09:29 uur 07-05-2021

Na het gerenommeerde Verticale Bos in Milaan, verspreidt het concept van stadsbosbouw van architect Stefano Boeri zich in Noord-Europa, beginnend vanuit Eindhoven, Utrecht en Antwerpen

MILAAN–(BUSINESS WIRE)– Wereldwijd produceren steden ongeveer 70% van de CO2 die in de atmosfeer aanwezig is, terwijl bossen en wouden er 40% van kunnen absorberen. Het vergroten van beboste gebieden binnen en rond steden zou de veerkracht van stedelijke gebieden vergroten en de productie van CO2 drastisch verminderen, dankzij plantaardige fotosyntheseprocessen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210507005179/nl/

Bosco Verticale Milano - Boeri Studio - ph.Dimitar Harizanov

Bosco Verticale Milano – Boeri Studio – ph.Dimitar Harizanov

We zijn een nieuwe fase van de menselijke geschiedenis ingegaan, waarin we eindelijk een nieuwe alliantie tussen bossen en steden zullen zien, twee omgevingen die onze soort altijd gescheiden heeft gehouden; de ene als de maximale uitdrukking van kunstmatigheid, en de andere als de maximale uitdrukking van natuurlijkheid.Bomen en bossen zullen niet langer alleen een decoratieve aanwezigheid of een natuurlijke omgeving zijn die in beschermde gebieden moet worden afgebakend, ze zullen een integraal onderdeel worden van de levenssfeer van miljoenen burgers in de wereld. Bescherming van bossen, herbebossing van steden en het laten groeien van nieuw opgerichte Forest-Cities: dit zijn de grote uitdagingen die we onmiddellijk moeten aangaan, allemaal samen, als we klimaatverandering willen aanpakken” bevestigt architect en stedenbouwkundige Stefano Boeri, oprichter van de praktijk Stefano Boeri Architetti en auteur van het wereldwijd gerenommeerde Verticale Bos in Milaan (Bosco Verticale), een gebouw dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het Urban Forestry-concept wereldwijd.

De onderzoeksafdeling van Stefano Boeri Architetti leidt het internationale debat en de ontwikkeling van groen en duurzaam stadsontwerp in Europa en in vele landen over de hele wereld. Zijn bijdrage aan het debat over de ecologische transitie van steden en zijn strategische rol in de stedelijke en peri-urbane milieuherstelbeweging, met een biofiele en op de natuur gebaseerde benadering, plaatst het hele team in de voorhoede van zowel de academische als de praktische ontwikkeling van verbeterde, op de natuur gebaseerde oplossingen voor gemengd gebruik en ontwerpprojecten voor stadsbosbouw.

“Op de natuur gebaseerde oplossingen kunnen duurzame verstedelijking bevorderen, aangetaste ecosystemen herstellen, de aanpassing aan en mitigatie van klimaatverandering verbeteren en bijdragen aan risicobeheer en veerkracht. Door de stedelijke omgeving opnieuw vorm te geven, kunnen op de natuur gebaseerde oplossingen inclusiviteit, rechtvaardigheid en leefbaarheid verbeteren, achterstandswijken nieuw leven inblazen, de mentale en fysieke gezondheid en kwaliteit van leven van burgers verbeteren, geweld en sociale spanningen verminderen door een betere sociale cohesie, met name voor de meest kwetsbare groepen, bijv. kinderen, ouderen en mensen met een lage sociaaleconomische status” verklaart architect Francesca Cesa Bianchi, partner van Stefano Boeri Architetti.

Stefano Boeri Architetti bouwt in Nederland het eerste Verticale Bos voor sociale woningbouw.

Na de ervaring van het eerste Verticale Bos in Milaan – dat ook zijn kosten te danken had aan de initiële investering in wetenschappelijk onderzoek – werkte de studio met enorm doorzettingsvermogen aan de constructiesystemen (prefabricage) en aan de materialen die nodig zijn om het Verticale Bos voor iedereen toegankelijk te maken. En ze hebben het van de grond gekregen. In Eindhoven wordt de komende weken het Trudo Verticaal Bos, een sociale woning, voltooid. De groene toren is bedoeld om voornamelijk populaire gebruikers te huisvesten, met name jonge paren. In de toren bevinden zich op 19 verdiepingen een reeks huurgestuurde appartementen met een hoge woonkwaliteit. Mede dankzij de meer dan 125 bomen van verschillende soorten op de balkons, waaraan ongeveer 5.200 struiken en kleinere planten zullen worden toegevoegd.

Niet ver van Eindhoven, in Utrecht, groeit nog een Verticaal Bos. Het Wonderwoods-project, geprepareerd door Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects, heeft tot doel een geavanceerde ervaring van samenleven tussen stad en natuur in het centrum van Utrecht te creëren als onderdeel van het nieuwe Healthy Urban Quarter. Verrijkt met kantoorruimtes, ruimtes voor fitness en yoga, fietsenstallingen en openbare en recreatieruimtes, is het Wonderwoods Verticale Bos ontworpen als het nieuwe wellnesscentrum in Utrecht. Als vorm van bescherming en vrijwaring van de biodiversiteit van levende soorten en in het bijzonder de vogels die in de Nederlandse lucht leven, is het Wonderwoods Verticale Bos tevens ontwikkeld om het plezier van het contact met de natuur te bevorderen.

Het ondersteunen van vergroening in verschillende klimaatomgevingen is geen eenvoudige taak. Er zijn echter verschillende voorbeelden die laten zien hoe innovatieve methodologieën en technieken uitstekende resultaten kunnen behalen; Palazzo Verde in de stad Antwerp (België), ontwikkeld door Stefano Boeri Architetti is een van deze voorbeelden.

Palazzo Verde, met zijn 67 appartementen, is het groenste gebouw van heel België: de gevels bestaan uit afwisselende balkons en loggia’s, werken volgens het concept van drempelwaarde en verleggen de grens tussen binnen en buiten. Palazzo Verde herbergt 86 lokale bomen en 2200 struiken, met een totaal van 780 vierkante meter groen, toegankelijk voor bewoners direct vanaf de trappenhuizen en herkenbaar als een beschermde en inclusieve ruimte, verkregen door bomen en struiken aan de randen van de terrassen zelf te plaatsen.

Het aannemen van strategieën die technologische innovatie combineren met lokaal aangepaste en klimaatgeschikte natuurgebaseerde oplossingen, kan steden en gemeenschappen echt helpen de effecten van klimaatverandering te verzachten en positieve sociale, ecologische en economische voordelen op lange termijn opleveren.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Persbureau

Elettra Zadra

press@stefanoboeriarchitetti.net

Check out our twitter: @NewsNovumpr