18:42 uur 10-03-2023

Gilead – Mensenlevens zijn belangrijker dan winsten, zegt AHF Europe

Amsterdam–(BUSINESS WIRE)– De AIDS Healthcare Foundation Europe houdt op 14 maart, om 12.00 uur, een demonstratie bij de kantoren van Gilead in Amsterdam om druk te blijven uitoefenen op Gilead Sciences, het grote farmaceutische concern, en hen ertoe te bewegen hun strategie van hebzucht op te geven en in te zien dat mensenlevens belangrijker zijn dan bedrijfswinsten. Gilead is een van de grote farmaceutische ondernemingen die zich schuldig maken aan het streven naar buitensporige winsten. Het bedrijf heeft de prijzen van een aantal geneesmiddelen tegen HIV en hepatitis C zo hoog opgedreven dat ze voor veel patiënten onbetaalbaar zijn geworden.

Met een omzet van meer dan $27 miljard hoort Gilead bij de 15 grootste biofarmaceutische ondernemingen ter wereld en heeft zijn CEO alleen al in 2021 een salaris van meer dan $19 miljoen betaald. Afgezien van de overtrokken prijzen die de onderneming rekent voor medicamenten die mensenlevens redden, hebben zij ook geweigerd een aantal medicamenten te registreren in landen met lagere inkomens en blokkeren zij consequent alle pogingen om voordeligere generieke versies van hun medicamenten op de markt te brengen.

Met de demonstratie in Amsterdam op 14 maart en andere acties die wereldwijd gepland zijn, wil AHF de lokale campagnes uitbreiden tot wereldwijde acties voor een groter bewustzijn van de schandalige manier waarop Gilead opereert. AHF roept de onderneming op het volgende te doen:

  1. Stop de modificaties van producten zoals Truvada om octrooien te kunnen verlengen, want dat is geen innovatie, maar uitbuiting.

  2. Geef de licentie vrij voor de generieke productie van Harvoni, het geneesmiddel voor de behandeling van hepatitis C, in alle landen met lage en gemiddelde inkomens en zonder uitzonderingen te maken.

  3. Verkoop remdesivir of geef een licentie voor de distributie van een generieke versie tegen kostprijs zo lang de COVID-19-pandemie voortduurt.

  4. Geef de nodige technologie vrij, zodat fabrikanten van generieke middelen medicamenten voor de behandeling van cryptokokkenmeningitis kunnen produceren.

  5. De bezoldiging van topmanagers moet passen bij hun mate van streven naar een betere volksgezondheid en toegang tot medicamenten in ontwikkelingslanden.

WAT:

AHF Europe – Demonstratie bij de kantoren van Gilead Sciences

 

WANNEER:

Dinsdag, 14 maart

 

  • 12.00 uur

WAAR:

  • Gustav Mahlerplaan 22, Amsterdam

WIE:

  • 30 betogers

VISUELE MIDDELEN:

Spandoeken: Stop being greedy / Weg met hebzucht – Stop Pharma Greed / Weg met farma-hebzucht, Gilead Greed Kills / Hebzucht van Gilead doodt mensen,

Gilead is Greedy / Gilead krijgt niet genoeg.

‘Als vooraanstaande en wereldwijde HIV/AIDS-organisatie met meer dan 1,7 miljoen patiënten in behandeling in meer dan 45 landen, zien wij als AHF het als onze verantwoordelijkheid een standpunt in te nemen en in verzet te komen tegen de hebzucht van Gilead zodat regeringen en besluitvormers samen druk kunnen uitoefenen op het bedrijf om voorrang te geven aan mensenlevens en niet aan de verrijking van hun bestuurders en aandeelhouders,’ zegt Zoya Shabarova, het hoofd van het Europese kantoor van AHF. ‘Wij kunnen niet toestaan dat Gilead mensen met HIV blijft schaden, zoals zij dat al twintig jaar doen, omdat zij met hun octrooien een monopoliepositie innemen op de markt voor hoogst effectieve medicamenten tegen HIV/AID die weinig bijwerkingen hebben. Het is welletjes geweest en Gilead moet nu voorrang geven aan mensenlevens boven bedrijfswinsten.’

