17:28 uur 08-12-2022

Fraudecircuits blijven toenemen naarmate cybercriminelen het 24/7 wereldwijde aanvalsmodel aannemen, zo blijkt uit frauderapport van Onfido uit 2023

 • Onfido onthult opkomende fraudetrends in zijn jaarlijkse Identity Fraud Report
 • Voorwoord van Interpol benadrukt dat de pandemie de opkomst van cybercriminaliteit alleen maar heeft bespoedigd
 • Onfido breidt het fraudepreventie-aanbod uit met een nieuwe reeks slimme meerlaagse fraudeoplossingen

SAN FRANCISCO & LONDEN–(BUSINESS WIRE)– Onfido, de wereldwijde aanbieder van geautomatiseerde identiteitsverificatie, publiceert vandaag zijn Identity Fraud Report 2023, waaruit blijkt dat ‘minder geavanceerde’ fraude – waarbij vervalste identiteitsdocumenten gemakkelijk worden opgemerkt – in 2022 met 37% is gestegen. Het rapport constateert dat fraudeurs deze aanvallen massaal op de systemen van een organisatie kunnen opschalen, 24 uur per dag.

Geschat wordt dat de huidige wereldwijde financiële kosten van fraude $ 5,38 biljoen (£ 4,37 biljoen) bedragen, wat 6,4% is van het wereldwijde BBP. Nu de meeste fraude online plaatsvindt (80% van de gerapporteerde fraude gebeurt via cyberaanvallen), onthult Onfido’s identiteitsfrauderapport patronen van fraudeursgedrag, aanvalstechnieken en opkomende tactieken.

Hyperconnectiviteit verlengt de ‘kantooruren’ van fraudeurs

In de afgelopen vier jaar zijn de werkpatronen van fraudeurs ingrijpend veranderd. In 2019 weerspiegelden de aanvallen een typische werkweek, met een piek van maandag tot en met vrijdag en een afname in het weekend. Maar in de afgelopen drie jaar begonnen frauduleuze activiteiten te veranderen, zodat het niveau van de fraude nu alle dagen van de week beslaat.

In 2022 waren de fraudeniveaus 24 uur per dag, zeven dagen per week consistent. Met technologie zijn fraudeurs wereldwijd meer verbonden en kunnen ze regio’s en tijdzones doorkruisen, en gemakkelijk profiteren van de sluitingstijden van bedrijven wanneer het personeel waarschijnlijk offline is. Deze hyperconnectiviteit betekent dat er geen ‘kantooruren’ meer zijn voor fraudeurs en geavanceerde fraudecircuits – ze zijn nu 24/7 bezig met oplichten en frauderen.

“Aangezien criminelen proberen te profiteren van digitaliseringsprocessen, kunnen ze financiële misdaden plegen met toenemende efficiëntie en verfijning, in de mate dat financiële misdaad en cybercriminaliteit nu onveranderlijk met elkaar verbonden zijn,” aldus Malik Alibegovic, forensisch analist bij Interpol, in het voorwoord van het rapport van Onfido. “Een aanzienlijke hoeveelheid financiële fraude vindt plaats via digitale technologieën, en de pandemie heeft de opkomst van digitale witwas-tools en andere cybercriminaliteit alleen maar versneld.”

Uit de vierde editie van Onfido’s jaarlijkse identiteitsfrauderapport bleek ook:

 • Toenemend aantal fraudecircuits ontdekt door herhaalde fraude: fraudecircuits maken duizenden variaties van hetzelfde document door telkens kleine details aan te passen in een poging duizenden nepaccounts te maken. Met behulp van Repeat Attempts van Onfido identificeerde één bedrijf 300 ingediende documenten met hetzelfde documentnummer in combinatie met iets andere kenmerken gedurende een periode van drie maanden.
 • Fraudeurs afgeschrikt door biometrische verificatie: er vonden 83% minder aanvallen plaats op biometrische gegevens in vergelijking met documenten, wat suggereert dat fraudeurs hun aanvallen richten op documenten wanneer ze proberen de onboarding-verdediging te omzeilen en de pogingen staken wanneer ze worden geconfronteerd met biometrische verificatie.
 • Gaming is een van de meest aangevallen sectoren: gamingfraude is in de afgelopen 12 maanden verviervoudigd, waardoor het een van de meest aangevallen sectoren is, vóór de gezondheidszorg, financiën en professionele dienstverlening.
 • Naar schatting is 85% van alle fraude gekoppeld aan synthetische identiteitsfraude – waarbij een nep-ID wordt aangemaakt, door echte persoonlijke informatie gekocht op het dark web te combineren met verzonnen persoonlijke informatie. Uit het identiteitsfrauderapport van Onfido blijkt dat synthetische ID’s vaker van mannen dan van vrouwen zijn en dat fraudeurs ervoor kiezen om fictieve namen te gebruiken. Een van de vaak gebruikte namen voor fraude was bijvoorbeeld Edward Cullen, het hoofdpersonage uit de serie Twilight.
 • De meest gebruikte telefoons die fraudeurs gebruiken, zijn afkomstig van goedkopere merken zoals Symphony (Indiaas), Gionne (Chinees) en lava (Indiaas), vermoedelijk om te gebruiken als brandertelefoons, specifiek met het doel fraude te plegen.

“Minder geavanceerde fraude is dit jaar gestegen met 23% tot 72,9%, wat erop wijst dat fraude een kwestie van kwantiteit boven kwaliteit wordt, aangezien fraudeurs ervoor kiezen om systemen massaal aan te vallen. Fraudeurs kunnen duizenden nepdocumenten van lage kwaliteit produceren, een aanval lanceren en hopen dat er eentje door de verdediging van een bedrijf glipt,” stelde Simon Horswell, fraudespecialist bij Onfido. “De stortvloed aan aanvallen kan bedrijven afleiden van zeldzamere maar meer geavanceerde fraude. Daarom is het automatiseren van fraudedetectie om te voorkomen dat ‘minder geavanceerde’ fraude erdoorheen glipt, van cruciaal belang, zodat bedrijven zichzelf op grote schaal kunnen beschermen en tegelijkertijd hun belangrijkste middelen kunnen richten op geavanceerdere aanvallen.”

Onfido lanceert nieuwe fraudeoplossingen om herhaalde fraudeaanvallen tegen te gaan

Het Onfido Real Identity Platform voegt nieuwe geautomatiseerde oplossingen voor fraudedetectie toe die zijn ontworpen om grootschalige fraudeaanvallen te beperken, en biedt klanten een meerlagige benadering om fraude te bestrijden zonder extra frictie.

 • Repeat Attempts biedt bedrijven realtime bescherming tegen fraude door te markeren wanneer een identiteitsbewijs dat bij de onboarding is verstrekt, minstens één keer eerder ter verificatie is ingediend – zelfs terwijl kenmerken, zoals de geboortedatum, anders verschijnen.
 • Known Faces markeert herhaalde gezichtsopnamen van een selfie of videoverificatie door te vergelijken met gezichtsbiometrische gegevens die door een bedrijf zijn verzameld in onboarding-stromen.
 • Device Intelligence helpt bedrijven echte klanten te onderscheiden van cybercriminelen door verdachte IP-adressen en botpogingen te identificeren en de integriteit van het apparaat en geolocatie-analyses te evalueren.

Schrijf u in voor het Fraud Report 2023-webinar met Interpol en Onfido in uw lokale tijdzone:

VS: https://go.onfido.com/interpol-and-onfido-us
EU: https://go.onfido.com/interpol-and-onfido-eu
APAC: https://go.onfido.com/interpol-and-onfido-apac
Download het Identity Fraud Report 2023.

Vraag een demo aan van de bekroonde technologie voor identiteitsverificatie van Onfido.

Methodologie

Onfido verwerkt elk jaar miljoenen identiteitsverificatieverzoeken en helpt meer dan 800 klanten fraude op te sporen in 2500 documenttypen uit 195 landen. Het identiteitsfrauderapport voor 2023 deelt inzichten die zijn verkregen over de staat van identiteitsfraude op afstand in het afgelopen jaar, op basis van analyse van gegevens die zijn verzameld van 1 oktober 2021 tot 1 oktober 2022 en genormaliseerd door klant- en branchedistributie.

Over Onfido

Onfido maakt digitale identiteit eenvoudig. Het bedrijf maakt het mensen gemakkelijk om toegang te krijgen tot diensten door ze digitaal te verifiëren met behulp van het Real Identity Platform. Het platform stelt bedrijven in staat om verificatiemethoden aan te passen aan individuele gebruikers- en marktbehoeften in een no-code orkestratielaag – een combinatie van de juiste mix van document- en biometrische verificaties, betrouwbare gegevensbronnen en passieve fraudesignalen om te voldoen aan hun risico-, frictie- en wettelijke vereisten. Onfido Atlas™ AI drijft de volledig geautomatiseerde, end-to-end identiteitsverificatie van het platform aan. Het is in de loop van meer dan 10 jaar in eigen huis ontwikkeld, en het is de manier waarop Onfido waarborgt dat zijn analyse eerlijk, snel en nauwkeurig is.

Onfido wordt erkend als wereldleider op het gebied van AI voor identiteitsverificatie en -authenticatie en wordt ondersteund door TPG Growth, Idinvest Partners, Crane Venture Partners, Salesforce Ventures, M12 (Microsoft) en anderen. Ze werken samen met meer dan 900 bedrijven wereldwijd om elke week miljoenen mensen te helpen toegang te krijgen tot diensten – van miljardeninstellingen tot snelgroeiende start-ups.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Laura Noye

press@onfido.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr