07:47 uur 17-06-2021

SIG SolarCAD II: thermische zonne-energie levert dagelijks 80 °C, zelfs in de wintermaanden

  • Productiedoelstelling overschreden: 157 MWh (1,92 kWh/m²/dag) geproduceerde thermische energie; 30% van de totale jaarlijkse doelstelling alleen al in de wintermaanden
  • Zonnewarmte zelfs in de winter: het zonne-energiesysteem produceert zelfs in de winter warm water van meer dan 80 °C, bedekt met sneeuw
  • Continu bedrijf: het zonneveld voorzag het stadswarmtenetwerk 96 van de 102 dagen, ondanks hoge temperatuurvereisten en moeilijke winterse omstandigheden
  • Bewezen en repliceerbare oplossing voor hernieuwbare warmte: de TVP-zonnewarmtevelden en -prestaties kunnen worden gerepliceerd in elk bestaand verwarmingsnetwerk

GENÈVE–(BUSINESS WIRE)– De nieuwe SIG SolarCAD II-zonnewarmtecentrale, ontworpen en geïnstalleerd door het in Genève gevestigde TVP Solar en ingehuldigd in februari van dit jaar, heeft zijn hoge prestaties in winterse omstandigheden bewezen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210616006058/nl/

TVP Solar plant supplies over 80°C and 1.9 kWh/m² every sunlit winter day (Photo: TVP Solar)

TVP Solar plant supplies over 80°C and 1.9 kWh/m² every sunlit winter day (Photo: TVP Solar)

Tussen januari en april werd meer dan 157 MWh (1,92 kWh/m²/dag) warm water op zonne-energie van meer dan 80 °C geleverd aan het stadswarmtenet (CAD), ofwel 30% van het jaarlijkse energieprestatiedoel van 516 MWh dat is gesteld, verdeeld tussen de Services Industriels de Genève (SIG) en TVP Solar.

Michel Monnard, Thermal Director bij SIG en initiatiefnemer van het project, is opgetogen: “De prestaties van de zonne-installatie overtroffen onze verwachtingen aanzienlijk en waren opmerkelijk efficiënt tijdens de koude winterperiode met weinig zonneschijn, wanneer de CAD de meeste warmte nodig heeft.”

De TVP-zonnewarmte-installatie bereikte de doeltemperatuur van 80 °C gedurende 96 dagen van de 102 geregistreerde dagen, en leverde warm water op zonne-energie aan het CAD-netwerk (zie onderstaande grafiek); op de andere dagen was er sprake van intense regen of sneeuwval. Deze winterprestaties zijn ongehoord voor een vlakke-plaat zonnewarmte-installatie!

De hoogvacuüm vlakke platen vangen voldoende diffuus licht op om sneeuw die op het oppervlak is afgezet te smelten en bereiken snel de vereiste bedrijfstemperatuur. Gedurende de 4 maanden is er geen onderhoud of reiniging aan de panelen uitgevoerd; regen maakte het oppervlak op natuurlijke wijze voldoende schoon om de doelstellingen voor zonnewarmteproductie te blijven bereiken.

De SIG SolarCAD II-resultaten tonen de relevantie van de vacuümpaneeltechnologie van TVP Solar voor alle bestaande stadsverwarmingsnetwerken die werken bij temperaturen boven de 70 °C en voor de vraag naar warmte in de winter.

Nu de winterperiode voorbij is, wordt verwacht dat de TVP-zonnewarmte-installatie het de komende maanden goed zal doen. De langere uren zonlicht en over het algemeen betere weersomstandigheden kunnen deze toch al indrukwekkende prestaties alleen maar verder versterken.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediacontacten

TVP Solar SA

Florent Saunier, Sales Engineer

saunier@tvpsolar.com
Tel.: +41-78-217-94-48

Check out our twitter: @NewsNovumpr