02:27 uur 03-09-2021

HeartFlow kondigt inschrijving van eerste drie patiënten in FUSION-onderzoek aan

Door Zorginstituut Nederland ondersteunde studie om de rol van de HeartFlow-analyse te evalueren bij het verminderen van onnodige invasieve procedures

REDWOOD CITY, Californië–(BUSINESS WIRE)– HeartFlow, Inc., de leider in het revolutioneren van precisiehartzorg, heeft vandaag aangekondigd dat artsen van het Erasmus MC Ziekenhuis (Rotterdam, Nederland) de eerste drie patiënten hebben ingeschreven voor de FUSION (toevoeging van FFRct in het diagnostische traject van patiënten met stabiele pijn op de borst om onnodige invasieve coronaire angiografie te verminderen) gerandomiseerde gecontroleerde studie. De FUSION-studie, die wordt ondersteund door Zorginstituut Nederland (subsidieregeling Veelbelovende zorg: Zorginstituut Nederland/ZonMw), zal evalueren of het gebruik van de HeartFlow FFRct-analyse als onderdeel van een coronair diagnostisch traject effectief is in het verminderen van onnodige invasieve coronaire angiogrammen (ICA’s).

Jaarlijks bezoeken 180.000 patiënten in Nederland een cardioloog met klachten over pijn op de borst.1 Als onderdeel van het diagnostische traject ontvangen patiënten doorgaans een coronair computertomografie-angiogram (CTA) om te bepalen of er een stenose of vernauwing in de kransslagader is. De mate waarin een vernauwing pijn op de borst veroorzaakt, is niet altijd duidelijk uit een coronaire CTA alleen en patiënten worden vaak doorgestuurd voor een ICA. Meer dan de helft van de patiënten die een ICA ondergaan, blijkt geen coronaire ziekte of alleen een niet-obstructieve ziekte te hebben2, waardoor de ICA achteraf gezien niet noodzakelijk is.

“Door de functionele informatie van HeartFlow FFRct te combineren met de anatomische informatie van de coronaire CTA, zullen we beter niet-invasief kunnen beoordelen welke patiënten verder invasief onderzoek nodig hebben”, zei Ricardo Budde, MD, PhD, hoogleraar en hoofdonderzoeker van cardiovasculaire beeldvorming, Erasmus MC Ziekenhuis. “Met de FUSION-studie verwachten we een vermindering van 33% van onnodige ICA’s, waarvan we denken dat dit zal leiden tot kostenbesparingen voor het algehele gezondheidszorgsysteem.”

Voor de FUSION-studie is gepland om 528 patiënten in te schrijven uit zes Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, UMCG, UMC Utrecht, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes, St Jansdal in Lelystad en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Patiënten bij die de CTA coronaire hartziekte vertonen, worden gerandomiseerd tussen de HeartFlow FFRct-tak en de ICA-tak. Het primaire eindpunt is het aantal onnodige ICA’s zoals weergegeven door ICA’s zonder obstructieve coronaire stenose gedefinieerd als een anatomische vernauwing > 50% of invasieve FFR ≤ 0,80. Zodra de proef is voltooid, zullen de gegevens naar verwachting de vergoeding van de verzekering in Nederland voor de HeartFlow-analyse ondersteunen.

“Zowel in klinische onderzoeken als in de klinische praktijk hebben we gezien dat het gebruik van de HeartFlow-analyse in een coronair diagnostisch traject een significante vermindering van invasieve angiogrammen oplevert die achteraf gezien niet noodzakelijk zijn”, zegt Campbell Rogers, MD, FACC, Chief Medisch officier, HeartFlow. “We verwachten dat de FUSION-studie vergelijkbare resultaten zal opleveren als onze eerdere onderzoeken en kijken ernaar uit om samen te werken met het Zorginstituut om de HeartFlow-analyse in de nabije toekomst beschikbaar te maken voor patiënten in Nederland.”

Over de HeartFlow FFRct-analyse

Beginnend met een standaard coronair computertomografie-angiogram (CTA), maakt de HeartFlow-analyse gebruik van deep learning en hoogopgeleide analisten om een digitaal, gepersonaliseerd 3D-model van het hart te creëren. De HeartFlow-analyse gebruikt vervolgens krachtige computeralgoritmen om miljoenen complexe vergelijkingen op te lossen om de bloedstroom te simuleren en biedt FFRct-waarden langs de kransslagaders. Deze informatie helpt artsen bij het evalueren van de impact die een blokkade kan hebben op de bloedstroom en bij het bepalen van de optimale behandelingskuur voor elke patiënt. Een positieve FFRct-waarde (≤ 0,80) geeft aan dat een coronaire blokkade de bloedstroom naar de hartspier belemmert in een mate die invasieve behandeling rechtvaardigt.

Gegevens die de veiligheid, werkzaamheid en kosteneffectiviteit van de HeartFlow-analyse aantonen, zijn gepubliceerd in meer dan 425 intercollegiaal getoetste publicaties, waaronder langetermijngegevens tot vijf jaar. De HeartFlow-analyse biedt de hoogste diagnostische prestaties die beschikbaar zijn bij een niet-invasieve test.3 Tot op heden hebben clinici over de hele wereld de HeartFlow-analyse gebruikt voor meer dan 100.000 patiënten om te helpen bij de diagnose van hartaandoeningen.

Over HeartFlow

HeartFlow is de leider in het revolutioneren van precisiehartzorg en combineert op unieke wijze menselijke vindingrijkheid met geavanceerde technologie. De niet-invasieve HeartFlow FFRct-analyse van HeartFlow maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om een gepersonaliseerd driedimensionaal model van het hart te creëren. Door dit model te gebruiken, kunnen clinici de impact van een blokkade op de bloedstroom beter evalueren en de beste behandeling voor patiënten bepalen. De technologie van HeartFlow weerspiegelt onze wortels in Silicon Valley en bevat meer dan twee decennia aan wetenschappelijk bewijs met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De HeartFlow FFRct-analyse is in de handel verkrijgbaar in de Verenigde Staten, het VK, Canada, Europa en Japan. Ga voor meer informatie naar www.heartflow.com.

  1. Nederland Z. Verbetersignalement pijn op de borst (verdenking) stabiele angina pectoris. 2017 12-12-2017.
  2. Patel, et al. N Engl J Med 2010. Patel, et al. AHJ 2014. Danad, et al. JAMA Cardiology 2017.
  3. Driessen, R., et al. Comparison of Coronary Computed Tomography Angiography, Fractional Flow Reserve, and Perfusion Imaging for Ischemia Diagnosis. J Am Coll Cardiol. 2019;73(2),161-73.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor investeerders:

Leigh Salvo of Jack Droogan

Gilmartin Groep

Investors@heartflow.com

Voor media:

Jennie Kim

HeartFlow

jekim@heartflow.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr