02:19 uur 19-05-2021

Hewlett Packard Enterprise lanceert Gaia-X-oplossingen om het creëren van gegevenswaarde te versnellen

Nieuw oplossingskader, marktplaats en diensten helpen organisaties zich voor te bereiden op de gegevensinfrastructuur Gaia-X

HOUSTON–(BUSINESS WIRE)– Hewlett Packard Enterprise (NYSE: HPE) heeft vandaag oplossingen aangekondigd om organisaties te helpen het genereren van gegevens te verbeteren door gebruik te maken van Gaia-X, een opkomende gefedereerde gegevensinfrastructuur die wordt ondersteund door meer dan 300 organisaties in Europa en wereldwijd.

Het HPE oplossingskader voor Gaia-X is ontworpen voor bedrijven, dienstverleners en openbare organisaties die zich willen voorbereiden op deelname aan Gaia-X. Het ondersteunt vrijwel alle mogelijkheden die vereist zijn om zowel gegevens als diensten te leveren en te gebruiken in een gedecentraliseerde, gefedereerde omgeving. Het resultaat is dat organisaties hun vermogen om waarde te creëren uit gegevens kunnen vergroten, enorme gedistribueerde gegevenspools kunnen aanboren en hun soevereiniteit over hun gegevensgestuurde bedrijfsmodel kunnen versterken.

Het kader is gebaseerd op een referentiearchitectuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de belangrijkste componenten van de softwareportfolio van HPE, software van derden en het Cloud28+ bedrijfsplatform, een marktplaats voor het genereren van inkomsten met gegevens en diensten. Individuele oplossingscomponenten en complete oplossingsomgevingen zijn als dienst beschikbaar via HPE GreenLake-clouddiensten.

HPE kondigde ook de HPE stappenplandienst voor Gaia-X aan, waarmee klanten hun bereidheid tot Gaia-X kunnen beoordelen en een stappenplan kunnen ontwikkelen.

“Gaia-X is een antwoord op de kernvraag van de volgende golf van digitale transformatie: Hoe kunnen we netwerkeffecten creëren zonder alle gegevens te centraliseren? Dit is perfect in lijn met onze bedrijfsstrategie die gericht is op het ontsluiten van de waarde van gegevens die zijn verspreid over verschillende locaties en clouds”, zegt Johannes Koch, Senior Vice President, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, HPE. “Gaia-X doet het werk echter niet alleen. Het vereist een reeks capaciteiten om van dit platform te profiteren. In wezen moet u weten hoe u geld kunt verdienen met gegevens en hoe deze aan het werk kunt zetten. Dat is precies wat we klanten helpen te bereiken met onze Gaia-X-oplossingen.”

Nieuw tijdperk van gedecentraliseerde gegevens om economische en sociale vooruitgang te stimuleren

De Europese Commissie heeft het creëren van gegevenswaarde uitgeroepen tot de cruciale bron van economische en sociale vooruitgang in de komende decennia. Dit zal worden gedreven door een ‘nieuwe golf’ van industriële en professionele gegevens, waarbij 80 procent van het totale gegevensvolume tegen 2025 op een gedecentraliseerde manier moet worden verwerkt.

Volgens de World Economic Forum, stelt dit organisaties in staat om ‘waarde uit data-inzichten’ te creëren in de vorm van nieuwe inkomstenstromen, nieuwe bedrijfsmodellen, betere klantervaringen en betere beslissingen. Als voorbeeld, schat McKinsey dat het genereren van inkomsten met gegevens uit verbonden auto’s in 2030 $ 250 miljard tot $ 400 miljard aan jaarlijkse incrementele waarde zou kunnen opleveren voor spelers in het mobiliteitsecosysteem. En de gegevenseconomie van de Europese Unie zal naar verwachting tussen 2018 en 2025 bijna verdrievoudigen en een waarde van 829 miljard euro bereiken.

Een radicaal nieuwe benadering voor het creëren van soevereine gegevenswaarde

Het is echter niet zeker in hoeverre organisaties in staat zullen zijn om deze kansen daadwerkelijk te benutten. Volgens een wereldwijd rapport van IDC en Seagate, wordt slechts 32 procent van de gegevens die voor bedrijven beschikbaar zijn, aan het werk gezet. Volgens de Europese Commissie, “beschikt momenteel een klein aantal grote technologiebedrijven over een groot deel van de wereldwijde gegevens. Dit zou de prikkels voor gegevensgestuurde bedrijven kunnen verminderen om op te komen, te groeien en te innoveren.”

Gedecentraliseerde cloud- en gegevensinfrastructuren hebben een radicaal nieuwe benadering om die uitdaging aan te gaan. Ze maken het mogelijk om gegevens, inzichten en diensten op schaal te delen en samen te voegen zonder een centrale tussenpersoon. Dit zorgt voor een gelijk speelveld, met kracht en kansen verdeeld over alle partijen.

Gaia-X is als een brandpunt van deze inspanning. Gaia-X verbindt gecentraliseerde en gedecentraliseerde infrastructuren om de capaciteit te versterken om zowel veilig en zelfverzekerd gegevens te openen als te delen. Gaia-X gaat nu de operationele fase in met de eerste vlaggenschipprojecten en de eerste Gaia-X-compatibele oplossingen zullen naar verwachting in december 2021 worden gecertificeerd.

HPE ondersteunt klanten om zich voor te bereiden op Gaia-X

HPE is vanaf dag één lid van de non-profitorganisatie Gaia-X AISBL en draagt bij aan de Gaia-X-architectuur, standaarden en certificering. HPE werkt al samen met tientallen organisaties in heel Europa om hen te helpen zich voor te bereiden op gedecentraliseerde gegevensinfrastructuren zoals Gaia-X.

Een van hen is Orange Business Services, een Europese netwerk-native digitale dienstverlener die klanten over de hele wereld ondersteunt om de beste innovaties met de sterkste gegevensbescherming te bieden. “We helpen de technische en dataspace-fundamenten van het Gaia-X-ecosysteem vorm te geven en we passen momenteel de diensten van Orange Cloud aan deze specificaties aan om onze klanten binnen Gaia-X de meest vertrouwde cloudoplossingen te blijven bieden”, zegt Cedric Parent, plaatsvervangend CEO, Orange Cloud. “HPE is een belangrijke partner om de platformen van Orange Cloud te voorzien van de allernieuwste technologie en capaciteiten. We profiteren van de diepgaande expertise en het oplossingsaanbod van HPE, die de ontwikkelingen die nodig zijn om volledig te profiteren van gedecentraliseerde infrastructuren zoals Gaia-X, volledig te ondersteunen.”

CSC – IT Center for Science Ltd, de Finse organisatie die de eerste pre-exaschaal-supercomputer van Europa genaamd LUMI host, bereidt zich momenteel voor om supercomputing beschikbaar te maken als onderdeel van een ecosysteem van capaciteiten, waarin Gaia-X een belangrijke rol zal spelen. “We werken samen met HPE om betrouwbare, veilige en efficiënte supercomputers te bieden voor onderzoek en industrie. CSC biedt graag haar gedegen expertise in het omgaan met gevoelige gegevens, bijvoorbeeld voor gezondheidsonderzoek”, zegt Pekka Manninen, directeur, LUMI Leadership Computing Facility, CSC.

Oplossingskader voor Gaia-X-gereedheid

Een centraal element van het HPE oplossingkader voor Gaia-X is een referentiearchitectuur die de basis definieert van de componenten die noodzakelijk zijn om Gaia-X-gebruikssituaties op te bouwen. Het zorgt voor een veilige werking van de infrastructuur voor gedecentraliseerde werkbelastingen en omvat een centrale beheersstructuur.

De technologische basis is het HPE Ezmeral-softwareplatform die mogelijkheden biedt zoals uniforme toegang tot gedistribueerde gegevens en uniform beheer van gedistribueerde Kubernetes-clusters. HPE maakt ook gebruik van SPIFFE, het veilige productie-identiteitskader voor iedereen, en SPIRE, de SPIFFE-runtime-omgeving. Open-source standaarden voor veilige authenticatie van softwarediensten door het gebruik van platformonafhankelijke, cryptografische identiteiten.

Het Cloud28+ bedrijfsplatform stelt klanten in staat om hun gegevens en diensten te gebruiken en inkomsten te genereren via een marktplaats. Dit platform is oorspronkelijk gemaakt als de dienstencatalogus van de Cloud28+ gemeenschap en is nu beschikbaar voor gebruik door individuele organisaties, naast het partnernetwerk van HPE.

HPE levert een actieve bijdrage aan de Gaia-X-architectuur en -standaarden en rust zijn oplossingskader uit met de vereiste interfaces, connectoren en diensten, zodat klanten naadloos verbinding kunnen maken met het Gaia-X-platform en -ecosysteem.

Beschikbaarheid

Het HPE oplossingkader voor Gaia-X en de HPE stappenplandienst voor Gaia-X zijn beschikbaar in Europa. Individuele oplossingscomponenten en complete oplossingsomgevingen zijn beschikbaar via HPE GreenLake-clouddiensten. Gaia-X-interfaces en -connectoren worden beschikbaar gesteld zodra de Gaia-X-specificaties definitief zijn.

Over Hewlett Packard Enterprise

Hewlett Packard Enterprise is het wereldwijde edge-to-cloud-platform as-a-service-bedrijf dat organisaties helpt resultaten te versnellen door overal waarde uit al hun gegevens te halen. HPE is gebouwd op decennia van het opnieuw vormgeven van de toekomst en het innoveren om de manier waarop mensen leven en werken te verbeteren. HPE levert unieke, open en intelligente technologieoplossingen, met een consistente ervaring in alle clouds en edges, om klanten te helpen nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen, nieuwe manieren te vinden en de operationele prestaties te verbeteren. Ga voor meer informatie naar: www.hpe.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Redactionele contactpersoon:

Patrik Edlund
patrik.edlund@hpe.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr