18:54 uur 06-10-2021

Oligosacchariden uit melk van dierlijke oorsprong kunnen het microbioom van huisdieren beschermen gedurende behandeling met antibiotica

EPALINGES, Zwitserland–(BUSINESS WIRE)– Uit onderzoek blijkt dat oligosacchariden uit melk van dierlijke oorsprong, ook wel AMO’s genoemd (Animal Milk Oligosaccharides), geproduceerd door de vooraanstaande Zwitserse biotechexperts Gnubiotics Sciences, kunnen helpen de effecten van antibiotica op het microbioom in de darmen tegen te gaan.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20211006005886/nl/

(Photo: GNUBIOTICS)

(Photo: GNUBIOTICS)

De toestand van het microbioom is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van alle zoogdieren, maar het gebruik van antibiotica kan het delicate evenwicht aantasten. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van dieren. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de verandering in het microbioom veroorzaakt door antibiotica het risico op colorectale kanker bij mensen kan verhogen.

Daarnaast bestaat het zeer reële probleem van antibioticaresistentie, veroorzaakt door overmatig gebruik voor routinematige en preventieve behandeling. Aangezien het aantal huisdieren exponentieel is toegenomen tijdens de aanhoudende pandemie – op dit moment hebben meer dan 85 miljoen huishoudens in Europa minstens één huisdier – nemen de zorgen rond antibioticaresistentie toe.

Maar mogelijk is er hulp in zicht voor de huisdieren en hun baasjes. Belangrijke gegevens uit een recent onderzoek uitgevoerd door de Division of Nutritional Sciences van de University of Illinois, Urbana-Champaign (UIUC) in samenwerking met het College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences van de Texas A&M University, laten zien dat AMO’s geproduceerd door Gnubiotics helpen bij het beschermen van het microbioom van honden tegen de negatieve effecten van het antibioticum metronidazol. Tijdens het onderzoek met 12 beagles werd vastgesteld dat het microbioom van de honden die waren behandeld met de AMO van Gnubiotics, GNU-100, zorgde voor een snel herstel van darmbacteriën als Faecalibacterium prausnitzii, Bacteroides en Prevotella.

Daarnaast werden belangrijke groepen bacteriën die essentieel zijn voor een gezond darmbioom, zoals Bacteroides spp. en Prevotella spp. beschermd tegen de effecten van antibiotica bij de honden die werden behandeld met de AMO’s. Bovendien bleek uit het onderzoek dat het microbioom van de honden die GNU-100 kregen toegediend, snel terugkeerde naar de volledige diversiteit die nodig is voor een goede darmgezondheid. Het microbioom van beagles in het onderzoek die geen AMO GNU-100 kregen toegediend, keerde echter niet terug naar volledige diversiteit – en dus volledige gezondheid – in de loop van het 16 weken durende onderzoek.

De vooraanstaande dierenarts en microbioomexpert dr. Jan Suchodolski, doctor in de diergeneeskunde en hoogleraar Interne geneeskunde bij kleine dieren aan de Texas A&M University, verklaarde: “Het darmmicrobioom is belangrijk voor de gezondheid en ziektestatus van honden en katten. De gegevens uit dit onderzoek leveren niet alleen krachtig bewijs dat antibiotoca een negatieve impact hebben op het darmmicrobioom, maar ook dat gegevensgestuurde oplossingen zoals GNU-100 een sneller herstel van de gezondheid en van belangrijke commensalen, zoals Bacteroides, mogelijk maken.”

Yemi Adesokan, CEO en CSO van Gnubiotics, merkte op: “We zijn enthousiast over en hebben een nederig gevoel ten aanzien van deze eerste gegevens van deze aard en de achterliggende wetenschap. Ze leveren verder bewijs van de beschermende en herstellende effecten van onze AMO’s GNU-100 op door antibiotica aangetaste darmmicrobiomen. We gaan door met investeren in klinische onderzoeken om meer inzicht te verkrijgen in andere gunstige effecten van GNU-100 op de gezondheid en aandoeningen van het microbioom bij huisdieren.”

OVER GNUBIOTICS

Gnubiotic Sciences is een Zwitsers biotechbedrijf met een groeiende pijplijn van op het microbioom gerichte kandidaat-geneesmiddelen die ontwikkeld worden voor zowel dieren als mensen. Naast deze pijplijn heeft Gnubiotics ook REVELAbiome™ ontwikkeld, een bedrijfseigen sequencingtechnologie met ultrahoge resolutie die detectie en kwantificering van bacteriële taxonomie tot op stamniveau mogelijk maakt. Ga voor meer informatie naar www.gnubiotics.com of volg ons op LinkedIn, https://www.linkedin.com/company/gnubiotics/.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Pers:
Yemi Adesokan
CEO/CSO
info@gnubiotics.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr