10:57 uur 12-10-2022

LifePort® Kidney Transporter van Organ Recovery Systems krijgt exclusief contract voor niertransplantatie conservering in België

De LifePort Kidney Transporter is geselecteerd als de exclusieve hypothermische machine perfusie technologie voor donornierpreservatie in alle nationale transplantatiecentra in België.

ITASCA, Illinois–(BUSINESS WIRE)– Chirurgen van Universitaire Ziekenhuizen en AZ Universitair Ziekenhuis hebben met succes de eerste niertransplantatie procedures uitgevoerd als onderdeel van een nationaal contract met Organ Recovery Systems dat het bedrijf aanwijst als de exclusieve leverancier van conserveringsdiensten voor donornieren aangewezen voor klinische transplantatie. De regeling vereist het gebruik van de eigen LifePort Kidney Transporter van het bedrijf in alle transplantatiecentra in heel België, samen met logistieke ondersteunende diensten. LifePort Kidney Transporter is een nieuw medisch hulpmiddel voor orgaanconservering en -transport dat gebruik maakt van hypotherme machine perfusie (HMP) om de levensvatbaarheid van een donororgaan te verbeteren tijdens de cruciale tijdsperiode tussen orgaandonatie en transplantatie.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk de volledige release hier: https://www.businesswire.com/news/home/20221012005337/en/

Organ Recovery Systems’ LifePort® Kidney Transporter Awarded Exclusive Contract for Kidney Transplant Preservation Services in Belgium

The LifePort Kidney Transporter selected as the exclusive hypothermic machine perfusion technology for donor kidney preservation at all national transplantation centers in Belgium.

ITASCA, Ill.–(BUSINESS WIRE)– Surgeons at Universitaire Ziekenhuizen and AZ Universitair Ziekenhuis have successfully performed the first kidney transplant procedures as part of a national contract with Organ Recovery Systems that designates the Company as the exclusive provider of preservation services for donor kidneys designated for clinical transplantation. The arrangement calls for the use of the Company’s proprietary LifePort Kidney Transporter at all transplant centers throughout Belgium along with logistical support services. LifePort Kidney Transporter is a novel medical device for organ preservation and transportation that employs hypothermic machine perfusion (HMP) to improve viability of a donor organ during the crucial window of time between organ donation and transplantation.

This press release features multimedia. View the full release here: https://www.businesswire.com/news/home/20221012005337/en/

The LifePort Kidney Transporter will be the exclusive provider of kidney preservation services at 7 transplant centers across Belgium. (Photo: Business Wire)

The LifePort Kidney Transporter will be the exclusive provider of kidney preservation services at 7 transplant centers across Belgium. (Photo: Business Wire)

Organ Recovery Systems was awarded the National “All-inclusive kidney preservation platform for hypothermic perfusion of donor kidneys for transplantation” by the National Belgian Transplant Society.

Starting October 1st, 2022, through 2025, Organ Recovery Systems will provide all-inclusive preservation services for all Belgium-based transplant centers, including:

– Universitaire Ziekenhuizen Leuven

– AZ Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Edegem

– Universitair Ziekenhuis Brussel, Campus Jette

– Université Libre de Bruxelles, Hôpital Erasme

– Universitair Ziekenhuis Gent, Gent

– Cliniques Universitaires Saint Luc, Bruxelles

– Centre Hospitalier Universitaire, Liège

“By establishing LifePort Kidney Transporter as the standard perfusion technology in Belgium, we’re going to show the world what the future of organ preservation looks like,” says Professor Tom Darius of Cliniques Universitaires Saint-Luc. “LifePort Kidney Transporter gives us the best shot at extending and improving the lives of people in need of a kidney transplant.”

This announcement underlines Belgium’s position as a clinical leader in progressive transplant solutions after being one of the first European Nations to enact a program allowing the use of organs from individuals previously deemed ineligible for donation: those who died from circulatory death (DCD). Although organs from these donors were historically considered unviable, a retrospective analysis revealed that HMP, as enabled by LifePort Kidney Transporter, improved DCD kidney graft function compared to traditional static cold storage, making these organs more suitable for transplantation. Adopting LifePort Kidney Transporter as a standard of care for kidney preservation highlights Belgium’s commitment to increasing access to life-saving organs, improving patient outcomes, and honoring each donor and donor family for their precious gift.

“We are deeply honored to see our LifePort technology contributing to the process of life-saving transplantation at a national level in Belgium,” said David Kravitz, CEO of Organ Recovery Systems. “As our Company’s mission is to help improve outcomes in transplantation, we are grateful to have the opportunity to partner with the National Belgian Transplant Society in giving more transplant waiting list patients a second chance at life.”

About Organ Recovery Systems

Organ Recovery Systems is a global market-leading provider of organ preservation products and services, supporting 320 transplant programs across 43 countries. Since its launch in 2003, LifePort Kidney Transporter has been employed in over 175,000 renal transplant procedures worldwide. Organ Recovery Systems’ proprietary LifePort platform has also been successfully designed to accommodate donor livers to help improve transplant outcomes for end-stage liver disease patients. LifePort Kidney and Liver Transporters are among a growing family of products and services developed by Organ Recovery Systems to support the Company’s mission of honoring donation as a gift of life, improving outcomes, and helping lower overall costs of care for end-stage organ disease.

Contacts

CG Life

Sarah Mishek

SMishek@CGLife.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr