20:30 uur 26-10-2022

Arctic Mineral Resources haalt gedeeltelijke overwinning in zaak tegen Nordic Rutile AS, een dochteronderneming van Nordic Mining ASA

OSLO, Noorwegen–(BUSINESS WIRE)– Alta; Arctic Mineral Resources AS (“AMR”) behaalde een gedeeltelijke overwinning nadat het hof van beroep een unaniem vonnis velde dat granaat als mineraal eigendom blijft van de grondeigenaar in polyminerale afzettingen, met een potentieel commerciële afzetting van mineralen in staatseigendom, en een afwijkende uitspraak (1-2) met de minderheid ten gunste van AMR’s vordering dat Nordic Rutile AS (“NRU”) geen granaat mag winnen of gebruiken op eigendommen waar AMR mineraalpachtovereenkomsten heeft met grondeigenaren.

AMR heeft bij de mijnbouwautoriteiten documentatie ingediend waaruit naar voren komt dat granaat in de afzetting zelfstandig tot een commerciële exploitatie had kunnen leiden. AMR heeft dus recht op een vergoeding van NRU op basis van de waarde van het granaat wanneer AMR een pachtovereenkomst met de grondeigenaren heeft. Uitgaande van de projecteconomie die door NRU aan de rechtbank is voorgelegd en door AMR onder de loep is genomen, maakt een dergelijke vergoeding het project van NRU niet-commercieel.

De declaratoire uitspraak van het hof in Borgarting in het proces dat AMR tegen NRU startte, kan als volgt worden samengevat:

  • Unanieme verwerping van het beroep van NRU en de recente wijziging van de interpretatie van de omvang van staatsdelfstoffen door het directoraat Mijnbouw. Granaat dat als mineraal eigendom is van de grond, behoudt deze status wanneer het in de grond samenvalt met staatsmineraalafzettingen.
  • Op de overige punten is het hof verdeeld in een meerderheid en een minderheid (2-1).
  • De meerderheid oordeelt dat NRU granaat mag winnen in het gebied waar AMR mineraalpacht bezit, voor zover dat nodig is voor de winning van rutiel.
  • De meerderheid is van mening dat een beoordeling volgens de mineralenwet, artikel 32, lid 2 over de vraag of delfstoffen in eigendom van de grondeigenaar commercieel kunnen worden ontgonnen binnen AMR’s mineraalpachtgebied, bepalend zal zijn of NRU het granaat uit het mineraalpachtgebied van AMR in haar eigen project kan gebruiken, of dat, in het commerciële geval, AMR kan eisen dat dit granaat wordt overgedragen of dat zij de waarde ervan volledig vergoed krijgt.
  • De minderheid steunde AMR volledig. NRU heeft niet het recht granaat te winnen of te gebruiken binnen het gebied waar AMR mineraalpacht bezit, d.w.z. aan de westzijde van de Engebo-berg.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Arnold RørholtStyreleder

Tel:+47 465 44 691aro@arcminres.no

Check out our twitter: @NewsNovumpr