01:04 uur 01-06-2022

Z.Exc. President Macky Sall leidt inauguratie van het wereldwijd grootste voor het specifieke doel gebouwde hospitaalschip, de Global Mercy™

Aan boord van het nieuwste Mercy Ship, verplichten Afrikaanse leiders zich aan de Dakar Declaration (Dakar Verklaring) – een routekaart naar 2030 voor het versnellen van de toegang tot chirurgische, obstetrische en anesthetische zorg

DAKAR, Senegal–(BUSINESS WIRE)– Z.Exc. President van Senegal Macky Sall heeft het wereldwijd grootste voor dat doel gebouwde hospitaalschip ingehuldigd en zich ingezet voor het versnellen van toegang tot chirurgische, obstetrische en anesthetische zorg voor de landen in Afrika. Deze vieringen herdachtten meer dan 30 jaar dienst in Afrika. De internationale humanitaire organisatie Mercy Ships en haar partners in Afrika gebruiken de gelegenheid om samen te komen in een unieke en strategische poging om de toegang te verbeteren tot veiligere chirurgie in het gehele continent via een reeks mijlpaalgebeurtenissen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20220530005474/nl/

(Photo: Business Wire)

(Photo: Business Wire)

Vertegenwoordigers uit Kameroen, de Unie der Comoren, Congo-Brazzaville, Gambia, Guinee-Bissau en Senegal kwamen bij elkaar aan boord van de Global Mercy om een strategische routekaart naar 2030 goed te keuren voor het verbeteren van de chirurgische zorg voor landen in Afrika, waar 93% van sub-Saharaans-Afrika toegang tot veilige chirurgie moet missen.

Z.Exc. President Macky Sall begroette de staatshoofden als volgt “Wij staatshoofden die hier vandaag aanwezig zijn, hebben de Dakar Declaration aangenomen, die het resultaat is van zeer nauwgezet werk van onze ministers en deskundigen voor toegang tot chirurgische, obstetrische en anesthetische zorg. Als fungerend voorzitter voor de Afrikaanse Unie, verplicht ik mij om de Dakar Declaration naar de top van staatshoofden en Afrikaanse overheden te brengen.”

Gert van de Weerdhof, Mercy Ships Chief Executive Officer zei, “Aan het einde van een zware week voor Senegal en voor ons allemaal na de tragische gebeurtenissen die plaatsvonden, wil ik vandaag u allemaal begroeten op deze speciale dag hier in Dakar, Senegal. De inauguratie van de Global Mercy is slechts één onderdeel van de reden voor de viering van vandaag. Er zijn hier in Dakar belangrijke beslissingen genomen.”

President van de Unie der Comoren, Azali Assoumani zei, “Ik wil mijn waardering uitspreken aan Senegal alsmede aan het personeel van Mercy Ships voor hun inzet voor deze missie. Ik juich dit model van samenwerking toe dat bijdraagt aan het versterken van onze chirurgische, obstetrische en anesthetische systemen in Afrika.”

De Dakar Declaration is een historische overeenkomst die volgt op fundamentele besprekingen van een internationaal symposium dat van 4-6 mei 2022 werd gehouden in Senegal, waar deskundigen en ministers van gezondheid van 29 Afrikaanse landen elkaar hebben ontmoet om hun commitment aan verbetering van de toegang tot chirurgische, obstetrische en anesthetische zorg te bevorderen. Het resultaat van het symposium leidde tot een nieuw initiatief om een duidelijke weg te schetsen naar 2030 voor een veiligere en bredere toegang tot chirurgische zorg in Afrika. Leden van het symposium deelden kennis over de instellingen voor chirurgische zorg in hun landen, richtten zich op hiaten en uitdagingen in hun nationale chirurgische-, obstetrische- en anesthetischezorgplannen en ontwikkelden nieuwe strategieën voor implementatie en capaciteitsopbouw. Voorafgaand aan het internationaal symposium werd een nulmeting uitgevoerd bij elk land en geëvalueerd door een wetenschappelijke commissie.

Dit onderzoek was het eerste in zijn soort in Afrika en heeft tot nu toe gegevens verzameld over de beschikbaarheid, toegang en uitvoering van chirurgische-, obstetrische- en anesthetischegezondheidszorgsystemen in 29 van de 47 landen van de Sub-Saharaans-Afrikaanse regio van de WHO. Het onderzoek biedt cruciale inzichten in de gezondheidszorgsystemen van Afrika vanuit het perspectief van districtziekenhuizen, met name op het gebied van de chirurgie. De Wereldgezondheidsorganisatie zal de resultaten van het onderzoek ten volle benutten om de lopende situatieanalyse van klinische en ziekenhuisdiensten te voltooien, alsmede de regionale strategie voor het versterken van klinische en ziekenhuisdienstverlening in Afrika te ontwikkelen en af te ronden.

Het uitgebreide voorlopige rapport ontwikkeld door leden van de wetenschappelijke commissie leidde tot het opstellen van een routekaart om de investering in het versterken van chirurgische, obstetrische, anesthetische en verpleegkundige zorg in Afrika op te schalen, in lijn met de Duurzame ontwikkelingingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG). Een concept Dakar Declaration werd voorbereid en onderschreven door de ministers van gezondheid en goedgekeurd door de bezoekende Afrikaanse staatshoofden.

Het nieuwe hospitaalschip, de Global Mercy™ is 174 meter lang, 28,6 meter breed en heeft ruimte voor 200 patiënten, zes operatiekamers, één laboratorium, algemene klinieken voor poliklinische patiënten, een tandheelkundige en een oogheelkundige kliniek. De hospitaaldekken beslaan een totaal oppervlak van 7.000 vierkante meter en bevatten de laatste trainingsfaciliteiten. Als het schip volledig in bedrijf is, kan het plaats bieden aan 950 mensen wanneer het is afgemeerd, waaronder bemanningsleden en vrijwilligers van overal in de wereld.

Een opname van de inauguratieceremonie kan men hier vinden: https://www.youtube.com/watch?v=HylOGBYaX-0.

Over MERCY SHIPS:

De mondiale gezondheidszorg heeft zich de laatste twee decennia gericht op specifieke ziekten, terwijl de chirurgische zorg in ontwikkelingslanden niet de aandacht heeft gekregen die nodig is. Gebrek aan chirurgische zorg heeft jaarlijks geresulteerd in bijna 17 miljoen doden.

Mercy Ships is een internationale organisatie op religieuze grondslag die hospitaalschepen exploiteert om gratis gezondheidszorgdiensten, medische-capaciteitsopbouw en gezondheidssystemen van wereldklasse te bieden ter versterking van degenen met weinig toegang tot veilige chirurgische zorg. Sinds 1978 heeft Mercy Ships in meer dan 55 landen gewerkt, waarbij zij de afgelopen drie decennia geheel zijn gericht op samenwerking met Afrikaanse landen. Elk jaar verlenen vrijwillige professionals van meer dan 60 landen hun diensten aan boord van de twee grootste niet-gouvernementele hospitaalschepen, de Africa Mercy® en de Global Mercy™. Professionals zoals chirurgen, tandartsen, verpleegkundigen, gezondheidstrainers, koks en technici wijden hun tijd en vaardigheden aan dit doel. Mercy Ships heeft vestigingen in 16 landen en een kantoor in Afrika. Ga voor meer informatie naar mercyships.org en volg ons @MercyShips op social media.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Afrika
Yasmina Bilboa

APO Account Director

Telefoon: +221 76175922

E-mail: yasmina.bileoma@apo-opa.com
Website: https://APO-opa.com

Binnenlands
Laura Rebouche’
U.S. National Media Relations Director
E-mail: laura.rebouche@mercyships.org
Website: https://www.mercyships.org

Internationaal
Diane Rickard

Mercy Ships International Media Relations Manager

E-mail: International.media@mercyships.org
Website: https://MercyShips.africa/press/

Check out our twitter: @NewsNovumpr