19:23 uur 09-06-2021

World Vapers’ Alliance: Demonstranten begroeten parlementsleden terwijl ze bijeenkwamen om te debatteren over het door de regering voorgestelde verbod op smaken

DEN HAAG, Nederland–(BUSINESS WIRE)– Met leuzen als “Red Vapen, Red Smaakjes, Red Levens” en banners waarop de slogan “Smaakjesverbod = meer rokers” staat, gingen vapers (gebruikers van e-sigaretten) op woensdag 9 juni de straten van Den Haag op. Op deze dag zouden Kamerleden bij elkaar komen om te debatteren over het voorgenomen smaakjesverbod van de regering.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210609005768/nl/

Voor de ingang van de Tweede Kamer deelden vapers en winkeleigenaren ijs uit dat heel vies smaakte. (Photo: World Vapers’ Alliance)

Voor de ingang van de Tweede Kamer deelden vapers en winkeleigenaren ijs uit dat heel vies smaakte. (Photo: World Vapers’ Alliance)

Voor de ingang van de Tweede Kamer deelden vapers en winkeleigenaren ijs uit dat heel vies smaakte. Op deze manier wilden ze duidelijk maken aan voorbijgangers en Kamerleden hoe belangrijk smaakjes zijn voor het succes van e-sigaretten. Honderdduizenden rokers hebben al de overstap gemaakt van het roken van sigaretten naar vapen.

Michael Landl, directeur van de World Vapers’ Alliance, zei: “Middels internetconsultatie kreeg dit voorstel ontzettend veel reacties, waarvan 98% van de respondenten tegen het verbod was. De boodschap richting de staatssecretaris was duidelijk: smaakjes helpen rokers om te stoppen en er is veel kritiek op het belachelijke plan. Vapers zijn verontwaardigd over het feit dat het kabinet dit voorstel er toch stiekem doorheen wil drukken.”

Er zijn 400.000 vapers in Nederland en de overgrote meerderheid bestaat uit mensen die zijn gestopt met roken of proberen te minderen met behulp van e-sigaretten. Onderzoek uit 2020 laat zien dat tot 260.000 mensen terug zouden kunnen vallen op het roken van sigaretten als er een verbod op de smaakjes komt.

Jorn Borgart, zelf een vaper, zei, ‘’Ik heb vanochtend om 04:30 de trein vanuit Den Helder genomen om hier aanwezig te kunnen zijn. Zo belangrijk vind ik het om tegen dit verbod te protesteren. Op mijn 16e begon ik met roken en uiteindelijk rookte ik een pakje sigaretten per dag! Smaakjes voor e-liquids hebben ervoor gezorgd dat ik kon stoppen met roken en ik weet zeker dat dit voor veel meer mensen geldt. Kamerleden moeten voor mij opkomen tegen het smaakjesverbod van de demissionaire staatssecretaris.”

“Een verbod op smaakjes voor e-liquids zal uitlopen op een ramp voor de Nederlandse volksgezondheid. Het is onbestaanbaar dat een demissionaire regering zulke controversiële wetgeving, die zoveel negatieve gevolgen heeft voor velen, doordrukt voordat er een nieuwe regering is”, concludeerde WVA-directeur Michael Landl.

Contacts

Michael Landl

Director, World Vapers’ Alliance

michael@worldvapersalliance.com
+43 664 8412957

Check out our twitter: @NewsNovumpr