09:43 uur 28-06-2022

Turks medisch team scheidt Siamese tweeling in 9 uur en verbreekt wereldrecord

Het team onder leiding van prof. Karaaltin maakte gebruik van revolutionaire technieken voor het redden van de levens van Siamese tweeling

ISTANBOEL–(BUSINESS WIRE)– Een Turks medisch team heeft met succes een Siamese tweeling kort na de geboorte van elkaar gescheiden door gebruik te maken van een reeks innovatieve technieken, waaronder virtuele simulaties en 3D-modellering. De geslaagde ingreep, uitgevoerd in het Acibadem-ziekenhuis in Istanboel, vestigde een nieuw wereldrecord voor de snelste operatie ooit in zijn soort.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20220627005312/nl/

Turkish Medical Team Separates Conjoined Twins in 9 Hours, Breaking World Record (Photo: Business Wire)

Turkish Medical Team Separates Conjoined Twins in 9 Hours, Breaking World Record (Photo: Business Wire)

“Dankzij ons team van toegewijde professionals konden we de tweeling scheiden door middel van een goed geplande chirurgische ingreep die ongeveer negen uur duurde,” aldus prof. Mehmet Veli Karaaltin, onder wiens leiding de operatie plaatsvond. Hij is een arts die is gespecialiseerd in esthetische, plastische en reconstructieve chirurgie.

Als resultaat van de procedure waren de tweelingen, die met elkaar verbonden waren via het borstbeen maar allebei een hart hebben, in staat zelfstandig te overleven. De tweeling, geboren in Algerije, is nu in stabiele toestand en blijft onder observatie.

Baanbrekende methoden

Het team van prof. Karaaltin bestond uit tientallen medische experts en specialisten die gebruik maakten van diverse innovatieve technieken om de ingreep tot een goed einde te brengen. Hiertoe behoren onder andere virtuele simulaties, waarmee artsen vooraf de effecten van de operatie konden voorspellen.

“Deze simulaties hebben ons geholpen potentieel dodelijk letsel die de tweeling anders had kunnen oplopen te voorkomen,” aldus prof. Karaaltin, die diverse succesvolle operaties heeft uitgevoerd op het terrein van micro- en reconstructieve chirurgie.

De procedure omvatte ook 3D-modellering van de skeletstructuren en interne organen van de tweeling. De artsen maakten tevens gebruik van drie weefselballonnen die gedurende de pre-operatieve periode van drie maanden geleidelijk werden opgeblazen.

Verder werden voor het eerst gedecellulariseerde placentamembranen, ontwikkeld in Turkse laboratoria, bij de patiënten geïmplanteerd met behulp van de Endovision-methode. “We hebben ook een biocompatibele constructie gemaakt met een 3D-bioprinter waarmee we hun voorste borstwanden konden herconstrueren,” verklaart prof. Karaaltin.

Medische geschiedenis maken

Siamese tweelingen worden verondersteld te ontstaan door afwijkingen tijdens de embryonale ontwikkeling. Het fenomeen doet zich voor bij ongeveer één op de 50.000 geboorten. In de meeste gevallen, ongeveer 60%, wordt de tweeling dood geboren.

De succesvolle scheidingsprocedure van prof. Karaaltin heeft veel aandacht getrokken binnen de internationale chirurgische gemeenschap. “We zijn er trots op dat we medische geschiedenis hebben geschreven,” stelt hij. “De geavanceerde technieken die we bij deze operatie hebben gebruikt, zullen in de toekomst ongetwijfeld talloze levens redden.”

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Zeyno Tüzkan

Zeynotuzkan@gmail.com
International Media Consultant Coordinator

0090 532 178 44 89

Check out our twitter: @NewsNovumpr