beeld van de aarde en “zoom-ins” van Europa en het Middellandse Zeegebied om de kenmerken die het onthult te benadrukken
  • Een animatie van de gegevens van MTG-I1 op één dag
  • Citaten van toekomstige gebruikers van de gegevens van MTG-I1.

Over EUMETSAT

EUMETSAT, het Europese agentschap voor meteorologische satellieten, volgt het weer en het klimaat vanuit de ruimte. EUMETSAT is gevestigd in Darmstadt (Duitsland) en voorziet de 30 lidstaten van meteorologische beelden en gegevens die essentieel zijn voor de veiligheid van hun bevolking en voor de vitale sectoren van hun economie.

Voor meer informatie: www.eumetsat.int

Contacts

Media Relations EUMETSAT

Eumetsat-Allee 1,

64295 Darmstadt, Germany

Tel: +49 6151 807 7320

Email: : press@eumetsat.int
www.eumetsat.int

Check out our twitter: @NewsNovumpr