18:57 uur 18-08-2021

Oleg Burlakov, toonaangevende Russische ondernemer, self-made miljardair en pionier op gebied van ecologisch zeilen, sterft op 72-jarige leeftijd

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– Overlijdensbericht van Oleg Burlakov:

Oleg Leonidovich Burlakov, een prominente Russische ondernemer en leider in de sector industriële goederen, is op 21 juni 2021 gestorven in Moskou op 72-jarige leeftijd na een korte strijd met Covid-19.

Oleg werd geboren in 1949 in St. Petersburg en was een Russische patriot, die naast zakelijke functies in de lucht- en ruimtevaart-, de chemische en de energie-industrie, vooral bekend is als de eigenaar en visionair achter de Black Pearl, een baanbrekend eco-zeiljacht dat hij in 2010 in gebruik nam.

Oleg wordt overleefd door zijn vrouw Lyudmila Burlakova en door zijn twee dochters Veronica en Elena. De Burlakovs waren 48 jaar getrouwd en in die tijd bouwde het paar samen een aanzienlijk fortuin op.

Oleg had een reeks zeer succesvolle investeringen in Rusland in de jaren ’80 en ’90 in verschillende sectoren.

Tijdens zijn vroege carrière was Oleg een lid van de luchtmacht van de USSR en was hij enorm trots op zijn militaire taken. In oktober 1988 richtte hij Integral op, een coöperatie die actief is in de ontwikkeling van octrooien en wetenschappelijk onderzoek voor innovatieve chemische producten die de levensduur van motoren en accu’s verlengde. Zijn vrouw Lyudmila stond bij de aanvang op de lijst van leden van de coöperatie en hielp samen met haar man het bedrijf op te richten. Na aanvankelijke successen met Integral nam Oleg Sovinterfrance over, een bedrijf voor natuurlijke hulpbronnen en mijnbouw.

Vanaf 1992 investeerde Oleg in de olie-industrie en in de productie van cement, door eerst de controle over te nemen van een van de belangrijkste Russische nationale bedrijven, Novoroscement, en vervolgens het olie-exploratiebedrijf Burneftegaz. De overnames begonnen via Olegs Sovinterfrance. Door de verkoop van zijn cementbedrijf Novoroscement in 2007 voor bijna 1,5 miljard dollar en zijn gasbedrijf Burneftegaz in 2014 voor ongeveer 1 miljard dollar, werd Oleg miljardair.

Naast zijn ondernemingen in Rusland heeft Olegs passie voor het zeilen en de techniek en technologie die ten grondslag liggen aan moderne jachten, geholpen om zijn nalatenschap te verstevigen. Hij was de visionaire eigenaar van ‘s werelds op een na grootste zeiljacht, het beroemde 106,7 meter lange eco-zeiljacht de Black Pearl van Oceanco. Het meest bepalende kenmerk ervan zijn de drie DynaRig carbon masten die een zeiloppervlak van 2.900 vierkante meter ondersteunen. Door gebruik te maken van zeilkracht, zonne-energie en een hybride voortstuwingssysteem dat met hulp van Oleg leven werd ingeblazen, kan de Black Pearl de Atlantische Oceaan oversteken op slechts 20 liter brandstof. Oleg wordt geroemd om zijn rol bij het vormgeven van het ontwerp en de specificaties van de Black Pearl en voor het vrijmaken van de weg voor jachten waarbij gedacht werd aan duurzaamheid en een verminderde ecologische voetafdruk. De Black Pearl is nog steeds een blijvende inspiratie voor de volgende generatie zeiljachten en is een bewijs van Olegs toekomstgerichte technische expertise.

Oleg en Lyudmila ontmoetten elkaar toen ze jonge studenten waren en nog geen fortuin hadden gemaakt: Oleg studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek en Lyudmila studeerde luchtvaarttechniek. De ambitie en het zakelijk inzicht van het paar stelden hen in staat om succes te behalen en het familiefortuin op te bouwen.

Ze woonden tot 1993 in Oekraïne voordat ze in 1995 besloten samen naar de Verenigde Staten en vervolgens naar Canada te verhuizen. Daar werd Oleg op 16 juli 2021 door zijn familie begraven in het district North York.

De familie Burlakov, Olegs vrouw, dochters en zes kleinkinderen, heten de vrienden en medewerkers van Burlakov welkom om hem samen met hen te herdenken en nodigen hen uit om contact op te nemen als ze zijn leven willen vieren.

De persdienst van de familie Burlakov en Lyudmila Burlakova

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediavragen voor de familie Burlakov
Tancredi Intelligent Communication

burlakov1@tancredigroup.com
+44 7957 549 906 | +44 7449226720

Konstantin Dobrynin

Check out our twitter: @NewsNovumpr