22:46 uur 14-12-2022

Dermaliq Therapeutics kondigt randomisatie aan van de eerste deelnemer in fase 1b/2-onderzoek naar DLQ01-oplossing voor de behandeling van androgenetische alopecia

WILMINGTON, Del.–(BUSINESS WIRE)– Dermaliq Therapeutics, Inc. (Dermaliq), een particulier farmaceutisch bedrijf actief in de klinische fase met een focus op dermatologie, heeft vandaag de eerste deelnemer aangekondigd die gerandomiseerd is in een fase 1b/2a-onderzoek met DLQ01-oplossing, een plaatselijk toe te passen prostaglandine F2α-analoog. Het onderzoek is opgezet ter evaluatie van de veiligheid, systemische absorptie, farmacodynamiek en klinische werkzaamheid van DLQ01 bij mannen met androgenetische alopecia (het mannelijk patroon van kaalheid).

“Van de plaatselijke toepassing van oogdruppels met een prostaglandine F2α-analoog voor de behandeling van glaucoom is al aangetoond dat het de wimpers doet groeien. Deze middelen kunnen mogelijk ook de teruggroei van haar stimuleren in het geval van androgenetische alopecia bij mannen en vrouwen. Tot nu toe hebben de problemen met het plaatselijk toedienen van dit soort samenstellingen in de haarfollikel hun ontwikkeling echter beperkt,” aldus Prof. Rod Sinclair, MD, hoogleraar Dermatologie aan de Universiteit van Melbourne, en directeur van Epworth Dermatology.

DLQ01 is ontworpen om de problemen van de plaatselijke toediening van deze geneesmiddelenklasse het hoofd te bieden en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel. “In dit onderzoek wordt geëvalueerd hoe de unieke eigenschappen van een plaatselijk toe te passen formulering gebaseerd op hyliQ®, Dermaliq’s nieuwe dermatologische platformtechnologie voor het creëren van de beste plaatselijke therapieën met superieure biologische beschikbaarheid, een doelgerichte levering van een prostaglandine F2α-analoog in haarfollikels kunnen vergemakkelijken,” aldus Betsy Hughes-Formella, PhD, Chief Scientific Officer bij Dermaliq. “We zijn ervan overtuigd dat de hyliQ®technologie van Dermaliq in staat is de folliculaire en dermale toediening van een breed scala aan werkzame bestanddelen te transformeren en dat DLQ01 slechts het begin is van een veelbelovende pijplijn die gericht is op toediening in de haarfollikels.”

Dit gerandomiseerde, geblindeerde, vehiculum-gecontroleerde fase 1b/2a-onderzoek bij Sinclair Dermatology, Melbourne Australië is opgezet om het veiligheids- en werkzaamheidsprofiel te evalueren gedurende een behandelingsperiode van 6 maanden, van twee dosissterkten van DLQ01 en zijn vehiculum, in vergelijking met het in de markt verkrijgbare product Rogaine® (minoxidil) bij mannen die de diagnose androgenetische alopecia hebben gekregen. Er wordt beoogd in totaal 120 patiënten, 30 per behandelingsgroep, in het onderzoek op te nemen. Naar verwachting wordt het onderzoek in het vierde kwartaal van 2023 voltooid.

“DLQ01 is het derde klinische onderzoek op het gebied van dermatologie waarmee we in 2022 zijn gestart,” aldus Frank Loescher, PhD, CEO en president van Dermaliq. “Dit is een belangrijke prestatie die bijdraagt aan het doel van Dermaliq om een nieuwe categorie superieure, plaatselijk toe te passen, op recept verkrijgbare geneesmiddelen te ontwikkelen, naast medische huidverzorgingsproducten die bij de drogist verkrijgbaar zijn, en die tegemoetkomen aan de aanzienlijke onvervulde medische behoefte aan veilige en doeltreffende behandelingen voor patiënten met huidaandoeningen.

Als we in 2023 klinische proof of concept-gegevens leveren met ons baanbrekende, eigen hyliQ® technologieplatform in drie verschillende belangrijke dermatologische indicaties, zal dat de deur openen naar nieuwe partnerschappen en ons doel ondersteunen om een toonaangevend, op dermatologie gericht farmaceutisch bedrijf te worden met een wereldwijd bereik.”

Over DLQ01

DLQ01-oplossing is een plaatselijk toe te passen prostaglandine (PG) F2α-geneesmiddel, ontworpen om de groei van hoofdhaar te stimuleren bij mannen en vrouwen die lijden aan androgenetische alopecia, ook bekend als het mannelijke en vrouwelijke patroon van kaalheid. DLQ01 is mogelijk een zeer doeltreffende en veilige behandelingsoptie.

Over Dermaliq:

Dermaliq Therapeutics, Inc. is een farmaceutisch bedrijf actief in de klinische fase uit Delaware, opgericht in 2021 via een spin-off van Novaliq GmbH om topische dermatologie opnieuw uit te vinden.

De missie van Dermaliq is het ontwikkelen van een nieuwe generatie superieure lokaal toe te dienen therapieën en medische huidverzorgingsproducten met een grotere werkzaamheid en minder ongewenste bijwerkingen voor miljoenen patiënten. De unieke ‘hyliQ®‘-technologie stimuleert een groeiende productpijplijn voor belangrijke dermatologische indicaties. We verwachten dat de hyliQ®-technologie een superieure biologische beschikbaarheid, stabiliteit en cosmetische aanvaardbaarheid zal bieden in vergelijking met producten die momenteel op de markt zijn.

Eerder dit jaar haalde Dermaliq USD 15 miljoen dollar binnen in een serie A-ronde om de ontwikkeling van drie transformerende geneesmiddelen voor huidverzorging, waaronder DLQ01, te bespoedigen. De belangrijkste aandeelhouders zijn Novaliq GmbH, 3E Bioventures Capital en Beijing Whale Technology Corporation Ltd.

Toekomstgerichte openbaarmakingen:

Verklaringen in dit persbericht bevatten ‘toekomstgerichte verklaringen’ die onderhevig zijn aan aanzienlijke risico’s en onzekerheden. Alle verklaringen anders dan constateringen van historische feiten in dit persbericht zijn toekomstgerichte verklaringen. Toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht kunnen worden herkend aan het gebruik van woorden als ‘anticiperen,’ ‘van mening zijn,’ ‘overwegen,’ ‘konden,’ ‘schatten,’ ‘verwachten,’ ‘van plan zijn,’ ‘streven,’ ‘kunnen,’ ‘zouden kunnen,’ ‘plannen,’ ‘mogelijk,’ ‘voorspellen,’ ‘projecteren,’ ‘doel,’ ‘beogen,’ ‘moeten,’ ‘zullen,’ ‘zouden’ of de negatieve equivalenten van deze woorden of andere soortgelijke uitdrukkingen, hoewel niet alle toekomstgerichte verklaringen deze woorden bevatten. De informatie in dit persbericht is van 15 december 2022. Dermaliq aanvaardt geen verplichting om toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht bij te werken als gevolg van nieuwe informatie of toekomstige gebeurtenissen of ontwikkelingen.

Dit persbericht bevat toekomstgerichte informatie over een mogelijke plaatselijke behandeling voor androgenetische alopecia, DLQ01, met inbegrip van de mogelijke voordelen ervan en een klinisch fase 1b/2a-onderzoek dat aanzienlijke risico’s en onzekerheden met zich meebrengt die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten wezenlijk verschillen van de resultaten die worden uitgedrukt of geïmpliceerd door dergelijke verklaringen. U mag niet vertrouwen op deze toekomstgerichte verklaringen, inclusief die met betrekking tot de mogelijke voordelen, veiligheid en werkzaamheid van DLQ01, hyliQ®, of een van de andere productkandidaten van Dermaliq, de mogelijke voordelen of toepassingen van de hyliQ®-technologie van Dermalique, het vermogen van Dermaliq om productkandidaten te ontwikkelen en vooruit te helpen in klinische onderzoeken en deze met succes af te ronden, inclusief de lopende en geplande klinische onderzoeken van DLQ01 en andere productkandidaten, en de timing van de start van klinische onderzoeken, initiële en doorlopende gegevensbeschikbaarheid en andere ontwikkelingsmijlpalen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Dermaliq Therapeutics Inc.

Dr. Frank Loescher

Chief Executive Officer

Email: info@dermaliq.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr