08:00 uur 12-10-2022

 Elf regionale e-depots in heel Nederland kiezen voor Preservica om overheidsarchieven toekomstbestendig te maken

OXFORD, England & BOSTON–(BUSINESS WIRE)– Preservica, wereldwijd toonaangevend op het gebied van digitale archiefbewaring, is verheugd om aan te kondigen dat elf regionale overheidsarchieven in heel Nederland gekozen hebben voor de in de cloud gehoste e-depotsoftware van Preservica om duurzame bewaring en publieke toegang tot digitale documenten gedurende tientallen jaren te garanderen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20221010005694/nl/

(Graphic: Business Wire)

(Graphic: Business Wire)

Regionale archieven die sinds 2019 gebruik maken van Preservica’s in de cloud gehoste software zijn onder andere Erfgoed Leiden, West-Brabants Archief, Noord-Hollands Archief, Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, Drents Archief, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Groninger Archieven en Gelders Archief. Alleen al in de afgelopen maanden is de Nederlandse gemeenschap met nog eens 3 gegroeid tot 11 e-depots, waaronder Haags Gemeentearchief, Tresoar Fryslân (Schatkamer van Fryslân) en Zeeuws Archief. Preservica is ook al een aantal jaren de geselecteerde partner bij het Nationaal Archief en Stadsarchief Rotterdam.

“Onze archiefdeskundigen vinden Preservica gemakkelijk te gebruiken,” aldus Mirjam Bakker, Noord-Hollands Archief, Haarlem. “Preservica stelt hen in staat zich te concentreren op hun kerntaken en essentiële preserveringswerkzaamheden, zonder de zorg over onvoldoende diepgaande specialistische vaardigheden.”

De regionale e-depots werken in overeenstemming met de Nederlandse Archiefwet van 1995 en andere lokale regelgeving en spelen een centrale rol in de ontwikkeling van een open overheid in Nederland door het veiligstellen en verbeteren van de toegang tot digitale documenten en cultureel materiaal uit het heden, het verleden en de toekomst.

Als vertrouwd digitaal depot voor zijn regio ontvangt en bewaart elk e-depot ook digitale bestanden en inhoud van lokale provincies, gemeenten, waterschappen en particuliere archieven zoals verenigingen, stichtingen, bedrijven en privé-collecties.

De cloudgebaseerde e-depotsoftware van Preservica maakt gebruik van Active Digital Preservation om ervoor te zorgen dat overheidsdocumenten tientallen jaren toegankelijk en leesbaar blijven, ongeacht het bestandsformaat waarin ze zijn gemaakt. De software bevat ook een beveiligde publieke toegangsportaal om de uitdaging van het leveren van een open overheid te vereenvoudigen.

In Leiden bewaart het e-depot digitale en gedigitaliseerde archieven van gemeenten en andere lokale overheidsinstellingen, particulieren of niet-gouvernementele organisaties, zoals kerken en verenigingen. Momenteel gaat het om bouwvergunningen, websites, digitale kaarten en video-opnames van raadsvergaderingen.

“Open overheid heeft nieuwe eisen gesteld aan de manier waarop digitale langetermijninformatie wordt vastgelegd, beschermd en toegankelijk gemaakt, vooral nu overheidsinstellingen over de hele wereld op digitaal werken overschakelen,” verklaart Mike Quinn, CEO van Preservica. “De behoefte om informatie op duurzame wijze digitaal te bewaren neemt elk jaar toe en het is boeiend om te zien hoe dit in heel Nederland groeit. We zijn verheugd om met al deze instellingen samen te werken om digitale openbare documenten en cultureel erfgoed te helpen beschermen en toekomstbestendig te maken voor volgende generaties.”

John Jansen, directeur bij Nova et Vetera, de belangrijkste partner van Preservica in Nederland, voegt daaraan toe: “We zijn er trots op dat we met zoveel e-depots kunnen samenwerken om duurzame bewaring en een betere toegang tot digitale overheidsdocumenten voor hun regio’s te zorgen. We kijken uit naar de samenwerking met de snelgroeiende gemeenschap van instellingen in het hele land die voor Preservica’s vertrouwde digitale archiveringssoftware kiezen.”

Lees meer over de in de cloud gehoste e-depotsoftware van Preservica of ga naar preservica.com en bekijk hoe Preservica wordt ingezet om waardevolle digitale inhoud van bedrijven en academische instellingen te beschermen.

Over Preservica

Preservica verandert de wijze waarop organisaties over de hele wereld kritische digitale informatie op lange termijn beschermen en duurzaam maken. Onze bekroonde Active Digital Preservation™-archiveringssoftware is beschikbaar in de cloud (SaaS) of op locatie en is vanaf de basis ontworpen om de unieke uitdagingen aan te pakken ten aanzien van het garanderen dat digitale informatie tientallen jaren lang toegankelijk en betrouwbaar blijft.

Het is een bewezen oplossing die wordt vertrouwd door duizenden bedrijven, archieven, bibliotheken, musea en overheidsinstellingen wereldwijd, waaronder de UK National Archives, Transport for London (TfL), Amnesty International en HSBC.

Klik hier om bovenstaand persbericht in het Engels te lezen.

preservica.com

Twitter: @Preservica

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media
Aleeza Goodman

York IE
aleeza@york.ie

Check out our twitter: @NewsNovumpr