14:10 uur 08-09-2022

Cummins schaalt productiecapaciteit van elektrolysers in België op tot 1 gigawatt door middel van IPCEI-ondersteuning

COLUMBUS, Indiana–(BUSINESS WIRE)– Cummins Inc. (NYSE: CMI) gaat de productiecapaciteit van PEM-elektrolysers in de fabriek in Oevel, België, opschroeven tot 1 gigawatt (GW) met de steun van het IPCEI Hy2Tech-programma. Het IPCEI – onlangs goedgekeurd door de Europese Commissie, met financiering toegekend door Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) – gaat Cummins helpen een nieuwe generatie PEM-elektrolysecelstacks te ontwikkelen om grootschalige waterstofproductiesystemen aan te drijven.

Door de productiecapaciteit op te schalen, blijft Cummins de groene waterstofeconomie in Europa en wereldwijd stimuleren, nieuwe infrastructuurprojecten ondersteunen en de decarbonisatiedoelstellingen van de overheid bevorderen.

“Innovatie is essentieel in deze snelgroeiende markt en Europa beschikt over de unieke kans om de technologie-, ontwerp- en productiehub te worden voor waterstofopwekkingsapparatuur,” aldus Alexey Ustinov, Vice President Electrolyzers bij Cummins. “Deze financiering van het IPCEI is belangrijk voor de gehele waterstofwaardeketen en bewijst dat Cummins op de goede weg is om de waterstofeconomie vooruit te helpen. Door de R&D-capaciteiten voortdurend te versnellen en onze productiecapaciteit te vergroten, kunnen we inspelen op de groeiende marktvraag in Europa en daarbuiten.”

De uitbreiding in België vormt een aanvulling op het reeds opschalen van de wereldwijde productie van elektrolysers door Cummins. Het bedrijf heeft capaciteit toegevoegd in de fabriek in Mississauga, Canada, en bouwt twee nieuwe elektrolysefabrieken in Spanje en China, elk met een aanvankelijke productiecapaciteit van 500 MW en opschaalbaar tot 1 GW.

Het IPCEI Hy2Tech omvat 41 projecten van 35 bedrijven in 15 Europese landen.

“Het bevorderen van de ontwikkeling en inzet van waterstof zal de werkgelegenheid en groei in heel Europa stimuleren en tegelijkertijd bijdragen aan onze agenda voor milieu en veerkracht,” aldus Thierry Breton, EU-commissaris voor de interne markt. “Het maakt een schone transitie mogelijk van energie-intensieve industrieën en vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Met dit IPCEI maakt waterstofproductie in de EU de stap ‘from lab to fab’ en maken wij de stap van revolutionair technologisch meesterschap naar commercieel leiderschap. En natuurlijk ondersteunen we waterstof niet alleen door middel van financiering. We hebben ook beslissende vooruitgang geboekt bij het vormen van samenwerkingsverbanden via de Clean Hydrogen Alliance en ontwikkelen EU-brede regels om de waterstofmarkt de benodigde middelen in handen te geven en een specifieke infrastructuur te creëren.”

Lees de volledige IPCEI-bekendmaking.

Cummins heeft een lange geschiedenis van geavanceerde technologie en technische capaciteiten, innoveert binnen een breed portfolio van marktleidende duurzame waterstoftechnologieën en is betrokken geweest bij een groot aantal wereldprimeurs op het gebied van waterstof. Hiertoe behoren het aandrijven van ‘s werelds grootste PEM-elektrolyser in Bécancour, Canada, met een capaciteit 20 MW; ‘s werelds eerste demonstratie-installatie op megawattschaal voor de opslag van windenergie in het aardgasnet in Windgas Falkenhagen, Duitsland; ‘s werelds eerste door waterstof aangedreven passagierstrein in proefbedrijf in Europa; en ‘s werelds eerste brandstofstation met waterstof voor schepen, auto’s, vrachtwagens en industriële klanten in Antwerpen, België.

Over het IPCEI

De Commissie heeft op grond van de EU-regels voor staatssteun een IPCEI (Important Project of Common European Interest, Nederlands: belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang) goedgekeurd ter ondersteuning van onderzoek en innovatie en van de eerste industriële toepassing in de waardeketen van waterstoftechnologie. Het project, genaamd “IPCEI Hy2Tech”, is gezamenlijk voorbereid en aangemeld door vijftien lidstaten: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Tsjechië. De lidstaten verstrekken tot EUR 5,4 miljard aan publieke financiering, wat naar verwachting zal leiden tot EUR 8,8 miljard extra aan particuliere investeringen. Als onderdeel van dit IPCEI gaan 35 bedrijven met activiteiten in een of meer lidstaten, met inbegrip van ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) en start-ups, deelnemen aan 41 projecten.

Over Cummins Inc.

Cummins Inc., een wereldwijde leider op het gebied van energietechnologie, is een onderneming die bestaat uit complementaire bedrijfssegmenten die een breed portfolio van energieoplossingen ontwerpen, produceren, distribueren en onderhouden. De producten van het bedrijf variëren van brandstof-, elektrisch en hybride aangedreven geïntegreerde energieoplossingen en componenten, waaronder filtratie, nabehandeling, turboladers, brandstofsystemen, regelsystemen, luchtbehandelingssystemen, geautomatiseerde transmissies, systemen voor opwekking van elektrische energie, microgridbesturingen, batterijen, elektrolysers en brandstofcelproducten. Cummins, opgericht in 1919, met hoofdkantoor in Columbus, Indiana (VS), heeft circa 59.900 mensen in dienst die zich inzetten voor een meer welvarende wereld door middel van drie wereldwijde prioriteiten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen die essentieel zijn voor gezonde gemeenschappen: onderwijs, milieu en gelijke kansen. Cummins bedient klanten online, via een netwerk van eigen en onafhankelijke distributeurs, en via duizenden dealerlocaties over de hele wereld. In 2021 maakte het bedrijf een winst van USD 2,1 miljard op een omzet van USD 24 miljard.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Cummins Inc.
Jon Mills – Director External Communications

001 317-658-4540

jon.mills@cummins.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr