15:47 uur 14-02-2023

Dankzij EnChroma brillen kunnen kleurenblinde bezoekers toch de kleurrijke kunst in het Van Gogh Museum ervaren

– Kleurrijke werken van de bekende schilder Vincent van Gogh nu toegankelijk voor bezoekers met kleurzienstoornis –

AMSTERDAM, Nederland & BERKELEY, Californië–(BUSINESS WIRE)– EnChroma kondigde vandaag aan dat kleurenblinde bezoekers nu de kleurrijke meesterwerken in het Van Gogh Museum in meer verzadigde kleuren kunnen waarnemen. Als onderdeel van de missie van het Amsterdamse Van Gogh Museum om toegankelijkheid te bevorderen, zullen de EnChroma brillen voor rood-groen kleurenblindheid tijdens een bezoek aan het museum te leen zijn voor bezoekers met een kleurzienstoornis (doorgaans ‘kleurenblindheid’ genoemd).

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20230213005685/nl/

Vincent van Gogh, The Zouave, 1888. Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation). Colour blind view by EnChroma. (Photo: Business Wire)

Vincent van Gogh, The Zouave, 1888. Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation). Colour blind view by EnChroma. (Photo: Business Wire)

“Zoals Vincent in 1885 schreef: ‘Kleur drukt uit zichzelf iets uit, dat kan men niet missen, daar moet men gebruik van maken.’ We zijn heel verheugd dat meer bezoekers met behulp van deze brillen de levendige kleuren van de kunst Van Gogh kunnen ervaren,” zei Mirjam Eikelenboom, manager van het toegankelijkheidsprogramma van het Van Gogh Museum.

“Ik weet zeker dat Van Gogh tevreden zou zijn als hij wist dat de kleuren die hij met zoveel zorg samenstelde, nu beter waarneembaar zijn door miljoenen mensen die ze eerder niet konden onderscheiden,” aldus Erik Ritchie, CEO van EnChroma. “We zijn heel blij met deze geweldige bijdrage van het Van Gogh Museum aan ons initiatief dat duizenden kleurenblinde mensen zal inspireren om Van Gogh’s meesterwerken op een nieuwe, kleurrijkere manier te ervaren.”

Mensen met een normaal kleurenzicht zien meer dan een miljoen kleurtinten en -schakeringen, maar mensen met kleurenblindheid zien hier slechts een geschatte 10% van. Voor mensen met rood-groen kleurenblindheid, zien kleuren er dof en verwassen uit, waarbij sommige kleuren bovendien moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. De meestvoorkomende verwarring tussen kleuren gaat onder andere over het verwarren van groen en geel, grijs en roze, paars en blauw, en rood en bruin. Dit kan afbreuk doen aan het vermogen van kleurenblinde mensen om levendige, kleurrijke kunst ten volle te ervaren.

Een op de twaalf mannen (8%) en een op de 200 vrouwen (0,5%) zijn kleurenblind. In Nederland gaat het om zo’n 731.000 mensen, in Europa om 30 miljoen en wereldwijd om 350 miljoen mensen. Het Van Gogh Museum ontvangt jaarlijks gemiddeld meer dan twee miljoen bezoekers, waaronder een geschatte 85.000 bezoekers met kleurenblindheid. Daarnaast bezoeken nog zo’n 250 miljoen mensen de online collecties van het museum. Ongeveer 10,5 miljoen van hen is niet in staat om alle kleuren in het werk van Van Gogh waar te nemen.

Het Van Gogh Museum is het eerste museum in Amsterdam, en het tweede in Nederland, die kleurenblinde bezoekers gaat ondersteunen met het EnChroma Colour Accessibility Program™. Meer dan 80 museums doen aan dit programma mee, waaronder het Centre Pompidou in Parijs, het Centraal Museum Utrecht, de Gallerie d’Italia in Italië, Chau Chak Wing Museum in Australië en, in Amerika, het Georgia O’Keeffe Museum, het Dallas Museum of Art en de museums voor moderne kunst in Chicago and Denver.

Klik hier voor meer afbeeldingen van de kunstwerken in het Van Gogh Museum (voorzien van Nederlandse en Engelstalige onderschriften) en de manier waarop mensen met een kleurzichtstoornis deze werken zien.

EnChroma Colour Accessibility Program

EnChroma is de toonaangevende voorvechter van toegankelijkheid voor mensen met kleurenblindheid. Bijna 200 openbare instellingen – zoals bibliotheken, scholen, universiteiten, natuurparken, open tuinen en toeristenbureaus – dragen bij aan ons initiatief om kleurenblinde bezoekers te helpen bij het beter waarnemen van kleuren in kunstwerken en in de natuur om zo leerproblemen te verhelpen. Voor elke bril die wordt aangeschaft, doneert EnChroma nog een bril aan de organisatie. EnChroma biedt organisaties ook lesmateriaal om bezoekers of leraren, studenten en ouders, informatie te geven over kleurenblindheid en de gevolgen ervan. Organisaties die geïnteresseerd zijn in deelname aan het programma kunnen een e-mail sturen naar accessibility@enchroma.com.

De speciale optische filters in EnChroma brillen stellen kleurenblinde mensen in staat om meer kleuren te zien en om kleuren helderder en duidelijker waar te nemen. Een studie door de universiteit van Californië, Davis en INSERM, het Franse Institut national de la santé et de la recherche médicale, heeft de effectiviteit van EnChroma brillen aangetoond. Een andere recente studie in het wetenschappelijke tijdschrift Eye-Nature onderschrijft ook de voordelen die de brillen bieden.

Over EnChroma

Het in Berkeley, Californië, gevestigde EnChroma produceert toonaangevende brillen voor kleurenblindheid en slechtziendheid, evenals andere oplossingen voor kleurenzicht, die wereldwijd online en door erkende detailhandelaren worden verkocht. De gepatenteerde brillen van EnChroma werden in 2010 uitgevonden en combineren de laatste ontwikkelingen op het gebied van de waarneming van kleuren, neurowetenschappen en lensinnovatie om overal ter wereld het leven te verbeteren van mensen met een kleurzienstoornis. EnChroma kreeg fondsen toegekend uit de onderzoeksregeling voor innovaties door kleine ondernemingen van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Het is ook de winnaar van de 2016 Tibbetts Award van de Amerikaanse Small Business Administration, als erkenning van de innovatieve technologische impact van het bedrijf op het leven van mensen, en in 2020 verkreeg EnChroma ook de wetenschappelijke innovatieprijs van de Amerikaanse East Bay Economic Development Alliance van steden rond de Baai van San Francisco. Bezoek enchroma.com voor meer informatie.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

EnChroma contactpersoon media:
Cecilia Gerosa

PR- en marketingmanager, Europa

Telefoon: 39 3387854590

cecilia@enchroma.co.uk

Check out our twitter: @NewsNovumpr