08:33 uur 11-10-2022

SolarPower Europe: 13 CEO’s op het gebied van zonne-energie roepen de Europese Commissie op om de Europese productie van zon-PV dringend te ondersteunen

  • In een open brief dringen 13 CEO’s van toonaangevende Europese zonne-energieorganisaties er bij de Europese Commissie op aan om gedurfde maatregelen te nemen om investeringen in de Europese industriële basis voor zonne-PV te stimuleren, teneinde de ambities van de Commissie op het gebied van de inzet van zonne-energie en energiezekerheid te versterken.
  • Verwijzend naar wereldwijde ontwikkelingen in de productie van zon-PV in de VS en India, roepen de ondertekenaars de EU-leiders op om voort te bouwen op het leiderschapserfgoed van het continent op het gebied van zonne-energieonderzoek.
  • De brief markeert een recent speciaal rapport van het International Energy Agency (IEA) over ketens voor zon-PV en roept vragen op over de dominante concentratie van toeleveringsketens in één enkele regio.
  • Concreet roepen de ondertekenaars op tot aanvullende steunmaatregelen op korte termijn om het succes van de EU Chips Act te repliceren en de productie van zon-PV te bevorderen in de nationale veerkracht- en herstelplannen.

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– In de context van kritieke EU-doelstellingen voor de inzet van zonne-energie en energiezekerheid, schreven gisteren 12 CEO’s van toonaangevende PV-fabrikanten en de CEO van SolarPower Europe aan de Europese Commissie om dringende actie te ondernemen om de herontwikkeling van de Europese productie van zonne-energie te ondersteunen.

De brief verwelkomt de recente REPowerEU- en EU-zonne-energiestrategie en wijst op internationale maatregelen die de wereldwijde concurrentie voor waardeketens voor zon-PV buiten Europa versnellen. De voordelen van de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) voor operationele uitgaven (OpEx) en kapitaaluitgaven vinden weerklank bij investeerders, terwijl in India het innovatieve veilingontwerp dezelfde duidelijkheid verschaft aan de sector. De ondertekenaars wijzen op het recente speciale rapport van het IEA over toeleveringsketens, dat vragen oproept over de dominante concentratie van toeleveringsketens in één enkele regio.

Om de competitieve deelname van Europa binnen een wereldwijd gediversifieerde toeleveringsketen voor zonne-energie te verzekeren, en in navolging van de State of the Union-toespraak van president Von der Leyen vorige maand, roepen de ondertekenaars de Commissie op om het succes van de EU Chips Act voor kritieke zon-PV-technologie te repliceren en de productie van zon-PV te bevorderen in de Nationale Veerkracht- en herstelplannen. Dit vertaalt zich in versnelde financiële steun voor grootschalige productieprojecten en concurrerende OpEx-ondersteuning, met name voor de energie-intensieve productie van polysilicium en ingots/wafels.

Ondertekenaars van de brief:

Matthias Taft, Chief Executive Officer, BayWa r.e.

Salvatore Bernabei, Chief Executive Officer, Enel Green Power

Mark Widmar, Chief Executive Officer, FirstSolar

Elisabeth Strauss-Engelbrechtsmüller, Chief Executive Officer, Fronius

Joachim Goldbeck, Chief Executive Officer, Goldbeck Solar

Udo Möhrstedt, Chief Executive Officer, IBC SOLAR

Xabier Viteri, General Manager, Renewable Energy Business Iberdrola Group

Dr. Gunter Erfurt, PMP, Chief Executive Officer, Meyer Burger

Gøran Bye, Chief Executive Officer, Norwegian Crystals

Dr.-Ing. Jürgen Reinert, Chief Executive Officer, SMA Solar Technology

Walburga Hemetsberger, Chief Executive Officer, SolarPower Europe

Dr. Armin Froitzheim, Chief Technology Officer and Managing Director, Solarwatt

Dr. Christian Hartel, Chief Executive Officer, Wacker Chemie AG

Over SolarPower Europe:

SolarPower Europe is de bekroonde schakel tussen beleidsmakers en de waardeketen van zon-PV. Als de door leden geleide vereniging voor de Europese zon-PV-sector, vertegenwoordigt SolarPower Europe meer dan 280 organisaties in de volledige waardeketen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Bethany Meban, b.meban@solarpowereurope.org +32 492 97 82 48

Check out our twitter: @NewsNovumpr