23:27 uur 15-12-2022

Partnership to Fight Infectious Disease start Europese afdeling

Antimicrobiële resistentie wordt de volgende noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– Infecties als gevolg van antimicrobiële resistentie (AMR) vormen een grote bedreiging voor de moderne gezondheidszorg en voor de volksgezondheid. In Europa overlijden naar schatting elk jaar 33.000 mensen als gevolg van een infectie veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën.1 De COVID-19-crisis heeft het cruciale belang van behandelingen voor infectieziekten versterkt, aangezien bij veel gerelateerde sterfgevallen en ernstige gevallen niet alleen het virus betrokken was, maar deze ook werden gecompliceerd door secundaire bacteriële infecties.

AMR vormt een bedreiging voor ons allemaal, vooral voor degenen met chronische aandoeningen. Zonder effectieve antibiotica verliezen patiënten niet alleen behandelingen voor ernstige infecties, maar lopen ze ook aanzienlijk grotere risico’s van veel medische diensten die afhankelijk zijn van de effectieve preventie en behandeling van infecties. Als er geen actie wordt ondernomen, kunnen resistente ziekten tot 2050 elk jaar 10 miljoen doden veroorzaken en schade toebrengen aan de economie die net zo catastrofaal is als de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009. Tot 2030 kan antimicrobiële resistentie ervoor zorgen dat tot 24 miljoen mensen in extreme armoede terechtkomen.

Het Partnership to Fight Infectious Disease wordt in de EU gelanceerd om deze crisis te helpen voorkomen. Het doel van het Partnership to Fight Infectious Disease EU (PFID) is het onderzoeken en bevorderen van oplossingen om de groeiende dreiging van AMR te bestrijden. PFID bestaat momenteel in de Verenigde Staten en Japan en wordt gelanceerd in de EU. PFID is een non-profitorganisatie van patiënten, zorgverleners, maatschappelijke organisaties, academische onderzoekers, bedrijfs- en arbeidsgroepen en deskundigen op het gebied van infectieziekten die zich inzetten om het bewustzijn ten aanzien van de bedreigingen van infectieziekten te vergroten. Dr. Ishii, een hoogleraar aan het Institute of Medical Science, de Universiteit van Tokyo, “verwelkomt de oprichting van de PFID-afdeling in Europa. Infectieziekten en antimicrobiële resistentie moeten internationaal worden besproken, en deze discussies zullen leiden tot innovatieve oplossingen om deze crisis op wereldschaal op te lossen.”

Het tekort aan nieuwe antibiotica heeft twee hoofdoorzaken. Ten eerste is de ontwikkeling van nieuwe antibiotica voor de behandeling van AMR-infecties een zeer wetenschappelijke uitdaging – de laatste nieuwe klasse antibiotica werd goedgekeurd in 19862. Ten tweede is de markt voor nieuwe antibiotica commercieel niet houdbaar. PFID tracht deze beide aan te pakken door samen te werken met beleidsmakers om ervoor te zorgen dat de omgeving geschikt is voor de vereiste investering.

“Negentig procent van de AMR-innovatie komt van kleine bedrijven, maar we moeten dringend betere manieren vinden om ertoe bij te dragen dat deze levensreddende producten de patiënten bereiken voordat het te laat is,” aldus Kevin Outterson, Executive Director, lid van de CARB-X en PFID US Advisory Board. “Het is nu tijd voor actie en de EU heeft een enorme kans om mondiale oplossingen te bieden voor de toenemende problemen van AMR.”

Partnership to Fight Infectious Disease is een groep patiënten, zorgverleners, maatschappelijke organisaties, academische onderzoekers, bedrijfs- en arbeidsgroepen en experts op het gebied van infectieziekten die werken aan het vergroten van het bewustzijn ten aanzien van de bedreigingen van infectieziekten, en aan het ontwikkelen van oplossingen om voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën. PFID is een non-profit NGO.

1 https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(18)30605-4/fulltext
2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369527419300190

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Annika Westphal, +49 (0) 89 38889200

Check out our twitter: @NewsNovumpr