08:59 uur 31-05-2022

Reply: automatisering en kunstmatige intelligentie zijn de strategische sleutels voor een effectieve verdediging tegen groeiende bedreigingen in de digitale wereld

TURIJN, Italië–(BUSINESS WIRE)– Vandaag de dag vertegenwoordigt cyberbeveiliging een essentiële prioriteit bij de implementatie van nieuwe technologieën, vooral gezien de cruciale rol die ze zijn gaan spelen in ons privé- en professionele leven. Intelligente huizen, aangesloten auto’s, leveringsrobots: deze evolutie zal niet stoppen en daarom zal het tegelijkertijd noodzakelijk zijn om geautomatiseerde en op AI gebaseerde oplossingen te ontwikkelen om het groeiende aantal veiligheidsbedreigingen te bestrijden. De risico’s van deze aanvallen zijn toe te schrijven aan verschillende factoren, zoals steeds complexere en wijdverspreide digitale netwerken en een groeiende gevoeligheid voor gegevensprivacykwesties. Dit zijn de thema’s die naar voren komen uit het nieuwe “Cybersecurity Automation“-onderzoek uitgevoerd door Reply, dankzij het bedrijfseigen SONAR-platform en de ondersteuning van PAC (Teknowlogy Group) bij het meten van de markten en het voorspellen van hun groei.

Het onderzoek schat met name de belangrijkste markttrends in de automatisering van beveiligingssystemen, op basis van analyse van studies van de sector in combinatie met bewijs van de eigen klanten van Reply. De gegevens vergelijken twee verschillende clusters van landen: de “Europe-5” (Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België) en de “Big-5” (VS, VK, Brazilië, China, India) om te begrijpen hoe nieuwe AI-oplossingen worden geïmplementeerd in het voortdurend veranderende landschap van cyberbeveiliging.

Daar cyberaanvallen zoals hacking, phishing, ransomware en malware steeds frequenter en geavanceerder zijn geworden, resulterend in miljarden euro’s schade voor bedrijven, zowel in termen van winst als in termen van merkreputatie, heeft de invoering van hyperautomatiseringstechnieken aangetoond hoe kunstmatige intelligentie en machine learning mogelijke oplossingen zijn. Bovendien moeten deze technologieën worden toegepast in elke fase van de bescherming, van software tot infrastructuur en van apparaten tot cloudcomputing.

Van de 300 miljard aan investeringen die de wereldwijde cyberbeveiligingsmarkt de komende vijf jaar zal doen, zal een groot deel gericht zijn op het automatiseren van beveiligingsmaatregelen om de detectie- en reactietijden op bedreigingen in vier verschillende segmenten te verbeteren: applicatiebeveiliging, eindpuntbeveiliging, gegevensbeveiliging en -bescherming, Internet of Things-beveiliging.

Applicatiebeveiliging. Ontwikkelaars die voor het eerst het concept ‘security by design’ introduceerden, een adaptieve benadering van technologieontwerpbeveiliging, richten zich nu op een nog nauwere samenwerking met de operationele en beveiligingsteams, genaamd DevSecOps. Dit nieuwere model legt de nadruk op de integratie van beveiligingsmaatregelen gedurende de gehele levenscyclus van applicatieontwikkeling. Het automatiseren van tests bij elke stap is cruciaal om het aantal kwetsbaarheden in een applicatie te verminderen, en veel test- en analysetools integreren AI verder om hun nauwkeurigheid of mogelijkheden te vergroten. Investeringen in automatisering van applicatiebeveiliging in de Europe-5-markt zullen naar verwachting een enorme groei laten zien, ongeveer zeven keer de huidige waarde, tot 669 miljoen euro tot 2026. Een vergelijkbare groei wordt voorspeld in de Big-5 markt, met investeringen oplopend tot 3,5 miljard euro.

Eindpuntbeveiliging. Eindpunten, zoals desktops, laptops, smartphones en servers, zijn gevoelige elementen en daarom mogelijke toegangsbronnen voor cyberaanvallen als ze niet voldoende worden beschermd. In de afgelopen jaren is het gemiddelde aantal eindpunten binnen een bedrijf aanzienlijk toegenomen, dus het identificeren en toepassen van efficiënte en uitgebreide beschermingstools is essentieel om te overleven. Eindpuntdetectie en -respons (EDR) en uitgebreide detectie en respons (XDR) zijn beide tools die zijn ontwikkeld om de responstijd op opkomende beveiligingsbedreigingen te versnellen, door repetitieve en eentonige taken te delegeren aan software die ze efficiënter kan beheren. De investeringen in deze tools zullen naar verwachting de komende jaren toenemen in zowel de Europe-5- als de Big-5-markt, tot respectievelijk 757 miljoen euro en 3,65 miljard euro. Er is ook een veelheid aan andere tools en systemen voor incidentbeheer die op ondernemingsniveau kunnen worden geïntegreerd. In Security Orchestration Automation and Response (SOAR)-oplossingen kan AI bijvoorbeeld worden geïntroduceerd op belangrijke gebieden zoals dreigingsbeheer of incidentrespons.

Gegevensprivacy en -bescherming. Gegevensbeveiligingsbedreigingen, ook wel gegevensinbreuken genoemd, kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan een bedrijf, wat kan leiden tot riskante juridische complicaties of een waardevermindering van de merkreputatie. Ervoor zorgen dat gegevens goed worden bewaard en opgeslagen, wordt een steeds belangrijkere uitdaging. Het is gemakkelijk voor te stellen hoeveel verschillende beveiligingsbedreigingen kunnen komen van slechte gegevensmanipulatie, cyberaanvallen, onbetrouwbare werknemers of zelfs gewoon van onervaren technologiegebruikers. Kunstmatige intelligentie is een hulpmiddel om deze procedures voor gegevensbeveiliging te vereenvoudigen, van ontdekking tot classificatie tot herstel. Beveiligingsautomatisering zal naar verwachting de kosten van een datalek verlagen door een belangrijke rol te spelen in verschillende fasen van een cyberaanval, zoals in tools voor gegevensverliespreventie (DLP), versleuteling en tokenisatie. In een poging om systeembeveiliging en gegevensprivacy beter te beschermen, wordt verwacht dat bedrijven in het Europe-5-cluster tot 2026 915 miljoen euro investeren in automatisering van gegevensbeveiliging. De Big-5-markt zal zijn waarde verviervoudigen tot 4,4 miljard euro in hetzelfde tijdsbestek.

Internet of Things-beveiliging. Het onderling verbonden karakter van IoT zorgt ervoor dat elk apparaat in een netwerk een potentieel zwak punt kan zijn, wat betekent dat zelfs een enkele kwetsbaarheid voldoende kan zijn om een hele infrastructuur uit te schakelen. Tot 2026 zullen er naar schatting 80 miljard IoT-apparaten op aarde zijn. De indrukwekkende reeks mogelijkheden die IoT-apparaten bieden voor verschillende industrieën, hoewel ze slimme fabrieken, slimme logistiek of slimme luidsprekers mogelijk maken, verhindert het creëren van een gestandaardiseerde oplossing voor IoT-cyberbeveiliging. Naarmate IoT-netwerken gebieden bereiken die uiteenlopen van de gezondheidszorg tot de automobielsector, nemen de risico’s alleen maar toe. Daarom is IoT-beveiliging een van de moeilijkste uitdagingen: de grens tussen IT en OT (operationele technologie) moet worden overwonnen om IoT zijn volledige bedrijfswaarde te laten ontketenen. Als zodanig wordt geschat dat de markt voor IoT-beveiligingsautomatisering tot 2026 de grens van 1 miljard euro in het Europe-5-cluster zal overschrijden. In de Big-5-markt zullen de investeringen oplopen tot maar liefst 4,6 miljard euro.

Filippo Rizzante, CTO van Reply, verklaarde: “De aanzienlijke groei die we zien in de cyberbeveiligingssector wordt niet aangedreven door trends, maar door noodzaak. Elke dag treffen cyberaanvallen publieke en private diensten, overheids- en gezondheidszorgsystemen, met enorme schade en kosten tot gevolg. Daarom is het dringender dan ooit om beveiligingsstrategieën te heroverwegen en nieuwe niveaus van volwassenheid te bereiken door middel van automatisering. Hierbij dienen we in het achterhoofd te houden dat hoewel kunstmatige intelligentie de dreiging van de hacker heeft vergroot, cyberaanvallen kunnen worden voorkomen en bestreden door gebruik te maken van de kansen van AI.”

Het volledige onderzoek is hier te downloaden. Dit nieuwe onderzoek maakt deel uit van de Reply Market Research-serie, waartoe de rapporten ‘From Cloud to Edge‘, ‘Industrial IoT: a reality check’ en ‘Hybrid Work‘ behoren.

Reply

Reply [EXM, STAR: REY, ISIN: IT0005282865] is gespecialiseerd in het ontwerpen en implementeren van oplossingen op basis van nieuwe communicatiekanalen en digitale media. Reply is een netwerk van zeer gespecialiseerde bedrijven die ondersteuning biedt aan belangrijke Europese industriële groepen die actief zijn in de sectoren telecommunicatie en media, industrie en dienstverlening, bankwezen, verzekeringen en overheidsdiensten bij de bepaling en ontwikkeling van bedrijfsmodellen die zijn gebaseerd op de nieuwe paradigma’s van AI, cloud computing, digitale media en het Internet of Things. De dienstverlening van Reply omvat: consulting, systeemintegratie en digitale diensten. www.reply.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersonen voor de pers
Reply
Fabio Zappelli

f.zappelli@reply.com
Tel. +390117711594

Aaron Miani

a.miani@reply.com
Tel. +44 (0)20 7730 6000

Check out our twitter: @NewsNovumpr