19:39 uur 19-04-2021

Adagio Therapeutics kondigt $ 336 miljoen serie C-financiering aan voor ondersteuning van snelle ontwikkeling nieuw antilichaam ADG20 voor de behandeling en preventie van COVID-19

Aanvullend kapitaal voor de financiering van het lopende STAMP-kernonderzoek naar ADG20, opgezet om autorisatie voor noodgebruik aan te vragen

De financiering volgt op de benoeming in het eerste kwartaal van Jane Henderson, oudgediende uit de sector en het bankwezen, als Chief Financial Officer

WALTHAM, Massachusetts–(BUSINESS WIRE)– Adagio Therapeutics, Inc., een biotechnologiebedrijf dat de beste antilichamen ontwikkelt om coronavirussen in brede zin te neutraliseren, heeft vandaag de voltooiing aangekondigd van een serie C-financiering ter waarde van $ 336 miljoen, geleid door RA Capital Management en met deelname van nieuwe investeerders, waaronder Redmile Group, Federated Hermes, Foresite Capital, ArrowMark Partners, PremjiInvest en nog een toonaangevende investeerder in de gezondheidszorg. De bestaande investeerders Fidelity Management & Research Company, LLC, OrbiMed, Polaris Partners, Mithril, GV, Population Health Partners, Adimab en Omega Funds namen ook deel aan de financiering.

De financiering is bedoeld ter ondersteuning van de verdere ontwikkeling van ADG20, de veelbelovende klinische kandidaat van Adagio die wordt ontwikkeld als enkelvoudig middel voor zowel de behandeling als de preventie van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2, evenals potentiële toekomstige coronavirussen. ADG20 onderscheidt zich van andere antilichaambehandelingen tegen SARS-CoV-2 door zijn vermogen om een breed scala aan sarbecovirussen, waaronder SARS-CoV-2 en de opkomende varianten ervan, effectief en duurzaam met hoge potentie te neutraliseren. Uit preklinische gegevens, gegenereerd door Adagio en gevalideerd door de Universiteit van Oxford in een recent artikel in Cell, blijkt dat ADG20 op unieke wijze potentie, breedte en volledige neutralisatie combineert, van SARS-CoV-2 en alle momenteel bekende varianten die van belang zijn.

“De COVID-19-pandemie blijft wereldwijd een enorme gezondheidscrisis en zelfs met vergunningen voor noodgebruik voor vaccins en behandelingen met antilichamen, blijft er een aanzienlijke behoefte aan geneesmiddelen om COVID-19-infecties te behandelen en te voorkomen. Onze snelle ontwikkelingsstrategie voor ADG20 is gebaseerd op preklinische gegevens waaruit blijkt dat ADG20 het beste in staat is om alle momenteel bekende varianten van COVID-19 te behandelen,” aldus Tillman Gerngross, PhD, medeoprichter en chief executive officer van Adagio. “Deze financiering is een erkenning van de kwaliteit van ons onderzoek, de niet aflatende inspanningen van het Adagio-team en van Jane Henderson, die ons eerder dit jaar kwam versterken als CFO en die een staat van dienst van 32 jaar meebrengt op het gebied van financiële en bedrijfsstrategie, uitvoering en bedrijfsvoering. Met de steun van deze selecte groep investeerders hebben we voldoende kapitaal om de versnelde ontwikkeling en uiteindelijke commercialisering van ADG20 voort te zetten ten behoeve van de vele mensen die het risico lopen om aan COVID-19 te overlijden.”

Adagio is gestart met een fase 1-onderzoek naar ADG20 bij gezonde vrijwilligers en een klinisch fase 1/2/3-kernonderzoek bij personen met een hoog risico en met milde of matige COVID-19, het STAMP-onderzoek. De strategische opzet van het onderzoek maakt de snelle voortgang van ADG20 naar proof-of-concept gegevens mogelijk, die, indien positief, bedoeld zijn om een vergunning voor noodgebruik aan te vragen. Bovendien ligt het bedrijf op schema om in het tweede kwartaal van 2021 een derde klinisch onderzoek te starten, ter evaluatie van ADG20 voor de preventie van symptomatische COVID-19.

“Toen we het vaccin- en therapeutische landschap in kaart brachten met het oog op de opkomende varianten van SARS-CoV-2, beseften we dat de wereld het soort bruikbare, krachtige, duurzame en breed neutraliserende antilichamen nodig zal hebben dat Adagio heeft ontwikkeld,” aldus Peter Kolchinsky, PhD, Managing Partner van RA Capital. “Deze antilichamen zijn niet alleen nodig om patiënten te behandelen en uit het ziekenhuis te houden, maar ook om miljoenen patiënten die niet sterk genoeg reageren op de beschikbare vaccins passief te vaccineren, zodat ze ook bijdragen aan de groepsimmuniteit. Dat vereist grootschalige productie, en het is zinvol om die middelen in te zetten voor de beste antilichamen. Naast SARS-CoV-2 zou de technologie ook ingezet kunnen worden tegen toekomstige ziekte-uitbraken, zelfs tegen de seizoensgriep, waaraan elk jaar tienduizenden mensen overlijden. We denken dat Adagio zowel op korte als op lange termijn succesvol kan zijn en een diepgaande impact kan hebben op de wereldgezondheid. Het verheugt ons het zeer getalenteerde team van Adagio en hun innovatieve onderzoek te kunnen ondersteunen in de strijd tegen deze respiratoire virussen.”

Mevrouw Henderson voegde hieraan toe: “Sinds ik eerder dit jaar bij Adagio in dienst kwam, ben ik getuige geweest van de passie en de enorme vooruitgang die ons team heeft geboekt bij de ontwikkeling van behandelingen die miljoenen levens kunnen beschermen tegen COVID-19. Ik denk dat ADG20 slechts een eerste aanzet is in onze missie om veilige en effectieve therapieën op de markt te brengen waarmee toekomstige wereldwijde uitbraken zowel behandeld als voorkomen kunnen worden. Met dit financierings- en beleggerssyndicaat bevinden we ons in een nog sterkere positie om onze topprioriteit te realiseren, namelijk ADG20 wereldwijd beschikbaar maken voor patiënten, en tegelijkertijd onze pijplijn voor de toekomst te plannen.”

Mevrouw Henderson heeft ervaring met het uitbouwen van publieke en particuliere biofarmaceutische bedrijven, zowel vanuit het bedrijfsleven als aan de bestuurstafel en op het gebied van investeringsbankieren. Zij heeft leidinggevende functies bekleed op het gebied van financiën en bedrijfsontwikkeling bij tal van biotechnologiebedrijven, waaronder Turnstone Biologics, Voyager Therapeutics, Kolltan Pharmaceuticals (overgenomen door Celldex) en ISTA Pharmaceuticals (overgenomen door Bausch + Lomb). Naast ervaring in de sector omvat haar uitgebreide ervaring op het gebied van investeringsbankieren in de gezondheidszorg de uitvoering van meer dan 95 fusies en overnames, adviestrajecten en financieringsovereenkomsten, als algemeen directeur en andere senior functies bij HSBC Holdings plc, Canadian Imperial Bank of Commerce, Lehman Brothers en Salomon Brothers. Mevrouw Henderson behaalde een BS in de psychologie aan Duke University en is momenteel lid van de raad van bestuur van verschillende beursgenoteerde ondernemingen.

Over ADG20

ADG20, een monoklonaal antilichaam tegen het spike-eiwit van SARS-CoV-2 en verwante coronavirussen, wordt ontwikkeld voor de preventie en behandeling van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2. ADG20 werd ontworpen en ontwikkeld met hoge potentie tegen en brede neutralisatie van SARS-CoV-2 en andere clade 1-sarbecovirussen, door zich te richten op een sterk geconserveerd epitoop in het receptorbindend domein. ADG20 vertoont sterke neutraliserende activiteit tegen de oorspronkelijke SARS-CoV-2-stam evenals tegen alle bekende varianten ervan. ADG20 heeft het potentieel om de virale replicatie en daaropvolgende ziekte te beïnvloeden via meerdere werkingsmechanismen, zoals directe blokkering van het binnendringen van het virus in de gastheercel (neutralisatie) en eliminatie van geïnfecteerde gastheercellen door Fc-gemedieerde aangeboren immune effectoractiviteit. ADG20 wordt geformuleerd in hoge concentraties, wat intramusculaire toediening voor preventie en behandeling van COVID-19 mogelijk maakt, en werd ontwikkeld met een lange halfwaardetijd, zodat het onmiddellijke en langdurige bescherming biedt. Adagio bevordert ADG20 via meerdere klinische onderzoeken op wereldwijde schaal.

Over Adagio Therapeutics

Adagio ontwikkelt de beste antilichamen die SARS-CoV-2, SARS-CoV en bijkomende, pre-emergente coronavirussen in brede zin kunnen neutraliseren. Het portfolio van antilichamen van het bedrijf is geoptimaliseerd met behulp van de toonaangevende antilichaamontwikkelingscapaciteiten van Adimab en is bedoeld om patiënten en artsen een ongeëvenaarde combinatie te bieden van potentie, breedte, duurzame bescherming (via verlenging van de halfwaardetijd), maakbaarheid en betaalbaarheid. Adagio’s portfolio van antilichamen tegen SARS-CoV-2 omvat meerdere, niet-competitieve, breed neutraliserende antilichamen met verschillende bindingsepitopen, waarvan ADG20 de meest veelbelovende is. Adagio heeft de productiecapaciteit voor ADG20 veiliggesteld met externe contractfabrikanten middels de voltooiing van klinische onderzoeken en, indien goedgekeurd door regelgevende instanties, via een initiële commerciële lancering. Ga voor meer informatie naar www.adagiotx.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon media:
Dan Budwick, 1AB

Dan@1abmedia.com

Contactpersoon investeerders:
Monique Allaire, THRUST Strategic Communications

monique@thrustsc.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr