13:27 uur 07-09-2022

EIG neemt 25% van alle wereldwijde upstream-activiteiten van Repsol over in nieuw samenwerkingsverband

Grootschalig, hoogwaardig upstream-portfolio biedt betrouwbare energie om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag

WASHINGTON–(BUSINESS WIRE)– EIG, een toonaangevende institutionele belegger in de wereldwijde energie- en infrastructuursector, heeft vandaag bekendgemaakt een definitieve overeenkomst te hebben gesloten met Repsol S.A. (“Repsol”) om een belang van 25% te verwerven in Repsol Upstream, een nieuw opgerichte wereldwijde exploratie- en productiemaatschappij (“E&P”) waarin alle wereldwijde upstream olie- en gasactiviteiten van Repsol zijn ondergebracht. Het strategische samenwerkingsverband voorziet Repsol van kapitaal om de investeringen in de energietransitie te verhogen, met name om de groei van de segmenten voor duurzame energieopwekking, duurzame brandstoffen en circulaire producten van Repsol te ondersteunen.

Op grond van de voorwaarden van de overeenkomst neemt een nieuw gevormde volle dochteronderneming van EIG, Breakwater Energy, een belang van 25% in Repsol Upstream voor een bedrag van circa USD 4,8 miljard, inclusief schulden, waarbij Repsol de resterende 75% in bezit houdt, wat duidt op een totale waarde van de onderneming Repsol Upstream van circa USD 19,0 miljard. Het bedrijf zal in meerderheid worden bestuurd door Repsol en zal worden geconsolideerd in de rekeningen van Repsol.

Repsol Upstream is een toonaangevend, ‘gas-weighted’ internationaal E&P-bedrijf dat eigenaar en exploitant wordt van de wereldwijd gediversifieerde portefeuille van upstream-activa van Repsol, en dat kasstroomgenererende en veerkrachtige activiteiten gaat ontplooien rond belangrijke regionale hubs, met focus op de Verenigde Staten. Repsol Upstream gaat naar verwachting het equivalent van circa 590.000 vaten olie per dag produceren in de tweede helft van 2022 en beschikte op 31 december 2021 over aangetoonde en waarschijnlijke reserves met een omvang van het equivalent van 2,3 miljard, waarvan ongeveer 70% in de vorm van gas. Repsol Upstream beschikte op dezelfde datum ook over een reservevoorraad met een omvang van het equivalent van 3,8 miljard vaten.

Het bedrijf streeft naar een leidende rol bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, in eerste instantie door de bestaande doelstellingen van Repsol over te nemen, waaronder een vermindering van de koolstofintensiteit met 75% ten opzichte van 2016 tussen nu en 2025, en implementatie van een decarbonisatieplan, inclusief de ontwikkeling van nieuwe korte- en middellangetermijndoelstellingen voor de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Het bedrijf ontplooit tevens groene exploratieactiviteiten, gericht op het afvangen en opslaan van kooldioxide en geothermische en waterstofopslagprojecten.

Repsol Upstream behoudt het huidige personeelsbestand en het bestaande managementteam van het bedrijf. Het bedrijf verwacht te profiteren van de expertise van Repsol als toonaangevende upstream-exploitant, evenals van de kennis van EIG van de wereldwijde schuld- en aandelenkapitaalmarkten en de upstream-ervaring van het bedrijf, met name in de Verenigde Staten, op de Noordzee, en in Brazilië en Azië/Oceanië. Repsol Upstream zal ook profiteren van de recente expertise van EIG opgedaan bij de succesvolle oprichting, transformatie en beursnotering van Harbor Energy. EIG gelooft dat de transactie Repsol Upstream op weg helpt naar toekomstige marktliquiditeit. Repsol als EIG voorzien beide het potentieel om het bedrijf vanaf 2026 in de VS naar de beurs te brengen, onder voorbehoud van gunstige marktomstandigheden.

“Energietransitie is bepalend voor elke beslissing die we nemen, en het verheugt ons samen te werken met een wereldleider als Repsol bij deze aantrekkelijke kans om het voortouw te nemen bij veranderingen binnen onze branche,” aldus R. Blair Thomas, voorzitter en CEO van EIG. “Evaluatie van de ESG-impact vormt een integraal onderdeel van de kernactiviteiten van EIG op het gebied van investeringen en portefeuillebeheer. We kijken uit naar onze samenwerking met Repsol, een operator van wereldklasse en leider op het gebied van energietransitie, om voort te bouwen op de best practices voor ESG van het bedrijf. Nu de wereld streeft naar het verwezenlijken van de tweeledige doelstelling van decarbonisatie en energiezekerheid, zijn we van mening dat dit samenwerkingsverband goed gepositioneerd is om te helpen voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar toegankelijke, efficiënte en veilige energie.”

“Onze ambitie is om een voortrekkersrol te spelen in de energietransitie, en deze baanbrekende overeenkomst stelt ons in staat om de strategische richting van de upstream-eenheid vast te houden en tegelijkertijd de transformatie van het bedrijf en zijn multi-energieprofiel te bevorderen om uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken,” aldus Josu Jon Imaz, CEO van Repsol.

Als onderdeel van de transactie heeft EIG het recht om twee leden voor te dragen voor de achtkoppige Raad van Bestuur van Repsol Upstream. Vier leden worden voorgedragen door Repsol. De overige twee leden zijn onafhankelijk. EIG heeft tevens het recht om twee senior executives aan te stellen in het leiderschapsteam van Repsol Upstream, één als ESG-directeur en de andere om speciale projecten te leiden, waaronder de voorbereiding van een eventuele beursgang.

De transactie zal naar verwachting in de komende zes maanden worden afgerond, onder voorbehoud van voltooiing van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden.

Goldman Sachs & Co LLC en J.P. Morgan traden op als financieel adviseurs van EIG in verband met de transactie. Goldman Sachs & Co LLC, J.P. Morgan en Lazard treden op als kapitaalmarktadviseurs in verband met de financiering van de transactie. Latham & Watkins dient als juridisch adviseur van het EIG.

Over EIG

EIG is een toonaangevende institutionele belegger in de wereldwijde energie- en infrastructuursector, met een beheerd vermogen van USD 24,0 miljard op 30 juni 2022. EIG is gespecialiseerd in particuliere investeringen in energie en energiegerelateerde infrastructuur op wereldwijde basis. Tijdens de 40-jarige geschiedenis van het bedrijf heeft EIG meer dan USD 41,5 miljard geïnvesteerd in de energiesector door middel van meer dan 387 projecten of bedrijven in 38 landen op zes continenten. Tot de cliënten van EIG behoren veel toonaangevende pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, kapitaalfondsen, stichtingen en staatsinvesteringsfondsen in de VS, Azië en Europa. EIG heeft haar hoofdkantoor in Washington, D.C. en bijkantoren in Houston, Londen, Sydney, Rio de Janeiro, Hongkong en Seoul. Zie voor meer informatie de website van EIG: www.eigpartners.com.

Over Repsol

Repsol is een wereldwijd multi-energiebedrijf dat het voortouw neemt in de energietransitie met de ambitie om uiterlijk 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Het bedrijf is actief binnen de gehele energiewaardeketen, heeft wereldwijd 24.000 mensen in dienst en distribueert producten naar circa 24 miljoen klanten in bijna 100 landen.

Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, implementeert Repsol een geïntegreerd model van decarbonisatietechnologieën op basis van verbeterde efficiëntie, verhoogde capaciteit voor de opwekking van duurzame energie, productie van koolstofarme brandstoffen, ontwikkeling van nieuwe klantoplossingen, de circulaire economie en stimulering van baanbrekende projecten om de CO2-voetafdruk van de sector te verkleinen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media
EIG
FGS Global

Kelly Kimberly / Brandon Messina

+1 212-687-8080

EIG-SVC@sardverb.com

Repsol
+34 91 753 8787

prensa@repsol.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr