19:34 uur 14-03-2023

Het verbluffende rookvrije succes van Zweden biedt een draaiboek dat miljoenen levens kan redden – belangrijk nieuw rapport

Volksgezondheidsexperts dringen er bij landen over de hele wereld op aan het Zweedse voorbeeld te volgen

STOCKHOLM–(BUSINESS WIRE)– Experts in VOLKSGEZONDHEID hebben vandaag (DINSDAG) een belangrijk nieuw rapport uitgebracht om aan te geven dat Zweden de historische mijlpaal nadert om het eerste ‘rookvrije’ land van Europa te worden.

Zweden ligt op koers om de komende maanden onder het prevalentiepercentage van 5% voor tabaksrook te dalen. Dit is het niveau waaronder het land officieel als ‘rookvrij’ wordt beschouwd.

Geen enkel ander land in de Europese Unie is zelfs maar in de buurt van het herhalen van deze prestatie en geen enkel land ligt momenteel op koers om zelfs maar de EU-doelstelling van 2040 te halen, in 17 jaar tijd.

De baanbrekende strategie van het land om de schadelijke effecten van het roken van tabak te minimaliseren en levens te redden, staat beschreven in een nieuw rapport getiteld ‘The Swedish Experience: A roadmap for a smoke-free society,’ dat vandaag is gepresenteerd tijdens een internationaal onderzoeksseminar in Stockholm.

Volgens de auteurs van het rapport zou de Zweedse aanpak, die methoden voor tabaksontmoediging combineert met strategieën om de schade te beperken, in de komende tien jaar 3,5 miljoen levens kunnen redden als andere EU-landen soortgelijke maatregelen nemen.

“Stoppen met roken zoals Zweden redt levens,” aldus dr. Anders Milton, een van de auteurs van het rapport. “Het heeft jaarlijks meer dan 3.400 levens gered in Zweden. Als alle andere EU-landen het deden zoals Zweden, zouden er in de komende tien jaar 3,5 miljoen levens kunnen worden gered, alleen al in de EU.”

Combinatie van tabaksontmoediging met schadebeperking

Het Zweedse model combineert aanbevelingen uit de WHO Framework Convention for Tobacco Control (FCTC), waaronder het verminderen van vraag en aanbod van tabak, het verbieden van roken op bepaalde plaatsen, maar het voegt een belangrijk element toe: het accepteren van rookvrije producten als minder schadelijke alternatieven.

“Het gaat om het combineren van tabaksontmoediging met schadebeperking,” verklaart dr. Delon Human, een andere auteur van het rapport. “Er zijn geen risicovrije tabaksproducten, maar e-sigaretten zijn bijvoorbeeld 95% minder schadelijk dan sigaretten. Het is voor een roker veel beter om over te stappen van gewone sigaretten naar e-sigaretten of nicotinezakjes dan door te gaan met roken.”

Volksgezondheidsvoordelen voor individu en samenleving

De voordelen van de Zweedse strategie zijn enorm: het land heeft het laagste percentage tabakgerelateerde ziekten in de EU en een 41% lagere incidentie van kanker dan andere Europese landen. Het rapport beschrijft ook hoe het percentage rokers in Zweden in 15 jaar is gedaald van 15 procent naar 5,6 procent van de bevolking, waarmee het op koers ligt om de rookvrije status te bereiken, 17 jaar eerder dan de EU-doelstelling voor 2040.

“Zweden heeft een zeer succesvolle tabaksstrategie die zou moeten worden geëxporteerd,” stelt professor Karl Fagerström, die ook een auteur van het rapport is.

“Het zou de wereld enorm ten goede komen als meer landen het deden zoals Zweden met maatregelen die vraag en aanbod verminderen, terwijl ze gedifferentieerde belastingtarieven hebben die rokers financiële prikkels geven om over te schakelen van sigaretten naar minder schadelijke alternatieven,” voegde Dr. Fagerström toe.

Over het rapport

Het rapport is opgesteld in opdracht van Health Diplomats, een internationale organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg, het stimuleren van innovatie en het gebruik van schadebeperking om de negatieve impact van alcohol, voedsel, nicotine en drugs te minimaliseren.

Het volledige rapport is hier beschikbaar: smokefreesweden.com/report_en

Enkele conclusies van het rapport en suggesties voor implementatie in andere landen.

1. Erken rookvrije producten als minder schadelijk en dat ze beduidend minder risico opleveren dan roken. Moedig rokers aan om over te stappen van sigaretten op minder schadelijke alternatieven.

2: Geef op feiten gebaseerde informatie. Het is duidelijk dat er geen risicovrije tabaksproducten bestaan. Maar e-sigaretten zijn bijvoorbeeld 95% minder schadelijk dan sigaretten. Natuurlijk is het voor een roker beter om over te stappen van gewone sigaretten naar e-sigaretten, al is dat niet zonder risico.

3: Beleidsbeslissingen die rookvrije alternatieven toegankelijker maken dan sigaretten. Bijvoorbeeld gedifferentieerde belastingen die rokers financiële prikkels geven om over te stappen van sigaretten op minder schadelijke alternatieven.

Over de auteurs van het rapport:

Dr. Anders Milton, voormalig voorzitter van de Swedish Medical Association, het Zweedse Rode Kruis en de World Medical Association.

Prof. Karl Fagerström, docent en internationaal erkend expert in verslavingsonderzoek en stoppen met roken.

Dr. Delon Human, arts gespecialiseerd in mondiale volksgezondheidsproblemen. Voormalig adviseur op het gebied van volksgezondheid van onder meer drie directeuren-generaal van de WHO en de secretaris-generaal van de VN.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Pers:

Jessica Perkins, info@smokefreesweden.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr