03:03 uur 18-02-2021

Centessa Pharmaceuticals start met $ 250 miljoen serie A-financiering en presenteert nieuw soort farmaceutisch R&D-model

Fusie van 10 biotech-bedrijven in particuliere eigendom met sterk gevalideerde programma’s die worden geleid door vooraanstaande teams in de branche, die gaan opereren onder de paraplu van Centessa

Bedrijf opgericht door Medicxi met financiering geleid door General Atlantic en mede geleid door Vida Ventures en Janus Henderson Investors

Saurabh Saha, M.D., Ph.D., voormalig Senior Vice President, R&D en Global Head van Translational Medicine bij Bristol Myers Squibb, is benoemd to Chief Executive Officer

Moncef Slaoui, Ph.D., voormalig Chief Scientific Advisor van Operation Warp Speed, voormalig Chairman van R&D bij GlaxoSmithKline, partner bij Medicxi, is benoemd tot Chief Scientific Officer, Adviseur

CAMBRIDGE, Mass. en LONDEN–(BUSINESS WIRE)– Centessa Pharmaceuticals (“Centessa”) vandaag gelanceerd als een nieuw asset-gericht farmaceutisch bedrijf dat is opgezet en opgebouwd om sterk gevalideerde programma’s te bouwen. Centessa’s op schaal toegepaste asset-gerichte R&D-model heeft de ‘best-in-class’ of ‘first-in-class’ assets samengevoegd, die elk worden geleid door gespecialiseerde teams die zich inzetten om het traditionele geneesmiddelontwikkelingsproces te versnellen en te hervormen. Het bedrijf werd opgericht door Medicxi en haalde $ 250 miljoen op in een overtekende serie A-financiering geleid door General Atlantic en mede geleid door Vida Ventures en Janus Henderson Investors. Toegevoegde financieel sterke beleggers namen deel in de financiering, waaronder Boxer Capital, Cormorant Asset Management, T. Rowe Price Associates, Inc., Venrock Healthcare Capital Partners, Wellington Management Company, BVF Partners L.P., EcoR1 Capital, Franklin Templeton, Logos Capital, Samsara BioCapital, LifeSci Venture Partners en een niet bekend gemaakt in de VS gevestigd op gezondheidszorg gericht fonds.

In combinatie met de lancering heeft Centessa de fusie van 10 particuliere biotechbedrijven voltooid (“Centessa Subsidiaries”) die alle zullen doorgaan met het ontwikkelen van hun assets onder toezicht van het managementteam van Centessa. Elk ‘dochter’-team van Centessa is asset-gericht in die zin dat het een enkel programma of biologische route vervolgt, onder leiding van experts op het gebied van het onderwerp aan wie een hoge mate van autonomie is gegeven om elk programma te stimuleren. Met een unieke focus op het bevorderen van uitzonderlijke wetenschap, gecombineerd met eigen bekwaamheden, waaronder structuurgebaseerde geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling, stellen de dochterteams Centessa in staat om potentieel invloedrijke geneesmiddelen te ontwikkelen en aan patiënten te leveren.

“De visie van Centessa is het opbouwen van een farmaceutisch bedrijf met een uniek operationeel kader dat erop is gericht om enkele van de cruciale inefficiënties van R&D waarmee klassieke farmaceutische bedrijven vanwege structurele beperkingen worden geconfronteerd te verminderen,” aldus Francesco De Rubertis, Ph.D., mede-oprichter en partner bij Medicxi en voorzitter van de Raad van Bestuur van Centessa Pharmaceuticals. “Onze activiteiten zullen worden gestuurd door een asset-gerichte benadering waarbij elk Centessa dochterbedrijf uitsluitend gefocust is op de uitvoering van haar programma’s, onder toezicht van het zeer ervaren managementteam van Centessa. De ambitie van het toepassen van assetgerichtheid op schaal moet in staat zijn patiënten levensveranderende geneesmiddelen te bieden met verbeterde efficiëntie door de productiviteit van R&D te stimuleren.”

Onze benadering

Centessa brengt 10 bedrijven uit de portefeuille van Medicxi samen met 15 zeer overtuigende programma’s geleid door ervaren teams. Elke Centessa dochter staat onder leiding van leiders in de branche en experts op het gebied van het onderwerp met uitgebreide ervaring die direct verband houdt met cruciale biologische routes die de programma’s die worden verbeterd ondersteunen. Deze ondernemers die als katalysator hebben gewerkt bij het opzetten van dochterondernemingen zullen nieuwe wetenschap binnen de ondernemingen van Centessa blijven bevorderen.

De Centessa dochterondernemingen zijn ApcinteX, Capella BioScience, Janpix, LockBody, Morphogen-IX, Orexia Therapeutics, Palladio Biosciences, PearlRiver Bio, Pega-One en Z Factor. De huidige portefeuille van Centessa Pharmaceuticals bestaat uit vier programma’s in het klinisch stadium, waaronder twee die in het late stadium van klinische ontwikkeling zijn en meer dan 10 extra programma’s die ziektes omvatten met aanzienlijk onvervulde behoeften in de oncologie, hematologie, immunologie, ontsteking, neurowetenschap en zeldzame ziekten.

“Met dit first-of-its-kind-model brengen we programma’s met robuuste genetische en biologische validatie samen onder één nieuw farmacologisch bedrijf dat gecentraliseerde bronnen biedt om asset-gerichte teams in staat te stellen om zeer invloedrijke programma’s voor patiënten te bevorderen,” aldus Saurabh Saha, M.D., Ph.D., Centessa’s Chief Executive Officer. “Deze benadering bevordert een omgeving waar wetenschappelijke teams worden gestimuleerd om een standvastige focus te behouden op belangrijke go/no-go inflectiepunten gebaseerd op op data gestuurde beslissingen.”

Centessa heeft de flexibiliteit om kapitaal in te zetten door zich te houden aan een “volg-de-data”-filosofie en zal iedere dochter van Centessa ondersteunen met gecentraliseerde bekwaamheden die verbetering van de respectievelijke programma’s mogelijk maakt. Deze omvatten fabricage, regelgevings- en operationele ondersteuning om wetenschappelijke voortzetting van programma’s door dochterteams mogelijk te maken en te bevorderen. Elk team wordt afzonderlijk gestimuleerd om snel cruciale wetenschappelijke hypotheses te onderzoeken.

Moncef Slaoui, Ph.D, Chief Scientific Officer, adviseur van Centessa voegde toe, “Bij het creëren van Centessa, hebben we strategisch onze aanvullende portefeuille samengesteld door programma’s op te nemen met sterke biologische validatie, mechanistische diversificatie en teams met eigen bekwaamheden en inzichten. Deze zeer kwalitatieve portefeuille heeft tot doel om verbeterde diversificatie, verlaagd risico en asymmetrisch voordeel met een zicht op het bestand zijn tegen de inherente lage waarschijnlijkheid van succes die in verband staat met geneesmiddelontwikkeling.”

Maak kennis met het team

Het managementteam van Centessa Pharmaceuticals bestaat uit leiders in de biotech- en farmaceutische industrie die toezien op beslissingen die verband houden met kapitaaltoewijzing, ontwikkelingsplannen en strategische transacties in partnerschap met de dochterondernemingen van Centessa.

Saurabh Saha, M.D., Ph.D., voormalig Senior Vice President, R&D en mondiaal hoofd van Translational Medicine bij Bristol Myers Squibb is benoemd tot Chief Executive Officer van het bedrijf en is lid van de Raad van Bestuur. Daarnaast is Moncef Slaoui, Ph.D., voormalig Chief Scientific Advisor van Operation Warp Speed, voormalig Chairman van R&D bij GlaxoSmithKline en partner bij Medicxi benoemd als Chief Scientific Officer, adviseur.

De Raad van Bestuur van Centessa Board bestaat uit Francesco De Rubertis, Ph.D., Medicxi, die zal fungeren als Chairman van het bedrijf; Aaron Kantoff, Medicxi; Brett Zbar, M.D., General Atlantic en Arjun Goyal, M.D., M.Phil., Vida Ventures.

“We geloven dat Centessa staat voor een unieke kans in onze sector,” aldus Brett Zbar, M.D., Managing Director en mondiaal hoofd van Life Sciences bij General Atlantic. “De hoog-kwalitatieve wetenschap en ondernemingsgeest binnen elk van de dochterbedrijven van Centessa heeft, in samenwerking met het zeer ervaren leiderschapsteam, het potentieel om belangrijke geneesmiddelen snel en efficiënt naar patiënten te brengen.”

“Centessa’s duidelijke visie en uniek werkmodel worden ondersteund door de fascinerende klinische programma’s, sterke data en een schitterend team,” aldus Arjun Goyal, M.D., M.Phil., medeoprichter en Managing Director bij Vida Ventures. “We geloven dat de benadering van Centessa uiteindelijk kan leiden naar invloedrijke geneesmiddelen waar patiënten wereldwijd baat bij vinden.”

OVER DE DOCHTERBEDRIJVEN VAN CENTESSA

ApcinteX

ApcinteX ontwikkelt SerpinPC, een specifieke remmer van het anticoagulansprotease geactiveerd proteïne C (APC) voor de behandeling van hemofilie A en hemofilie B, met of zonder remmers.

Capella BioScience

Capella BioScience ontwikkelt CBS001, een neutraliserend therapeutisch monoklonaal antilichaam voor de inflammatoire membraanvorm van LIGHT (bekend als TNFSF14) voor de behandeling van idiopathische pulmonale fibrose. Capella BioScience ontwikkelt ook CBS004, een therapeutisch monoklonaal antilichaam voor het dendritisch bloedcel-antigeen 2 (BDCA2) voor de behandeling van lupus erythematosus (systemisch en cutaan) en systemische sclerose.

Janpix

Janpix ontwikkelt een nieuwe klasse van selectieve dual-STAT3/5 kleine moleculaire monovalente degraders voor de behandeling van verscheidene hematologische maligniteiten, waaronder leukemieën en lymfomen.

LockBody

LockBody verricht baanbrekend werk voor een platformtechnologie voor het ontwikkelen van LockBody CD47 (LB1) en LockBody CD3 (LB2)voor optimale targeting van vaste tumoren door het aangeboren immuunsysteem.

Morphogen-IX

Morphogen-IX ontwikkelt MGX292, een eiwittechnologische variant van menselijk botmorfogenetisch proteïne-9 (BMP9), voor de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie.

Orexia Therapeutics

Orexia Therapeutics ontwikkelt orale en intranasale orexine-receptoragonisten met gebruikmaking van structuurgebaseerde geneesmiddelontwikkelingsbenaderingen. Deze agonisten richten zich op de behandeling van narcolepsie type 1, waar zij de mogelijkheid hebben om de onderliggende pathologie van orexineneuronenverlies direct aan te pakken, evenals andere neurologische stoornissen die worden gekenmerkt door buitensporige slaperigheid overdag.

Palladio Biosciences

Palladio Biosciences ontwikkelt lixivaptan, een oraal non-peptide, nieuw chemisch agens dat werkt door selectief de activiteit van het hormoon vasopressine bij de V2-receptor te onderdrukken, als behandeling voor autosomale dominante polycystische nierziekte met het doel de progressie van de achteruitgang van nierfunctie te vertragen en de leverveiligheidskwesties die met tolvaptan worden geassocieerd te vermijden.

PearlRiver Bio

PearlRiver Bio ontwikkelt ​krachtige selectieve orale exon-20-insertie-mutatieremmers gericht op het hebben van ​minimale activiteit op wild-type EGFR en optimale farmacokinetisch eigenschappen, ​voor de behandeling van EGFR exon-20-insertie (met de potentie om zich te richten op Her2 exon-20 inserties en deze te behandelen) niet-kleincellige longkanker (NSCLC). PearlRiver Bio ontwikkelt orale remmers gericht op C797S-mutant EGFR en nog niet nader aangeduide EGFR-remmers van de volgende generatie voor NSCLC.

PegaOne

PegaOne ontwikkelt imgatuzumab, een gehumaniseerd, non-fucogesylateerd, anti-EGFR monoklonaal antilichaam voor de behandeling van plaveiselcelcarcinoom van de huid en andere vaste-tumorindicaties.

Z Factor

Z Factor ontwikkelt ZF874, een klein-moleculaire chemische chaperone bedoeld om het vouwen van de Z-variant van alfa-1-antitrypsine in stand te houden, waardoor serumniveaus van actief proteïne toenemen en ophoping in de lever wordt gereduceerd, voor de behandeling van alfa-1-antitrypsinedeficiëntie.

OVER CENTESSA PHARMACEUTICALS

Centessa Pharmaceuticals Limited is een biofarmaceutisch bedrijf van de volgende generatie dat tot doel heeft het traditionele geneesmiddelontwikkelingsproces te hervormen. Het bedrijf maakt gebruik van een asset-centrisch R&D-model op schaal om een portefeuille van sterk gevalideerde programma’s te stimuleren onder leiding van vooraanstaande teams in de branche. Elk programma wordt ontwikkeld door een Centessa dochteronderneming en ondersteund door een gecentraliseerde infrastructuur en het managementteam van Centessa. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Cambridge, Mass. Ga voor meer informatie naar www.centessa.com

TOEKOMSTGERICHTE UITSPRAKEN

Dit persbericht bevat toekomstgerichte uitspraken. Uitspraken die we doen in dit persbericht kunnen uitspraken bevatten die geen historische feiten zijn en worden beschouwd als toekomstgericht binnen de betekenis van Section 27A van de Securities Act van 1933, zoals aangepast (de “Securities Act”) en Section 21E van de Securities Exchange Act van 1934, zoals aangepast (de “Exchange Act”), die gewoonlijk worden gekenmerkt door gebruik van woorden zoals “schat,” “verwacht,” “beoogt,” “voorziet,” “gelooft,” “kan,” “zou,” “zal,” “plant,” “projecteert,” “streeft ernaar” en variaties van dergelijke woorden of soortgelijke uitdrukkingen. We willen dat deze toekomstgerichte uitspraken worden gedekt door de safe-harbor-bepalingen voor toekomstgerichte uitspraken die zijn vervat in Section 27A van de Securities Act en Section 21E van de Exchange Act en stellen deze verklaring op met de bedoeling om aan deze safe-harbor-bepalingen te voldoen. Deze toekomstgerichte uitspraken, waaronder uitspraken met betrekking tot verwachtingen, plannen en vooruitzichten met betrekking tot de klinische ontwikkelingsplannen en planning, opzetten van klinische onderzoeken, klinisch en therapeutisch potentieel en strategie voor onze programma’s zijn een weergave van onze huidige standpunten over onze plannen, bedoelingen, verwachtingen, strategieën en vooruitzichten die zijn gebaseerd op de informatie die momenteel voor ons beschikbaar is en op aannames die we hebben gedaan. Hoewel we van mening zijn dat onze plannen, bedoelingen, verwachtingen, strategieën en vooruitzichten zoals weergegeven in of gesuggereerd door deze toekomstgerichte uitspraken redelijk zijn, kunnen we niet verzekeren dat de plannen, bedoelingen, verwachtingen of strategieën zullen worden gehaald of bereikt. Bovendien kunnen daadwerkelijke resultaten aanzienlijk verschillen van die die worden beschreven in de toekomstgerichte uitspraken en zullen worden beïnvloed door een aantal risico’s, onzekerheden en aannames, waaronder onder meer het succes van klinische onderzoeken, indieningen bij regelgevende instanties, en goedkeuringen. Deze toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen en inzichten van het managementteam van Centessa per de datum van dit persbericht en zijn onderworpen aan bepaalde risico’s en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk verschillen van die die worden beschreven in de toekomstgerichte uitspraken. Bovendien is Centessa actief in een zeer concurrerende en snel veranderende omgeving waarin van tijd tot tijd nieuwe risico’s ontstaan. Behalve zoals vereist door toepasselijk recht, hebben we geen verplichting om toekomstgerichte uitspraken publiekelijk bij te werken, ongeacht of sprake is van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media:
Dan Budwick, 1AB

dan@1abmedia.com

Vragen UK/Europese media
Optimum Strategic Communications

Mary Clark, Shabnam Bashir

centessa@optimumcomms.com

Vragen Zwitserse media
VEITHing Spirit

Marcus Veith

marcus@vspirit.ch
mobiele telefoon: +41 79 20 75 111

Check out our twitter: @NewsNovumpr