08:46 uur 04-07-2022

Decarbonisatie van havens: het eerste krachtige waterstofschip voor de elektrificatie van schepen op ligplaats

Améthyste, ArianeGroup, Cetim, HDF Energy, Rubis Terminal en Sofresid engineering hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van het multi-service energieschip ELEMANTA H2, dat groene elektriciteit en waterstof moet leveren aan grote schepen, waardoor hun vervuilende emissies tijdens het aandoen van de haven met meer dan 80% worden verminderd.

ROUEN, Frankrijk–(BUSINESS WIRE)– Hydrogène de France (“HDF Energy”) – Euronext Paris: HDF – en haar partners van het ELEMANTA H2-project kondigen de ondertekening aan van een MoU om mobiele oplossingen te implementeren, van groene tot koolstofarme waterstof, koudstrijk diensten als aanvulling op het elektriciteitsnet, voor containerschepen, cruiseschepen of tankers. ELEMANTA H2 zal ook waterstof bunkering mogelijk maken om te voldoen aan de tankbehoeften van toekomstige waterstofschepen.

Port Decarbonization: the First High-powered Hydrogen Barge for the Electrification of Ships at Berth

Améthyste, ArianeGroup, Cetim, HDF Energy, Rubis Terminal and Sofresid engineering have teamed up to develop the multi-service power barge ELEMANTA H2, designed to supply green electricity and hydrogen to large ships, reducing their polluting emissions by more than 80% during port calls.

ROUEN, France–(BUSINESS WIRE)– Hydrogène de France (“HDF Energy”) – Euronext Paris: HDF – and its partners of the ELEMANTA H2 project announce the signature of an MoU to deploy mobile solutions providing, from green or low-carbon hydrogen, cold ironing services complementing the electrical grid, for container ships, cruise ships or tankers. ELEMANTA H2 will also enable hydrogen bunkering to meet the refueling needs of future hydrogen ships.

Maritime transport accounted for 13.5% of European total greenhouse gas emissions in 2018. In order to reach the European objective of reducing greenhouse gas emissions by 55% by 2030, the sector must accelerate its energy transition. ELEMANTA H2 aims to contribute to the decarbonization of port activities.

The partners have identified the Port of Rouen and the Rubis Terminal location as a pioneer site because of its strategic position close to Paris. With the support of Normandie Energies and the port operator HAROPA, a demonstration barge will embed a high-power hydrogen fuel cell system manufactured in France by HDF Energy. A high-pressure green hydrogen storage system will cover the need for autonomy during port calls.

ELEMANTA H2 will be commissioned in 2025 and will offer a low-carbon alternative to the diesel generators that currently power these ships at berth, reducing their CO2 emissions by 85% and all nitrogen oxide (NOx) and sulfur dioxide (SO2) emissions during port calls.

The objective is to standardize and replicate the solution, with higher power levels, in the main European ports, including future large hydrogen hub projects. Finally, locally produced hydrogen reduces the impact of the volatility of international fossil fuel markets.

Damien Havard, President of HDF Energy, said: “HDF is proud to bring its expertise in hydrogen technologies to the development of the Elemanta H2 barge. Thanks to its high power fuel cell mass production plant, HDF has solutions fitted to the major challenges of decarbonizing the maritime sector”.

Contacts

Press Relations

Serena BONI

+33 (0)4 72 18 04 92

sboni@actus.fr

Check out our twitter: @NewsNovumpr