12:02 uur 06-12-2022

Zweden heeft het laagste percentage rokers in Europa en is op weg om officieel rookvrij te worden – de EU moet er rekening mee houden

STOCKHOLM–(BUSINESS WIRE)– De Zweedse autoriteiten hebben officieel bevestigd dat het huidige niveau van roken in Zweden is gedaald tot 5,6%. Daarmee zijn de Zweden het enige Europese land dat het door de EU gestelde rookvrije doel 18 jaar voor de doelstelling van 2040 bijna heeft bereikt.

Tijdens een door de Oral Nicotine Commission in Stockholm georganiseerd evenement maakten de deelnemers de balans op van de ongelooflijke prestaties en het leiderschap van Zweden in de race tegen het roken. Het land staat op het punt het eerste land ter wereld te worden dat als “rookvrij” wordt aangemerkt en waar minder dan 5% van de bevolking rookt.

Het percentage rokers in Zweden is sinds de jaren tachtig gedaald van 35% naar minder dan 6% – een prestatie die door geen enkel ander land ter wereld wordt geëvenaard. Het volgende land met het laagste rookpercentage in Europa heeft het dubbele van dat van Zweden. Het EU-gemiddelde ligt rond de 23%, vier keer hoger dan in Zweden. Het resultaat is het laagste tabakssterftecijfer in Europa.

Een groep vooraanstaande gezondheidswerkers, consumentenvoorvechters en deskundigen op het gebied van schadebeperking die op 30 november 2022 in Stockholm bijeenkwamen om dit te vieren, hebben hun oproep aan beleidsmakers over de hele wereld herhaald om ervoor te zorgen dat er minder schadelijke alternatieven voor roken beschikbaar zijn om rokers te helpen bij het stoppen.

Dr. Delon Human, voorzitter van Health Diplomats en organisator van het evenement in Stockholm, zei hierover het volgende: “Als alle rokers in de wereld, zo’n 1,1 miljard mensen, zouden overstappen op een van de minder schadelijke alternatieve rookvrije producten op basis van nicotine, zou dat ziekten kunnen voorkomen en wereldwijd miljoenen levens kunnen redden. Zweden heeft de ontsnappingsroute voor rokers gevonden. We moeten samenwerken om de Zweedse ervaring wereldwijd te herhalen om levens te redden.”

Dit ongelooflijke succesverhaal gaf de aanwezigen de kans om het Zweedse recept voor succes beter te begrijpen, waarvan de sleutel is dat Zweden openstaat voor minder schadelijke alternatieven voor roken. Snus stond in de voorhoede van de reductiemaatregelen, maar de laatste jaren zijn nicotinezakjes en e-sigaretten een ander waardevol hulpmiddel geworden voor Zweedse rokers die willen stoppen.

Het progressieve Zweedse model voor schadebeperking onderscheidt zich duidelijk van het beleid dat wordt voorgesteld door internationale organisaties voor tabakscontrole. Op EU-niveau hebben voorstanders van schadebeperking hard gevochten voor erkenning van schadebeperking in het Europees plan ter bestrijding van kanker. De WHO weigert nog steeds de waarde ervan te erkennen, ondanks het feit dat schadebeperking expliciet wordt erkend in de Framework Convention for Tobacco Control.

Professor Karl Fagerström zei tijdens het evenement het volgende: “Het komende Zweedse EU-voorzitterschap is een uitgelezen kans om hun succesverhaal van 5% met andere EU-landen te delen. We hopen dat Zweden gul zal zijn met het internationaal delen van deze kennis.”

Sprekers op de conferentie benadrukten de noodzaak van gedegen, op feiten gebaseerde beleidsinterventies op het gebied van tabaksontmoediging. Dit vertaalt zich in de brede goedkeuring van beleidsmaatregelen ter beperking van de schade van tabak die het traject van het stoppen met roken ondersteunen.

Om ervoor te zorgen dat andere landen het succes van Zweden kunnen herhalen, is het van het grootste belang dat minder schadelijke alternatieven voor roken betaalbaar en toegankelijk zijn. Dit evenement is het begin van de broodnodige discussie over dit onderwerp.

De Oral Nicotine Commission is een wereldwijde vereniging zonder winstoogmerk die het bewijsmateriaal helpt opbouwen en het bewustzijn over orale nicotine verhoogt bij zowel overheden, volksgezondheidsleiders als het publiek, om zo negatieve, ongegronde vooroordelen en stereotypen tegen te gaan. Het stelt beleid, wetenschap, consumentenkwesties en relevante productinnovaties aan de orde. Haar standpunten zijn onafhankelijk van enig merk of fabrikant en richten zich op de individuele en volksgezondheidsbehoeften van volwassen rokers.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Dr. Delon Human, Voorzitter, Oral Nicotine Commission

E-mail: delon@healthdiplomats.uk

Check out our twitter: @NewsNovumpr