Maar het zijn niet alleen mensen met HIV die te kampen hebben met de hebzucht van Gilead. Een zeer werkzaam middel tegen hepatitis C kost $1.000 per tablet en een kuur van 12 weken kost in de Verenigde Staten meer dan $90.000. Een generieke versie van hetzelfde middel kost in India $4 per tablet. Volgens Médecins Sans Frontières geeft Gilead 50 landen met een gemiddeld inkomensniveau geen toegang tot het generieke middel tegen een lagere prijs. Tot de landen die zijn uitgesloten, horen onder meer Jamaica, de Filipijnen, Oekraïne en Venezuela.

‘Gilead moet ter verantwoording worden geroepen voor hun willekeurige prijsbeleid waarmee zij bepalen of mensen al dan niet overleven en waarmee zij werkzame, moderne en levensreddende medicamenten buiten het bereik houden van miljoenen mensen in landen met lage en gemiddelde inkomens,’ zegt Guillermina Alaniz, Director of Global Advocacy and Policy bij AHF. ‘Gilead is berucht voor de uitbuiting van octrooimonopolies bij succesvolle medicamenten om zichzelf en hun aandeelhouders nog rijker te maken. Het bedrijf voert de kosten van onderzoek en ontwikkeling aan als excuus, terwijl deze kosten vaak worden gedragen door de belastingbetaler. En als beloning voor hun welwillendheid worden bevolkingen en landen met lagere inkomens vaak beloond met astronomisch hoge prijzen voor geneesmiddelen. Met onze wereldwijde campagne willen wij iedereen duidelijk maken dat Gilead er een strategie van hebzucht op na houdt. Wij willen dat alle mensen, en niet alleen mensen in de rijke landen, toegang hebben tot levensreddende geneesmiddelen.

Een groep van ruim 150 niet-gouvernementele organisaties, waaronder AHF en MSF, hebben pas nog een brief aan Gilead geschreven waarin zij het bedrijf vroegen om hun gepatenteerde geneesmiddel remdesivir tegen COVID-19 ruimer toegankelijk te maken. Gilead heeft een octrooi op remdesivir in 70 landen wereldwijd en zij hebben geen productielocatie voor het medicament buiten de Verenigde Staten. Gezien de enorme vraag naar remdesivir, stelt MSF dat Gilead profiteert van het octrooimonopolie door de toegang tot het middel te beperken en geen concurrentie te dulden van generieke versies. En dat terwijl miljoenen mensen met COVID-19 het risico lopen te overlijden omdat zij geen toegang hebben tot werkzame behandelingen.

Ondanks hun stelling dat zij hun enorme winsten gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe medicamenten, koopt Gilead maar al te graag onderzoeken op naar nieuwe middelen die door overheden worden gefinancierd. De onderneming brengt deze nieuwe geneesmiddelen op de markt tegen verhoogde prijzen en beloont de bestuurders met royale salarisregelingen en de aandeelhouders met te hoge beursnoteringen en dividenden.

Het is tijd dat Gilead zijn hebzuchtige houding opgeeft.

Lees meer over de campagne van AHF tegen Gilead op gilead.org.

Over de AIDS Healthcare Foundation (AHF)

De AIDS Healthcare Foundation (AHF) is een wereldwijde organisatie zonder winstoogmerk die uiterst moderne medische zorg en andere diensten beschikbaar maakt voor meer dan 1,7 miljoen mensen in 45 landen, van de VS, Afrika, Zuid-Amerika/het Caraïbische gebied, Azië-Pacific tot en met Europa. Momenteel zij wij wereldwijd de grootste zorgverlener zonder winstoogmerk voor HIV/AIDS-patiënten. Kijk ook op onze website om meer te weten te komen over het AHF: www.aidshealth.org, volg ons op Facebook: www.facebook.com/aidshealth en Twitter: @aidshealthcare en op Instagram: @aidshealthcare.

Contacts

MEDIACONTACT VOOR EUROPA:

Viktoriya Martsenko
AHF Europe

viktoriya.martsenko@ahf.org

MEDIACONTACT VOOR DE VERENIGDE STATEN:

Ged Kenslea, Senior Director, Communications, AHF

+1 323 308 1833 work +1.323.791.5526 mobile

gedk@aidshealth.org

Denys Nazarov, Director of Global Policy and

Communications, AHF

+1 323.308.1829

denys.nazarov@aidshealth.org

Check out our twitter: @NewsNovumpr