02:08 uur 29-03-2022

EIG en Fluxys werken samen voor belangrijke LNG-infrastructuur ter ondersteuning van decarbonisatie in Chili

WASHINGTON & BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– EIG, een toonaangevende institutionele investeerder in de wereldwijde sectoren voor energie en infrastructuur, en Fluxys, een vooraanstaand energie-infrastructuurbedrijf, hebben vandaag aangekondigd dat ze gezamenlijk een aandelenbelang van 80% zullen verwerven in GNL Quintero S.A. (‘Quintero’), de grootste hervergassingsterminal voor vloeibaar aardgas (LNG) in Chili, van Enagas Chile SpA en dochterondernemingen van OMERS Infrastructure. De voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20220327005107/nl/

Quintero is een belangrijk energie-infrastructuurbedrijf dat de decarbonisatiestrategie van Chili ondersteunt met een overbruggingsbrandstof die de verzoening van economische groei met de opname van hernieuwbare energiebronnen en de uitfasering van steenkool mogelijk maakt. Quintero is operationeel sinds 2009 en is de grootste terminal voor het ontvangen en lossen van LNG in Chili, evenals voor de opslag- en hervergassingscapaciteiten van het bedrijf. De terminal profiteert van zijn strategische ligging in Quintero Bay en levert aan een gediversifieerde klantenbasis in centraal Chili in de residentiële, commerciële, industriële, transport- en energieopwekkingssectoren. De terminal bezit 75% van de LNG-hervergassingscapaciteit van het land en in 2021 arriveerde 67% van de totale invoer van aardgas (zowel LNG-invoer als invoer via pijpleidingen) in Chili via deze strategische activa. Met een dagelijkse hervergassingscapaciteit van 15 miljoen m3, een LNG-opslagcapaciteit van 334.000 m3 en 2.500 m3 vrachtwagenlaadcapaciteit per dag, is de terminal een betrouwbare leverancier van aardgas die bijdraagt aan de energiediversificatie en veiligheid van Chili.

Chili beschikt over zonne- en windbronnen van wereldklasse en een capaciteit van hernieuwbare energie die overeenkomt met 4% van de totale wereldwijde vraag naar energie. Het land wil een van ‘s werelds drie grootste producenten van groene waterstof worden met plannen om tot 2040 200 GW aan hernieuwbare energie te installeren om groene waterstof te produceren. Chili heeft al verschillende overeenkomsten getekend om de export van groene waterstof te bevorderen, onder meer met de Belgische havens van Antwerpen/Zeebrugge, Duitsland, de haven van Rotterdam en Zuid-Korea.

De overname bouwt voort op de aanwezigheid van EIG op de Chileense markt, waar het bedrijf eigenaar is van Cerro Dominador, een baanbrekend zonne-energiecomplex dat een fotovoltaïsche (PV) installatie van 100 MW combineert met een geconcentreerde zonne-energiecentrale (CSP) van 110 MW. De PV-installatie is sinds 2017 operationeel en de CSP-installatie is in april 2021 met succes gesynchroniseerd met het elektriciteitsnet van Chili. EIG is ook een partner in AME S.p.A, een in Chili gevestigde projectontwikkelaar en onafhankelijke energieproducent. AME is mede-eigenaar van Generadora Metropolitana, het op vier na grootste elektriciteitsopwekkingsbedrijf in Chili, evenals HIF Global, een leider in de waterstof- en e-brandstofsector, met een reeks projecten op commerciële schaal in ontwikkeling waarvan de bouw naar verwachting in de loop van de komende jaren zal starten.

Voor Fluxys is het partnerschap een toekomstgerichte investering om een voet aan de grond te krijgen in een ander land in Latijns-Amerika waar de energietransitie hoog op de overheidsagenda staat. Met zijn overvloedige zonne- en windbronnen wil Chili ‘s werelds goedkoopste groene waterstof gaan produceren. De Belgian Hydrogen Import Coalition met Fluxys als partner heeft de competitiviteit en haalbaarheid bevestigd van een groene molecuulketen van Chili tot Europa en België.

“We zijn enthousiast over de mogelijkheid om te investeren in Quintero, een bedrijf dat perfect aansluit bij onze focus op strategische, hoogwaardige infrastructuur die van cruciaal belang is voor de regio die het bedient en dat aantrekkelijke, gecontracteerde kasstromen oplevert,” aldus R. Blair Thomas, voorzitter en CEO van EIG. “We zijn verheugd om opnieuw samen te werken met Fluxys, een operationele partner van wereldklasse, om Quintero te helpen de energiebehoeften en transitiedoelen van Chili te ondersteunen met betrouwbare energie. Quintero’s sterke aanwezigheid in aardgasinfrastructuur dient als een aantrekkelijk startpunt om de aanwezigheid van het bedrijf in gerelateerde en aangrenzende sectoren uit te breiden, waaronder opslag, vrachtwagenbelading en hervergassing, en om productiecapaciteit voor groene waterstof te ontwikkelen, waar Quintero een aanzienlijk potentieel heeft om de binnenlandse leider te zijn in de ontluikende industrie.”

“Met 3 LNG-terminals in Europa, onze ambitie om buiten Europa te investeren en de transporteur van nieuwe energiedragers te worden, past Quintero perfect in onze groeistrategie met het oog op de koolstofarme toekomst,” verklaarde Pascal De Buck, Director en CEO van Fluxys. “We willen onze industriële expertise wereldwijd inzetten en uitbreiden en zijn verheugd om samen te werken met EIG als toonaangevende wereldwijde investeerder in energie-infrastructuur die al intensief betrokken is bij energietransitieprojecten in Chili. Ons partnerschap in Quintero brengt Fluxys dichter bij de waterstofontwikkelingen in Chili en ondersteunt de import van waterstof in België. We kijken ernaar uit om samen te werken en nieuwe kansen te ontwikkelen met het management en personeel van Quintero.”

De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van 2022 afgerond, afhankelijk van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden, inclusief eventuele vereiste fusiecontrole en gerelateerde goedkeuringen van regelgevende instanties.

Citigroup Global Markets Inc. trad op als financieel adviseur van EIG en Fluxys in verband met de transactie. White & Case LLP fungeerde als juridisch adviseur van EIG en Linklaters LLP als juridisch adviseur van Fluxys.

Over EIG

EIG is een toonaangevende institutionele belegger in de wereldwijde energie- en infrastructuursectoren met $ 23,0 miljard onder beheer op 31 december 2021. EIG is gespecialiseerd in particuliere investeringen in energie- en energiegerelateerde infrastructuur op wereldwijde basis. Tijdens zijn 40-jarige geschiedenis heeft EIG $ 39,7 miljard toegezegd aan de energiesector via 379 projecten of bedrijven in 38 landen op zes continenten. Tot de klanten van EIG behoren veel van de toonaangevende pensioenregelingen, verzekeringsmaatschappijen, stichtingen en staatsinvesteringsfondsen in de VS, Azië en Europa. EIG heeft zijn hoofdkwartier in Washington, D.C. met kantoren in Houston, Londen, Sydney, Rio de Janeiro, Hong Kong en Seoul. Ga voor meer informatie naar www.eigpartners.com.

Over Fluxys

Fluxys, met hoofdzetel in België, is een volledig onafhankelijke energie-infrastructuurgroep met 1.300 medewerkers die actief zijn in het vervoer en de opslag van gas en de terminalling van vloeibaar aardgas. Via zijn verbonden ondernemingen over de hele wereld exploiteert Fluxys 12.000 kilometer pijpleiding en terminals voor vloeibaar aardgas, met een totale hervergassingscapaciteit van 29 miljard kubieke meter per jaar. Een van de dochterondernemingen van Fluxys is het op Euronext genoteerde Fluxys Belgium, eigenaar en beheerder van de infrastructuur voor gastransport en -opslag en terminalling voor vloeibaar aardgas in België.

Als doelgericht bedrijf draagt Fluxys samen met zijn stakeholders bij tot een betere samenleving door vorm te geven aan een mooie energietoekomst. Voortbouwend op de unieke troeven van de gasinfrastructuur en zijn commerciële en technische expertise, zet Fluxys zich ervoor in om waterstof, biomethaan of enige andere koolstofneutrale energiedrager, alsook CO2, te transporteren, waarbij de opvang, het gebruik en de opslag van deze laatste geaccommodeerd worden. www.fluxys.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersonen voor de media

EIG
Sard Verbinnen & Co.

Kelly Kimberly / Brandon Messina

+1 212-687-8080

EIG-SVC@sardverb.com

Contactpersoon voor de media bij Fluxys
Laurent Remy

+32 2 282 74 50

laurent.remy@fluxys.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr