08:00 uur 03-06-2021

Innovatieve PolyStyreneLoop-fabriek gaat sloopafval van polystyreenschuim recyclen en waardevolle grondstoffen terugwinnen

TERNEUZEN–(BUSINESS WIRE)– Een nieuwe recyclingfabriek in Nederland gaat sloopafval van geëxpandeerd polystyreen (EPS) recyclen en ook een verouderd additief verwerken.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210602006155/nl/

An aerial view of the PolystyreneLoop recycling plant in Terneuzen, the Netherlands. (Photo: Business Wire)

An aerial view of the PolystyreneLoop recycling plant in Terneuzen, the Netherlands. (Photo: Business Wire)

De opening van de PolyStyreneLoop-recyclingfabriek in Terneuzen is gepland op 16 juni. De fabriek is gebouwd om te laten zien dat een grootschalige, gesloten kringloopoplossing voor de recycling van EPS-afval technisch en economisch gezien haalbaar is.

In de PolyStyreneloop-fabriek zal EPS-isolatiemateriaal gerecycled worden met behulp van een fysiek recyclingproces op basis van de CreaSolv®-technologie. Met deze technologie wordt sloopafval met EPS-schuim dat als isolatiemateriaal dient in de bouw uit Nederland, Duitsland en andere landen omgezet in nieuwe hoogwaardige grondstoffen. Allerlei onzuiverheden, zoals cement of andere bouwresten, alsmede het verouderde additief HBCD, worden veilig verwijderd en waardevol broom wordt teruggewonnen.

“Deze fabriek is een toonbeeld van de wijze waarop de EPS-industrie altijd op zoek is naar manieren om haar recyclingmogelijkheden te vergroten,” aldus Lein Tange, mede-directeur van PolyStyreneLoop. “Deze fabriek moet de weg vrijmaken voor de bouw van soortgelijke EPS-recyclinginstallaties in de rest van Europa.”

Ook de juridische structuur van de fabriek, die een subsidie ontving van het LIFE-programma van de Europese Unie, was uniek. De PolyStyreneloop-coöperatie, een Nederlandse non-profitorganisatie bestaande uit meer dan 70 partijen uit de hele waardeketen van het polystyreenschuim was verantwoordelijk voor de bouw.

De fabriek in Terneuzen zal per jaar 3.300 ton sloopafval van polystyreenschuim afkomstig uit de bouw kunnen recyclen, waarmee de technische, economische en ecologische levensvatbaarheid wordt gevalideerd van een nieuw recyclingproces waarbij polystyreenschuim dat HBCD bevat volledig kan worden geïntegreerd in de circulaire economie, in plaats van daaruit te verdwijnen.

“Het is een echt pluspunt dat de fabriek niet alleen het huidige recyclingafval, maar ook verouderde materialen aankan,” aldus Jan Noordegraaf, mede-directeur van de fabriek. “Bovendien kunnen we dit doen met ongeveer dezelfde energie-input als mechanische recycling en is de energie die we gebruiken uitsluitend afkomstig van windmolens.”

Met de PSLoop-fabriek wordt aangetoond dat het mogelijk is om EPS-afval uit de bouw oneindig te recyclen. Later zal er ook geëxtrudeerd polystyreen, of XPS, ook wel bekend als StyrofoamTM, gerecycled worden.

EPS is een lichtgewicht schuim dat uit 98% lucht en 2% technologie bestaat en uitstekende beschermende en thermische isolatie-eigenschappen biedt. Behalve in de bouw en de wegenbouw wordt het ook veel gebruikt in verpakkingen om allerhande zaken te beschermen, van zwaar witgoed tot gevoelige elektronica, van vers fruit en groenten tot vaccins en zelfs bijen.

Over PolyStyreneLoop

PolyStyreneloop is een coöperatie waarin meer dan 70 bedrijven uit de waardeketen van het polystyreenschuim zijn vertegenwoordigd. Tot de leden behoren producenten van grondstoffen voor polystyreen, schuimproducenten, leveranciers van additieven, schuimverwerkende bedrijven en recyclingbedrijven, alsmede EUMEPS, de vereniging en spreekbuis van Europese producenten van geëxpandeerd polystyreen.

https://polystyreneloop.eu/

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Lein Tange, Directeur

info@polystyreneloop.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr