13:13 uur 09-09-2021

Calypso Biotech maakt eerste toediening van dosis aan coeliakiepatiënt bekend in fase 1b-onderzoek naar anti-Interleukin-15 (IL-15) monoklonaal antilichaam CALY-002; Serie A-financiering verhoogd tot EUR 28 miljoen

  • Toediening van enkelvoudig oplopende dosis CALY-002 aan gezonde vrijwilligers succesvol afgerond
  • Dr Jos G.A. Houbiers MD, PhD treedt in dienst van Calypso Biotech als Chief Medical Officer
  • Fountain Healthcare Partners voegt zich bij bestaande beleggers ter uitbreiding van Serie A-financiering
  • Ontwikkeling van CALY-002 voor auto-immuunziekten, waaronder coeliakie, eosinofiele oesofagitis en huidaandoeningen wordt versneld

AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Calypso Biotech, een toonaangevend bedrijf op het gebied van de ontwikkeling van behandelingen voor interleukine-15 (IL-15), maakt vandaag de voltooiing bekend van de dosering van de eerste coeliakiepatiënt in het klinische fase 1-onderzoek naar CALY-002, een nieuw gehumaniseerd monoklonaal antilichaam dat IL-15 neutraliseert. Het lopende klinische onderzoek naar CALY-002 omvat een enkelvoudig oplopende dosering aan gezonde vrijwilligers, nu met succes voltooid, alsmede een oplopende dosering aan groepen patiënten met coeliakie en eosinofiele oesofagitis, twee indicaties met een aanzienlijke onvervulde medische behoefte waar IL-15 een cruciale rol speelt.

Het bedrijf breidt nu het senior klinisch management uit in verband met deze belangrijke overgang naar klinische evaluatie. Dr Jos G.A. Houbiers MD, PhD is op 1 juni bij Calypso Biotech in dienst getreden als Chief Medical Officer. Dr. Houbiers brengt meer dan 25 jaar ervaring op het gebied farmaceutische klinische ontwikkeling met zich mee uit grote farmaceutische bedrijven en biotechbedrijven, waar hij medische en klinische ontwikkelingsstrategieën, creatieve onderzoeksopzetten en uitgebreide medische veiligheidsmonitoring heeft geïmplementeerd op verschillende therapeutische gebieden, zoals immunologie, urologie en pijnmanagement. Hij was meest recentelijk in dienst als Chief Medical Officer bij Summit Therapeutics. Dr. Houbiers behaalde zijn MD aan het Leids Universitair Medisch Centrum en PhD (immunologie) en MSc in de geneeskunde aan de Universiteit Leiden

In verband met deze interessantie klinische ontwikkeling heeft Calypso Biotech EUR 8 miljoen extra opgehaald voor de Serie A-financieringsronde van 2019, waardoor de totale Series A-financiering uitkomst op EUR 28 miljoen van nieuwe en terugkerende beleggers. Fountain HealthCare Partners sluit zich aan bij het gerenommeerde syndicaat van Gilde Healthcare, Inkef Capital, Johnson & Johnson Innovation – JJDC, Inc. (JJDC), en de verstrekker van het startkapitaal van het bedrijf, M Ventures. Dr. Ena Prosser uit het kantoor van Fountain in Dublin (Ierland) is eveneens toegetreden tot de raad van bestuur van Calypso Biotech. De extra opbrengst van de Serie A-financiering wordt aangewend om de ontwikkeling van CALY-002 voor de belangrijkste gastro-enterologische indicaties te versnellen, de risico’s verder te verminderen en een solide translationeel pakket te ontwikkelen om de ontwikkeling van CALY-002 voor aanvullende indicaties van auto-immuunziekten te ondersteunen.

Alain Vicari, CEO van Calypso Biotech, merkt op: “Het verheugt ons Dr. Jos Houbiers welkom te heten in het team en de uitbreiding van het Serie A-syndicaat met Fountain Healthcare Partners bekend te maken. Dit bevestigt opnieuw ons vermogen om investeerders van hoge kwaliteit aan te trekken, en is een goed voorteken voor onze toekomstige fondsenwervingscampagnes. Deze fondsen zullen de ontwikkeling van CALY-002 versnellen en ons helpen patiënten in nood een nieuw behandelingsparadigma voor auto-immuunziekten aan te bieden.”

Over Calypso Biotech BV

Calypso Biotech BV is een particulier biotechnologiebedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe biologische geneesmiddelen om te voorzien in onvervulde medische behoeften bij immunologische aandoeningen, met een unieke expertise op het gebied van IL-15-biologie. IL-15 reguleert immuuntrajecten die een cruciale rol spelen bij het begin en het aanhouden van een aandoening, evenals weefselvernietiging. Daarnaast heeft het een brede uitwerking op ontstekingen. De aanpak van Calypso biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele cytokine-interventionele therapieën en zou kunnen zorgen voor ongekende langdurige ziektemodificerende effecten bij meerdere auto-immuunziekten. Calypso Biotech is een spin-off van het gezondheidsbedrijf van Merck KGaA en heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland, en bijkantoren en laboratoria in Genève, Zwitserland. Het bedrijf heeft in 2018 haar eerste Serie A-financiering opgehaald bij Gilde Healthcare, Inkef Capital, Johnson & Johnson Innovation – JJDC, Inc. (JJDC) en de verstrekker van het startkapitaal van het bedrijf, M Venture; Fountain Healthcare Partners sloot zich in 2021 aan bij dit syndicaat. Meer informatie www.calypsobiotech.com.

Over Fountain Healthcare Partners

Fountain Healthcare Partners is een durfkapitaalfonds in de biowetenschappensector met kantoren in Dublin en New York. Fountain, opgericht in 2008, is het grootste durfkapitaalfonds uit Ierland dat zich speciaal richt op de biowetenschappen, met meer dan EUR 300 miljoen in beheer. Fountain investeert in ondernemers en bedrijven met revolutionaire technologieën of producten die een duidelijk farmaco-economisch voordeel bieden, met een duidelijk pad naar commercialisering, waardeverhoging en uitstappan. Fountain treedt doorgaans op als leider of co-leider bij haar investeringen en heeft particuliere en publieke deals binnengehaald rond start-ups, verzelfstandigingen en reorganisaties. De drie directieleden van Fountain Healthcare Partners Fund III, Manus Rogan, Aidan King en Ena Prosser zijn samen goed voor meer dan 70 jaar ervaring in de farmaceutische industrie, corporate venture capital en durfkapitaal in meerdere beleggings- en marktcirkels. Meer informatie: www.fh-partners.com.

Over Gilde Healthcare

Gilde Healthcare is een Europese belegger, gespecialiseerd in de gezondheidszorg, die EUR 1 miljard (USD 1,2 miljard) in beheer heeft verspreid over twee fondsstrategieën: durf- en groeikapitaal en private equity. Het durf- en groeikapitaalfonds van Gilde Healthcare belegt in gezondheidstechnologie en therapieën. De durf- en groeikapitaalonderdelen van het bedrijf zijn gevestigd in Europa en Noord-Amerika. Het private equity-fonds van Gilde Healthcare belegt in winstgevende Europese gezondheidszorgbedrijven in het lagere middensegment met een focus op de Benelux en regio Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland. Het private equity-fonds richt zich op zorgaanbieders, leveranciers van medische producten en dienstverleners in de zorgmarkt. Meer informatie: www.gildehealthcare.com.

Over INKEF Capital

INKEF Capital is een in Amsterdam gevestigd durfkapitaalbedrijf dat zich richt op langdurige samenwerking met en actieve ondersteuning van innovatieve technologiebedrijven. INKEF Capital is in 2010 opgericht door het Nederlandse pensioenfonds ABP en is met EUR 500 miljoen in beheer een van de grootste durfkapitaalfondsen in Nederland. INKEF richt zich op beleggingsmogelijkheden in de gezondheidszorg, technologie, IT/nieuwe media en FinTech. Meer informatie: www.inkefcapital.com.

Over Johnson & Johnson Innovation – JJDC, Inc.

Johnson & Johnson Innovation – JJDC, Inc. is de durfkapitaaldivisie van Johnson & Johnson die sinds 1973 belegt in medische hulpmiddelen en de diagnostische, farmaceutische sector en consumentengezondheid. Het doel van JJDC is om kansen te creëren die voldoen aan de strategische behoeften van haar operationele gelieerde ondernemingen en tegelijkertijd inzicht te geven in innovatieve opkomende technologieën, bedrijven en bedrijfsmodellen. JJDC belegt in bedrijven binnen het hele spectrum, van de verstrekking van startkapitaal tot geavanceerde stadia van serieel ondernemingsbeheer. Meer informatie: www.jjdc.com.

Over M Ventures

M Ventures is de strategische, zakelijke durfkapitaaltak van Merck. Haar missie is beleggen in innovatieve technologieën en producten die het potentieel hebben om een aanzienlijke impact te hebben op de kernactiviteiten van het bedrijf. Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam en de bijkantoren in de VS en Israël belegt M Ventures wereldwijd in transformationele ideeën die worden aangestuurd door innovatieve ondernemers. M Ventures neemt een actieve rol op zich in haar portfoliobedrijven en werkt samen met ondernemers en medebeleggers om innovatie te vertalen naar commercieel succes. M Ventures richt zich in belangrijke mate op beleggingen in een vroeg stadium en het opzetten van ondernemingen, inclusief het creëren van spin-offs om gebruik te maken van de wetenschappelijke en technologische basis van het bedrijf. Meer informatie: www.m-ventures.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media: FTI Consulting
Jonathan Neilan/Paddy Berkery/Aline Oliveira

+353 86 231 4135/+353 86 602 5988/+353 83 833 1644

CalypsoBiotech@fticonsulting.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr