09:46 uur 03-03-2022

Fujirebio betreedt het gebied van volledig geautomatiseerde, op bloed gebaseerde biomarkertesten voor de ziekte van Alzheimer met de release van de Lumipulse® G pTau 181 Plasma-assay, uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden

GENT, België en MALVERN, Pennsylvania en TOKIO–(BUSINESS WIRE)– H.U. Group Holdings Inc. en haar volledige dochteronderneming Fujirebio hebben vandaag de beschikbaarheid bekendgemaakt van de Lumipulse G pTau 181 Plasma-assay voor de volledig geautomatiseerde LUMIPULSE G-immunoassaysystemen. Deze CLEIA-test (chemiluminescent enzyme-immunoassay) maakt kwantitatieve meting van gefosforyleerd Tau op threonine 181 in menselijk plasma mogelijk binnen 35 minuten.

“De verwachte toename van het aantal mensen met dementie1 stelt de openbare gezondheidszorg wereldwijd voor aanzienlijke uitdagingen, waardoor een vroege diagnose van bijzonder belang zal zijn,” aldus Goki Ishikawa, president en CEO van Fujirebio Holdings, Inc. “Fujirebio gaat deze uitdaging aan met het beschikbaar stellen van een volledig geautomatiseerde plasma-pTau 181-assay op ons aloms erkende LUMIPULSE G-platform. Deze doorbraak vormt het begin van een nieuw hoofdstuk op het gebied van testen voor neurodegeneratie.”

Met de lancering van deze nieuwe test voor neurodegeneratie kunnen geautomatiseerde, op bloed gebaseerde biomarkertests voor de ziekte van Alzheimer, en tests voor plasma pTau 181 in het bijzonder, binnenkort overgaan van het onderzoeksstadium naar de klinische praktijk2. De test is alleen beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden en stelt onderzoekers en klinische onderzoeksprofessionals in staat om de klinische bruikbaarheid van deze marker te onderzoeken op het Lumipulse-platform, dat beschikt over de vereiste verwerkingscapaciteit en voldoet aan de wettelijke vereisten voor mogelijk toekomstig routinegebruik.

De Lumipulse G pTau 181 Plasma-assay vormt een aanvulling op het panel van vier belangrijke cerebrospinale vloeistofassays (CSF-assays) – Aβ1-42, Aβ1-40, tTau en pTau 181 – die al beschikbaar zijn op het LUMIPULSE G-platform. Op dit moment kunnen deze vier CSF-parameters cruciale informatie bieden over de aanwezigheid van amyloïde en tau-pathologie bij neurodegeneratieve aandoeningen. Er is hoop dat op bloed gebaseerde tests een nog eenvoudigere, toegankelijkere en schaalbaardere benadering kunnen worden om de diagnose van de ziekte van Alzheimer te helpen ondersteunen. De plasma-pTau 181-marker heeft ook het potentieel om de ontwikkeling van ziektemodificerende behandelingen te bevorderen door beter te kunnen bepalen welke patiënten geschikt zijn voor klinische onderzoeken en door opvolging van patiënten die een dergelijke toekomstige behandeling ondergaan3-4.

De ontwikkeling van de Lumipulse G pTau 181 Plasma-assay zal worden versneld met steun van de Diagnostics Accelerator van de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF) en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Over Fujirebio

Fujirebio, onderdeel van H.U. Group Holdings Inc., is een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van hoogwaardige tests voor in-vitro-diagnostiek (IVD). Het heeft meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van de conceptie, ontwikkeling, productie en wereldwijde commercialisering van robuuste IVD-producten.

Fujirebio was het eerste bedrijf dat meer dan 25 jaar geleden CSF-biomarkers ontwikkelde en op de markt bracht onder de merknaam Innogenetics. Fujirebio is nog altijd het enige bedrijf dat beschikt over een dergelijk uitgebreide reeks handmatige en volledig geautomatiseerde assays voor de ziekte van Alzheimer. Het bedrijf werkt voortdurend samen met organisaties en klinische experts over de hele wereld om nieuwe wegen te zoeken naar hulpmiddelen voor vroegere, eenvoudigere en completere neurodegeneratieve diagnose. Meer informatie is te vinden op www.fujirebio.com/alzheimer.

Over de Diagnostics Accelerator van de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation

De Diagnostics Accelerator, opgericht in juli 2018, is een samenwerkingsverband van financiers die fondsen hebben toegezegd van in totaal bijna USD 50 miljoen over een periode van drie jaar van partners als Leonard A. Lauder, de medeoprichter van de ADDF, Bill Gates, Jeff Bezos, MacKenzie Scott, de Dolby-familie, de Charles and Helen Schwab Foundation, The Association for Frontotemporal Degeneration en anderen, om innovatieve biomarkers te ontwikkelen voor de vroege detectie van de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie.

Dit onderzoeksinitiatief is gericht op het versnellen van de ontwikkeling van betaalbare en toegankelijke biomarkers om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te diagnosticeren en om de klinische ontwikkeling van meer gerichte behandelingen te bevorderen. Door middel van prijzen voor onderzoek en toegang tot adviserende steun van experts uit de private industrie zal dit programma de onderzoeksgemeenschap, zowel in de academische wereld als binnen de industrie, uitdagen, bijstaan en financieren om nieuwe perifere en digitale biomarkers te ontwikkelen.

Referenties:

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media:

Christiaan De Wilde

CEO Fujirebio Europe

Tel.: +32 9329 1703

Public Relations Section, Public Relations/Sustainability Dept.

Tel.: +81-3-6279-0884 

E-mail: pr@hugp.com

Beleggers en analisten:

IR/SR Dept.

Tel.: +81-3-5909-3337 

E-mail:ir@hugp.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr